Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

Címlap / Életmód / Egészség / Lehet érezni, ha magas a vérnyomásod? 7 óriási tévhit

120/80 fölött tilos az edzés? Tényleg a stressztől alakul ki a baj? És lehet-e érezni, ha éppen magas a vérnyomásod? Lássuk, mi az igazság e gyakran hangoztatott mondatokkal kapcsolatban!

1/7 „Magas vérnyomással tilos edzeni!”

A rendszeres, mérsékelt terheléssel járó testmozgás nemcsak, hogy csökkenti a vérnyomást, de erősíti a szívet, segít levezetni a stresszt, valamint hozzájárul az egészséges súly eléréséhez, megtartásához.

Az állapot súlyosságától, illetve a szedett gyógyszerektől függ, milyen típusú edzés javasolt. Általánosságban viszont elmondható, hogy heti ötször félóra séta még a legrosszabb helyzetben lévő pácienseknek is hasznos.

2/7 „A stressz magas vérnyomást okoz!”

Egyelőre nincs tudományos bizonyíték az ok-okozati összefüggésre. Tény, hogy a feszültség időlegesen megemeli a vérnyomást, de a hipertónia egy krónikus állapot, és erre vonatkozóan nem sikerült alátámasztó eredményt felmutatni. A tényleges kockázati tényezők közé tartozik viszont a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly.

3/7 „Úgyis érzem, amikor felmegy a vérnyomásom!”

Évekig lehet magas vérnyomással élni anélkül, hogy az illető akár csak sejtené a bajt. Becslések szerint a lakosság körülbelül ötödének magas a vérnyomása, ám csak töredékük áll orvosi kezelés alatt. Amikor a baj érezhetővé válik, továbbá konkrét tünetekkel jár, általában már visszafordíthatatlan károsodás történt a belső szervekben.

4/7 „Csak a vérnyomás első értéke számít!”

Az első, felül elhelyezkedő, orvosi szakszóval diasztolés érték is fontos: 80 és 89 között pre-hipertóniáról, azaz magas vérnyomást megelőző állapotról beszélünk, míg 90 fölött már jelentős egészségügyi kockázatról. Az ideális vérnyomás 120/80 alatt van.

5/7 „A magas vérnyomás gyógyszeres kezelést igényel!”

Helyzetfüggő a dolog, de általában az életmódváltás jelenti az első lépést. Sok esetben egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással is normális szintre hozható az érték, amihez természetesen le kell szokni a dohányzásról, valamint a túlzott alkoholfogyasztásról is. Amennyiben ez nem vezet eredményre, jöhet a gyógyszeres kezelés.

6/7 „Ha nem sózom meg az ételt, máris jobb lesz!”

A túlzott sóbevitel hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet, kialakult betegség esetén pedig ront a helyzeten.

A szervezetbe kerülő nátrium legnagyobb része nem a kész fogások utólagos sózásából származik, hanem a feldolgozott élelmiszerekből, amelyekbe a gyártási folyamat során tették. Nézd meg alaposan a pékárukat, a leveseket, a felvágottakat és minden készételt!

7/7 „Csak nyugtatóval tudok lazítani!”

Annak ellenére, hogy nincs bizonyított ok-okozati kapcsolat a stressz és a magas vérnyomás között, az orvosok mindig javasolni szokták a lehetőség szerint minél nyugodtabb életvitelt.

Ennek nagyszerű eszköze a relaxáció, a meditáció és a jóga – mindezek gyógyszer nélkül segítenek a testi-lelki egyensúly helyreállításában. A magas vérnyomás kezelésekor kulcsfontosságú, hogy minden felmerülő kérdést megemlíts az orvosodnak, és ha alternatív terápia kipróbálása mellett döntesz, mindenképpen tájékoztasd róla.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!