Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

Címlap / Életmód / Egészség / Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

1/7 „Magas vérnyomással tilos edzeni!”

A rendszeres, mérsékelt terheléssel járó testmozgás nemcsak, hogy csökkenti a vérnyomást, de erősíti a szívet, segít levezetni a stresszt, valamint hozzájárul az egészséges súly eléréséhez, megtartásához.

Az állapot súlyosságától, illetve a szedett gyógyszerektől függ, milyen típusú edzés javasolt. Általánosságban viszont elmondható, hogy heti ötször félóra séta még a legrosszabb helyzetben lévő pácienseknek is hasznos.

2/7 „A stressz magas vérnyomást okoz!”

Egyelőre nincs tudományos bizonyíték az ok-okozati összefüggésre. Tény, hogy a feszültség időlegesen megemeli a vérnyomást, de a hipertónia egy krónikus állapot, és erre vonatkozóan nem sikerült alátámasztó eredményt felmutatni.

A tényleges kockázati tényezők közé tartozik viszont a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly.

3/7 „Úgyis érzem, amikor felmegy a vérnyomásom!”

Évekig lehet magas vérnyomással élni anélkül, hogy az illető akár csak sejtené a bajt. Becslések szerint a lakosság körülbelül ötödének magas a vérnyomása, ám csak töredékük áll orvosi kezelés alatt. Amikor a baj érezhetővé válik, továbbá konkrét tünetekkel jár, általában már visszafordíthatatlan károsodás történt a belső szervekben.

4/7 „Csak a vérnyomás első értéke számít!”

Az első, felül elhelyezkedő, orvosi szakszóval diasztolés érték is fontos: 80 és 89 között pre-hipertóniáról, azaz magas vérnyomást megelőző állapotról beszélünk, míg 90 fölött már jelentős egészségügyi kockázatról. Az ideális vérnyomás 120/80 alatt van.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást