A klasszikus, tökéletes tea titka: ezt rontják el a legtöbben

A klasszikus, tökéletes tea titka: ezt rontják el a legtöbben

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A klasszikus, tökéletes tea titka: ezt rontják el a legtöbben

Legendák és viccek keringenek arról, mennyire kényesek az angolok a teájukra, és hogy nincs az a körülmény, ami kifogást vagy mentséget jelenthetne egy csésze rosszul elkészített, vagy nem megfelelően szervírozott teáról. Ugyan az angol tea elkészítésének azért nincsen olyan bonyolult rituáléja, mint például a hagyományos kínai főzeteknek, azért van pár dolog, amivel egy szigetlakónál ki lehet verni a biztosítékot. Egy angol nyelvű honlap összegyűjtötte a leggyakoribb és szerintük megbocsájthatatlan hibákat, amikkel az emberek elrontják a teájukat. Ismerd meg őket, aztán készíts magadnak egy csésze tökéletes italt!

Forralás

Ha szeretnél egy csésze teát, feldobod a teavizet, aztán kimész a konyhából, hiszen van időd valami mást csinálni, amíg az felforr – gondolnád. Az angolok szerint azonban ha teát készítesz, akkor készíts teát, és ne mással foglalkozz. A forralás, illetve a víz hőmérséklete ugyanis nagyon fontos.
A kulcs szerintük nem a fütyülés, hanem a tikk-takkoló hang, ami az ismerős bugyborékolás után körülbelül 6 másodperccel jelentkezik. Ha a tikk-takkolást hallod, várj még néhány pillanatot, majd zárd el a gázt. A teavíz kész, és eddigre neked is készen kell állnod a teafőzésre, mert a hőmérséklet most tökéletes.

3 perc, nem kevesebb

A honlap szerint a tökéletes teát 3 percig, vagy ha úgy tetszik, 180 másodpercig kell áztatni, de egy minutummal sem rövidebb ideig.
Megjegyzik azt is, hogy nincs szükség a filter rángatására, úsztatására, lebegtetésére, egyszerűen hagyd ázni a forró teavízben 3 percen keresztül, és magától kioldódnak belőle az aromák.

Ne hagyd árválkodni a filtert!

Ha a 3 perc letelt, akkor viszont könyörtelenül ki kell dobnod a tea filtert, mert a honlap állítása szerint az angolok megőrölnek attól, ha valaki végig a bögréjében áztatja a teát, még akkor is, ha például fotókon ez kifejezetten jól mutat.
A tea túl erős lesz, arról nem is beszélve, hogy minden egyes korty előtt félre kell lökdösni a filtert, ami cseppet sem praktikus. Ha lejárt az ideje, a filternek mennie kell.

A cukor kérdése

Nem arról van szó, mennyi cukrot használsz, ez ízlés dolga, hanem arról, hogy hogyan teszed a cukrot a teádba. Sokan követik el azt a hibát, hogy a cukros kanalat a cukorból a teába teszik, majd onnan ismét a cukorba és megint a teába, ezzel viszont beszennyezed a cukrot, ami a következő teádat teheti tönkre.
A kanálból tehát csak a tea fölött öntsd ki a cukrot, és csak akkor tedd a kanalat az italba, amikor már nem lapátolsz több cukrot. Akkor viszont kezdj el keverni, keverni, keverni!

Milyen tejet használj?

Ha hamisítatlan angol teát akarsz készíteni, akkor a fekete teához néhány korty tejet is kell adnod – de milyet?
A honlap óva int a kis tasakokban vagy apró műanyag csészékben forgalmazott sűrített tejtől vagy tejszíntől, szerintük ez legfeljebb vészhelyzet esetén engedhető meg, de azt sem javasolják, hogy zsírszegény tejet használj. Szerintük a teába csak és kizárólag félzsíros tej való, semmi más.

Fontos a sorrend!

Előbb a tea, aztán a tej. A sorrend fontos, különben egyrészt az ital hamarabb kihűlhetne, mint ahogyan a tea filterből kiáznak az aromák, másrészt, az igazi teaguruk állítják, hogy ha nem megfelelő sorrendben töltöd a poharadba az italokat, akkor nem a megfelelő színt kapod.
A tejes teának ugyanis lágy, de tea árnyalata kellene, hogy legyen, nem pedig sötét tej színe.

A tabu: a mikró

Ha egyszer a teád elkészült, idd meg. Ne tedd félre, ne tartogasd, és ne főzz le másfél litert, hogy később majd megmikrózod.
Az igazi szakértők szerint a teát a mikróba tenni olyan, mintha egy tökéletes, romantikus vacsorát előre elkészítenél, hogy a nagy alkalom előtt csak gyorsan átmelegítsd. Ez már szinte szentségtörésnek számít.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást