Tényleg rosszat tesz a testeddel a szénsavas víz?

Tényleg rosszat tesz a testeddel a szénsavas víz?

Címlap / Életmód / Egészség / Tényleg rosszat tesz a testeddel a szénsavas víz?

Azt már azért mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas üdítőket kerülni kell, mint ördögnek a keresztet – rosszat tesznek a fogaknak, a csontoknak, a gyomornak, a zsírpárnákat pedig kifejezetten segítik. De mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel? Maga a szénsav is okozhat károkat, vagy a bubis víz teljesen ártalmatlan?

Hogy készül a szénsavas víz?

A buborékos víz úgy készül, hogy magas nyomás alatt szén-dioxidot adnak a vízhez – ennek az eredménye egy enyhe sav, a szénsav.

Kutatások során kiderült, hogy nem mindegy: természetes szénsavról vagy mesterségesről van szó, más hatással vannak ugyanis a bélműködésre és a gyomorra. A természetesen szénsavas vizet könnyű felismerni: a buborékok mérete egyforma, és nagyjából egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú.

A mesterségesen hozzáadott szénsavbuborékok azonban puffadást és gyomorbántalmakat okozhatnak – ez sem súlyos következmény, de nem is éppen kellemes.

Jó hír, ha emésztési zavaraid vannak

Egy kutatás során megvizsgálták, hogy az emésztési zavarokkal és székrekedéssel küszködő kísérleti alanyokra milyen hatással van a normál csapvíz, az ásványvíz és a szénsavas ásványvíz fogyasztása.

Az eredmények jól mutatták, hogy azok esetében, akik bubis vizet ittak, lényegesen enyhült mindkét probléma, míg azoknál, akik csapvizet ittak, semmi változás nem történt. A 15 napos kísérletből tehát levonhatjuk a következtetést: ha ilyen problémáid vannak, igyál minél több szénsavas vizet!

A puffadással mi a helyzet?

Ha sok bubis vizet iszol, pláne üres gyomorra, könnyen felfúvódhatsz, ami nem feltétlenül egészségügyi probléma, de bitang kellemetlen tud lenni.

Egy japán kutatás azonban kimutatta, hogy ennek a puffadásnak előnyei is vannak: egy csoport női kísérleti alannyal este éhgyomorra megitattak 2,5 deciliter szénsavas vizet, egy másik csoporttal pedig sima csapvizet. A bubis ásványvizet ivók kevésbé lettek éhesek, és úgy érezték, hogy tele vannak, míg a csapvizet ivók éhesek maradtak.

A szénsav segíthet, hogy egy-egy étkezés után kevésbé maradj éhes, mert a gáz kitölti a gyomrodban a maradék helyet.

A csontokat sem bántja

Elhíresült az a kacsa történet is, hogy a szénsavas víz elvonja a kalciumot a csontoktól, és elősegíti a csontritkulást. Ez egy 2001-es kutatásból indult ki, ahol olyan tinédzsereket vizsgáltak, akik szénsavas üdítőitalokat ittak – nem vizet, hanem a cukros italokat. Nem tudni, miért következtettek arra a kutatók, hogy a szénsav a hibás a lecsökkent kalciumszintért, de valószínűleg inkább a cukros italokban található egyéb káros anyagok voltak a felelősek, nem a szénsav maga.

Ugyanez a helyzet a fogkárosító hatással is: eddig mindig csak szénsavas üdítőket, nem a szénsavas vizet vizsgálták a kutatók. Így kijelenthetjük, hogy sem a csontjaidat, sem a fogaidat nem kell féltened, ha a bubis vizet preferálod a simával szemben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást