„Inkább a telefon, mint a partnerem!” Elkeserítő jelenség ütötte fel a fejét

„Inkább a telefon, mint a partnerem!” Elkeserítő jelenség ütötte fel a fejét

Címlap / Hírek / „Inkább a telefon, mint a partnerem!” Elkeserítő jelenség ütötte fel a fejét

E-mailek, közösségi média, fotónézegetés, telefonálás, üzenetküldés – legtöbben ugyanarra használjuk az okostelefonunkat. Ráadásul nem is keveset, hiszen mindig kéznél van, és ha van néhány szabad perce az embernek, azt nyomkodja. Abba viszont ritkán gondolunk bele, hogy mennyiszer választjuk inkább a telefonunkat a párunk vagy a családunk helyett. Egy friss kutatás most egészen pontosan megmutatta, hogy alakul ez az arány, az eredmény pedig megdöbbentő. A szakértők szerint hetente 12 órával foglalkozunk többet a telefonunkkal, mint a párunkkal. A telefonon pedig e-mailezünk, üzeneteket küldünk és a közösségi médiát használjuk az együtt eltöltött minőségi idő helyett.

A függőség valós félelem

Az eredmény annak fényében még kétségbeejtőbb, hogy a kutatásból az is kiderült: ha az emberek nem jutnak hozzá a telefonjukhoz, és nem nyomkodhatják annyit, amennyit szeretnék, az stresszhez, dühhöz és pánikhoz vezet. A válaszadók egyötöde azt mondta, hogy a telefonja nélkül nehezebben bírna ki egy hetet, mint a párja nélkül. Ez lássuk be, elég megdöbbentő eredmény.

Lehet még fokozni a dolgot egyébként: ötből egy brit be is vallotta, hogy teljesen függ az okostelefonjától. Még ennél is kétségbeejtőbb, hogy a nászúton sem akar megválni tőle.

Utazás során a felnőttek több mint negyede személyes e-maileket olvasgat a telefonján, tízből egy a munkahelyi e-maileket is olvasgatja, a megkérdezettek fele közösségi médiát használ.

Lassan, de biztosan függőkké válunk tehát, ami nemcsak a mentális egészségünk miatt problémás, hanem a fizikai miatt is. Szakértők szerint ennyi mobilhasználat a szemnek sem tesz jót, és a válaszadók jó része is azt nyilatkozta, hogy érzi, elfárad a szeme a telefonnyomkodás után. 

Pekic/istockphoto.com

A mentális egészség is veszélybe kerül

A mentális egészségre is hatással van a sok telefonozás, egészen pontosan a közösségi média használata. Egy múlt havi kutatás kimutatta, hogy azok az egyetemisták és főiskolások, akik gyakran használják a telefonjukat, gyakrabban küzdenek mentális rendellenességgel, mint azok, akik nem. A diákok nagy részének komoly problémát okozott, ha nem voltak rendszeresen online. Az még nem tiszta egyébként, hogy a mentális problémákból következik az internetfüggőség, vagy éppen fordítva: a sok nethasználat az, ami mentális bajokat okozhat.

A fent említett kutatásból kiderült egyébként az is, hogy a diákok 55,8 százaléka nem tudta kontrollálni a videomegosztó szolgáltatásokra fordított idejét (tehát a Youtube-ra vagy a Netflixre teljesen rá voltak kattanva). 48 százalékuknak a közösségi médián eltöltött idő jelent problémát. 29 százalékuk pedig az üzenetküldő appok rabja lett – talán ez az, ami a leginkább érthető a három közül, és legalább némi közösségi szocializálódást feltételez.

Szakértők abban egyetértenek, hogy komolyan kutatni kellene az okostelefon- és internetfüggőség kapcsolatát a mentális problémákkal. A kutatási terület ugyanis még mindig gyerekcipőben jár.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást