Tejes tea? Ha így készíted, isteni lesz

Tejes tea? Ha így készíted, isteni lesz

Címlap / Életmód / Receptek / Tejes tea? Ha így készíted, isteni lesz

Neked mi jut eszedbe, ha a tejes teáról van szó? A legtöbbünknek az angolok kedvelt teázási szokása, vagyis a fekete tea tejjel felöntve, cukorral édesítve. A lehetséges változatok azonban végtelenek, ráadásul a klasszikus bubble/boba tea, vagyis a gyöngyös/buborékos tea másik neveként is használatos. Ha ez utóbbit készítenéd el, már némileg bonyolultabb, mint a legtöbbek által ismert tejes tea, viszont isteni, ezért feltétlenül érdemes kipróbálnod.

Mi pontosan a bubble tea?

Ha a tejes tea alatt a bubble teát értjük, akkor nem másról van szó, mint valóban egy tejes teáról, amibe még tápiókagyöngy is kerül. Ez az ital eredetileg Tajvanról származik, az idők során azonban az egész világon népszerű itallá vált. Édes és krémes állagú, a benne lévő tápiókagyöngyök pedig végképp különlegessé és szerethetővé teszik. Létezik hideg és meleg változata is, de a legtöbben hideg, frissítő italként fogyasztják.

A tejes tea valóban elképesztően sokféleképpen elkészíthető, így az ízvilága lehet gyümölcsös (például mangó hozzáadásával, virágos (mondjuk rózsa vagy kamilla hozzáadásával), de akár igazán melengető, télies ízvilágú is (például karamell vagy sütőtök hozzáadásával).

A legklasszikusabb verziója pedig egyszerűen barna cukorral készül. Vagyis annyira sokoldalú ital, hogy szinte biztos, hogy legalább egy verziója neked is ízleni fog.

VeselovaElena/istockphoto.com

Hogyan készítheted el?

A tejes tea fantasztikus lehet tápiókagyönggyel és anélkül is. Így ha esetleg már most, egyből kipróbálnád, de nincs otthon tápiókagyöngyöd, az se tartson vissza! Az alábbi receptből egy nagy adag mennyei tejes tea készíthető, de ha az egész családodat vagy a barátaidat is meg szeretnéd vele lepni, akkor természetesen egyből a többszörösét is elkészítheted, ha pedig kóstolás után ízlik, akkor bátran kezdj el kísérletezni mindenféle extra ízesítéssel is.

Hozzávalók:

A tejes teához:

  • ½ csésze víz
  • 2 filter fekete tea
  • ½ csésze teljes tej
  • jégkocka (a hideg verzióhoz)
  • 2 evőkanál édesített sűrített tej

A barna cukorsziruphoz:

  • ¾ csésze víz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • ¼ csésze tápióka gyöngy

Elkészítés:

  1. Mindenekelőtt forraljunk vizet a teához. Ha ez megvan, akkor ½ csésze forrásban lévő vizet ki is tölthetünk egy bögrébe teafilterekkel együtt (a dupla filterre azért van szükség, hogy egy igazán erős italt kapjunk), majd hagyjuk állni 5 percig. 
  2. Vegyük ki a teafiltereket, tegyük félre a bögrét és hagyjuk a teát teljesen kihűlni. 
  3. Készítsük el a barna cukorszirupot: keverjük össze a barna cukrot és a cukorsziruphoz szükséges vizet egy serpenyőben, majd gyakori kevergetés mellett melegítsük fel közepes lángon egészen addig, amíg a barna cukor teljesen fel nem oldódik. 
  4. Ezután forraljuk fel a szirupot, majd – ha használunk – adjuk hozzá a tápiókagyöngyöt, ezután pedig csökkentsük a hőmérsékletet.
  5. Főzzük a szirupot további 10-15 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik és a tápiókagyöngy meg nem fő, majd hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön.
  6. Öntsük a barna cukorszirupot a tápiókagyönggyel együtt egy pohárba.
  7. Ízlés szerint adjunk hozzá jeget, majd jöhet a fekete tea, a teljes tej és az édesített sűrített tej. 
  8. Keverjük össze óvatosan az italt egy kanállal, és már el is készült az édes, krémes tejes teánk. 

Plusz tipp: ha esetleg tejérzékeny vagy vegán vagy, esetleg más okból nem fogyasztasz tejet, akkor csak cseréld le mindkét tejet egy ízesítetlen növényi verzióra.

Forrás: realsimple.com

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!