Mit tegyél, ha egy merő stressz vagy a mindennapokban?

Mit tegyél, ha egy merő stressz vagy a mindennapokban?

Címlap / Életmód / Egészség / Mit tegyél, ha egy merő stressz vagy a mindennapokban?

Mindegy, milyen munkád van, ha jól akarod csinálni a dolgod, az mindenképp stresszel jár (kivéve persze, ha jógaoktató vagy Balin, vagy valami hasonló). De mit tehetsz, hogy csökkentsd a munkahelyi stresszt, és minden bosszúság és nyomás ellenére megpróbálj olyan nyugodt maradni, amennyire csak tudsz?

Fogadd el, hogy véges az energiád!

Nagyon menő mostanában azt mondogatni, hogy bármire képesek vagyunk, csak akarnunk kell, és a határ a csillagos ég, bla­blabla… Igen ám, csakhogy a határ nem a csillagos ég, hanem a saját teljesítőképességed, ami igenis véges, bármennyire is próbálja az ellenkezőjét elhitetni veled az összes motivációs poszter.

Fogadd el tehát, hogy nem tudsz egyszerre mindent megcsinálni, nem érdemes magadra vállalni húszezer feladatot, és még bevállalni azt is, hogy kávét hozol mindenkinek, mert elárulom: ebből csak a kávékört fogod tudni tökéletesen kivitelezni… Ha túl sokat vállalsz, előbb­-utóbb a fejedre nő minden, és még akkor is teljesen kikészülsz, ha valóban sikerül elvégezned az összes feladatot. Érdemesebb kevesebb mindent csinálnod, de azokat jól és alaposan ­– senki nem várhatja el tőled, hogy szupernő legyél napi nyolc órában.

Mozogj!

Ó igen, megint az a fránya mozgás! Márpedig biztos lehetsz benne, hogy nem tudod kikerülni – ha eleget mozogsz, a szervezeted stresszcsökkentő mechanizmusa beindul, és kevésbé érzed majd a nyomást, mintha egyáltalán nem mozgatnád a tested.

Elég reggelente egy nagy séta vagy néhány kör a futópályán, a lényeg, hogy elfáradj, és érezd, hogy dolgoztál egy kicsit.

A monoton edzésformák, mint például a futás, az úszás vagy a bicikli arra is nagyon jók, hogy kikapcsolják kicsit az agyadat, így fejben is lazíthatsz.

Egyél egészségesen!

Ez a másik mumus, pedig szintén sokat segít – az egészséges, vitaminban és tápanyagban gazdag ételek nem csak a derékbőségednek, hanem az agyadnak is nagyon jót tesznek.

Ha a szervezeted megkapja ezeket a tápanyagokat, akkor ­képes megfelelően működni, és jobban megbirkózik majd a stresszel is.

Az omega-­3 zsírsavakban gazdag ételek különösen jót tesznek az agyműködésednek, ilyenek például a halfélék vagy a magvak –­ ha úgy érzed, hogy kicsit ingerlékenyebb vagy, és fájni kezd a fejed, egyél egy maroknyi diót vagy mogyorót, és igyál meg egy nagy pohár vizet.

Meglátod, rögtön jobb lesz egy kicsit!

Aludj eleget!

Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy az agyad akkor működik megfelelően (és reagál helyesen a stresszre), ha kipihent.

Ha nem hagyod, hogy megkapja a számára szükséges regenerálódási időt, nem lesz képes hatékonyan megbirkózni a mindennapos ingerekkel, és sokkal érzékenyebben reagál majd mindenre, ami veled történik.

Kapcsolj ki minden zavaró tényezőt (mobilt, laptopot, tévét, lámpát), mielőtt bedőlsz az ágyadba, és figyelj arra is, hogy tiszta, friss ágyneműbe bújj.

Ha nehezen alszol el, végezz néhány nyújtó­ vagy jóga gyakorlatot lefekvés előtt – még jól is fog esni, hogy átmozgattad mindenedet.

Meditálj!

Na igen, én is szkeptikus vagyok az ilyesmikkel szemben, de a meditálás (vagy mélygondolkodás, ahogy szimpatikusabb) igenis hatásos. Amikor úgy érzed, hogy kicsit tele van mindened a munkával, a barátokkal, és az élettel úgy általában, ülj le egy kicsit, és figyelj a légzésedre.

Ha nem jön be ez a mozdulatlanság, próbáld ki a jógát – ennél a mozgásformánál kénytelen vagy csakis a saját testedre figyelni, különben nem tudod megcsinálni a gyakorlatokat, így rá vagy kényszerítve arra, hogy minden más gondolatot kiűzz a fejedből.

A lényeg az, hogy ne pörögj túl, és adj magadnak pár percet arra, hogy csak befelé figyelj – meglátod, az annyira bosszantó dolgok egy idő után már nem is lesznek olyan fontosak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást