Otthon / Utazás

3 természeti csoda a Balaton körül – rossz idő esetére

3 természeti csoda a Balaton körül – rossz idő esetére

Kétségtelen, hogy a balatoni nyaralás akkor az igazi, ha a hőmérő higanyszála jó magasra szökik, szikrázó napsütés van, az ég pedig vakítóan kék, ám hazánk legnagyobb tava körül számos olyan természeti csoda található, melyek hűvösebb idő esetén is igazán csábító programokat kínálnak.

Belső-tó

Tihany tipikus balatoni célpont arra az esetre, ha épp nincs strandidő. A hegyoldalról nyíló panoráma időjárástól függetlenül bámulatos, az apátságot hűvösebb időben is érdemes körbejárni, és a visszhang kipróbálásának sem feltétele a verőfényes napsütés, a kilátás mellett pedig hangulatos vendéglők, kézműves fagyizók és bazársor várja az idelátogatókat. A községhez tartozó látnivalók közül talán kevésbé ismert a Belső-tó, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, karnyújtásnyira a Balatontól található.

Ha közelebbről is megnéznéd a tavat, csónakázhatsz is akár rajta, ugyanakkor a tó a horgászok kedvelt célpontja, jó esély van a fogásra, hiszen folyamatosan telepítik a halakat. A tavat évmilliókkal ezelőtt a Tihanyi-félsziget területén működő vulkán hozta létre, melynek nyomait, az úgynevezett gejzírkúpok ma is őrzik kialakulásuk emlékét, és te is megcsodálhatod őket, ha felkeresed a közelben húzódó tanösvényt. Sétád során a közeli levendulamezők jellegzetes illatát szippanthatod be, miközben a tájban és a csodás kilátásban gyönyörködsz.

Folly Arborétum

A növényvilág különlegességeivel találkozhatsz, ha ellátogatsz  a Folly Arborétumba, mely Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy déli oldalán, a Balatonhoz közel terül el, több mint három hektárnyi területen, a hozzá tartozó erdő pedig több mint másfél hektáron húzódik. Az arborétumot dr. Folly Gyula pécsi orvos alapította az 1900-as évek elején, a legöregebb fák  akár 90-100 évesek is lehetnek. Mediterrán mikroklíma uralkodik itt, mely kedvez az itt élő fenyő-, ciprus- és cédrusféléknek, melyek összes variánsa megtalálható a kertben.

Az arborétum ma is a Folly Család gondozásában áll, emellett 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartozik. Ha ide ellátogatsz, amellett, hogy megcsodálhatod a lenyűgöző, hatalmas fákat és különleges növényeket, megismerheted történetüket, a kert legmagasabb pontján található kilátóból páratlan panoráma tárul eléd a Balatonra és a badacsonyi hegyekre. A 2017-ben Az év Ökoturisztikai Tanösvénye címet elnyerő arborétum nem csak nyáron, egész évben színes programokkal vár, a látvány mellett szörp- és borkóstolóval kedveznek a turistáknak, a legkisebbeket pedig szuper játszótér várja.

Szent György-hegy

Ha nem riadsz meg egy kis túrától, vedd fel a kényelmes cipődet, és hódítsd meg a Szent György-hegyet. A Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegyére a Kisapáti nevű településről közelítve egy mintegy öt és fél kilométeres túraútvonal vezet, a szintkülönbség pedig eléri a 300 métert, a hegy legmagasabb pontja 415 méter.

A hegyről nem csak a Balatonra, de a közelben elterülő szőlőskertekre is csodálatos kilátás nyílik.  Nem csak a panoráma, hanem az itt található egyedülálló természeti képződmények, a bazaltorgonák miatt is érdemes bevállalni ezt az időnként meredekebb szakaszon is vezető útvonalat, mely az Országos Kék Túrához tartozik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást