Természetbarát épületek a nagyvilágban

Természetbarát épületek a nagyvilágban

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Természetbarát épületek a nagyvilágban

A világon szerencsére egyre többen ismerik fel azt, hogy a természet teherbírása véges. Éppen ezért születnek meg azok az épületek, melyek előre jelzik a jövőt, és futurisztikus megjelenésükkel elkápráztatják a szemlélőket, építésükhöz és fenntartásukhoz pedig megújuló energiaforrásokat használnak.

Hualien szálloda

A szállodát Tajvanon tudjuk felkeresni, két folyó deltája közt. Az épület remek példája az újrahasznosításnak, mivel a területe korábban egy gyárnak adott otthont.
Mára szerencsére egy környezettudatos szálloda várja itt a vendégeit, ahol az energiaellátást nagyrészt napelemek segítségével oldják meg, illetve az épület belső hőszabályozását komolyan elősegítik a tetőn létrehozott csodálatos kertek.

Zira sziget

Nem csak egy – egy épületet lehet felhúzni a természet megőrzése jegyében. A Kaszpi tengeren is találhatunk egy jelentős beruházást, ami egy teljes szigetet elfoglal. Az itteni épületegyüttes hegyeket mintáz, és tökéletesen önellátó.
Természetesen mindezt úgy oldja meg, hogy közben a káros anyag kibocsátása is nulla, hiszen nap-, szél- és vízenergiát használ. A szigeten lakóközösségek is vannak és magánvillák is állnak az egyéb kiszolgáló egységekkel együtt.

Pearl River Tower

Szintén Kínában találkozhatunk a tudatos építészet egyik iskolapéldájával. A toronyház nem csak látványos, hanem gyakorlatilag önellátó. A tervezésnél nem csak az esővíz felhasználásra gondoltak, mellyel a toalettek öblítését oldották meg, hanem a napelemek elhelyezésére is hangsúlyt fektettek az áramtermelés miatt.
A különlegessége mégis a beépített szélturbinák, melyekhez az épület különleges alakja tereli a levegőt, hogy árammal lássa el az egész tornyot.

Shenzhen

A Kínában található épület azért került fel a listára, mert alkalmaz egy érdekes megoldást. A tervezők úgy alkották meg a toronyházat, hogy a homlokzata árnyékot vessen az egész épületre. Hogy ennek mi az értelme?
Nos, így nem kell légkondit használni, ezzel pedig nem csak a környezetet lehet védeni, de rengeteg pénzt is meg lehet spórolni. Ennek a megoldásnak köszönhetően az építmény energiaszegény, így fenntartása jóval olcsóbb, mint hasonló megoldásokat nem tartalmazó társainál.

Beach Road

Szingapúrban egy egész ökokerületet álmodtak meg a tervezők. Ennek részeként készült el két év kitartó munkájával, 2009-ben a Beach Road épület.
Mind a kiemelt toronynak, mind pedig az egész kerületnek egyik legfontosabb eleme a természethez való visszatérés, így 150 négyzetkilométeren csodálhatjuk meg az iskolapéldáját annak, hogy egy városi kerületben hogyan lehet a kertek buja tömegét létrehozni a házak oldalán és tetején egyaránt.

KAFD

Szaúd-Arábia sem marad le az innovatív megoldások sorát alkalmazó építkezések kivitelezői közül. Itt ugyanis egy konferencia központ épült fel, melynek áramellátását szintén napelemekkel oldották meg.
Különlegessége egy kémény, mely a nap energiájának segítségével keringeti a levegőt az épület belsejében, ezzel megspórolva a költséges és kifejezetten környezetromboló légkondicionáló használatát.

Grontmij-kapszula

Ha már természet megőrzésére tett törekvésekről beszélünk, akkor semmi esetre sem szabad kihagyni a felsorolásból a svédeket, akik szintén egy különlegességet alkottak. Ez pedig nem más, mint a Grontmij épület. A különleges alkotás nagyjából 30%-át éri a napsütés, éppen ezért ezt a részt egy különleges anyaggal vonták be.
A vékony filmréteg fényérzékeny, ezért hasonlóan működik, mint egy napelem, és lehetővé teszi azt, hogy energiát termeljen. Sőt, nem csak saját magát látja el, hanem a termelési kapacitása akkora, hogy képes 235 ház működtetésére is. A különleges tervezésnek köszönhetően a virágra emlékeztető épület lebegni látszik a levegőben.  

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!