Ettől a három dologtól lesz teljes az életünk – a kutatók szerint

Ettől a három dologtól lesz teljes az életünk – a kutatók szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Ettől a három dologtól lesz teljes az életünk – a kutatók szerint

Az emberiség azóta keresi az élet értelmét, hogy öntudatra ébredt. De vajon mi az, amitől értelmesnek és teljesnek érezzük az életünket? A válasz egyénenként eltérhet, de azért van általános igazság is.

Az élet értelmének érzete az élet egészének szubjektív felfogására utal. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ez eltér az életen belüli bizonyos tevékenységek értelmességétől. Például annak ellenére, hogy olyan tevékenységekben vesz valaki részt, amelyeket értelmesnek tart (pl. önkéntesség vagy tanítás), úgy érezheti, hogy az élete egészében nem teljes vagy értelmes.

Emellett az emberek világnézetük vagy önszemléletük bizonyos aspektusait (pl. foglalkozás, tehetség, képességek, intim kapcsolatok) értelmesebbnek érzékelhetik, mint mások.

De mi határozza meg ezeknek a szempontoknak az értelmességét? Általánosabban, mi tesz értelmessé egy adott világnézetet, attitűdöt, meggyőződést, értéket vagy identitást – azaz, ahogyan ezeket együttesen nevezzük, egy „mentális reprezentációt”?

Az élet értelme három főbb dologból állhat

Arash Emamzadeh a Psychologytoday-nek írt cikkében erre a kérdésre keresi a választ, és három kutatást is összevetett, hogy megtalálja, mik azok az általános jelenségek, amelyek mellett az emberek jellemzően teljesnek, értelmesnek és fontosnak érzik az életüket.

Az áttekintett vizsgálatok azt találták, hogy az egzisztenciális biztonság, a koherencia és a céltudat volt az, ami mellett az emberek értelmesnek és fontosnak találták az életüket.

A legerősebb és legmegbízhatóbb előrejelző a céltudatosság volt, és az egzisztenciális kiszámíthatóság erősebb előrejelző volt, mint a koherencia. Mivel az értelmes élet elengedhetetlen a jóléthez és az élettel való elégedettséghez, a szakember javaslatokat is ad ezeknek a tényezőknek az erősítésére.

nortonrsx/istockphoto.com

Szerinte az alábbi kérdéseket érdemes időről időre feltenni magadnak, hogy tudd, a megfelelő helyen vagy-e az életben, vagy afelé haladsz-e.

  • Koherencia: Van értelme az életednek? Átláthatóak a dolgaid? Úgy vannak a dolgok, ahogy „kell lenniük”? Szépen megférnek egymás mellett életed különböző aspektusai? Vagy zavaros és töredezett az életed?
  • Fontosság: Értékes a létezésed? A tetteid és az életed összességében változást hoztak a világban? Vagy azt hiszed, hogy a világ nem igazán vette volna észre vagy nem törődött volna vele, ha egyáltalán nem léteztél volna?
  • Cél: Tiszta rálátásod van arra, hogy milyen irányba tart az életed? Vannak fontos céljaid az életben, és elkötelezett vagy ezek mellett? Vagy céltalanul bolyongsz, nincs vonzó vagy méltó életcélod?

A kutató végül felhívja a figyelmet arra, hogy ha valamelyik kérdésre nem a válaszod, az semmiképpen sem azt jelenti, hogy az életed nem lehet teljes, vagy nem fontos. Pusztán csak segít feltárni, hogy melyik az a terület, amin dolgoznod kell, hogy összességében elégedettebb lehess az életeddel.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!