Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Mindannyiunknak vannak „duci napjai”: amikor mindegy, mennyit eszünk, úgy látjuk, hogy kerekedik a poci, narancsbőrös a fenék, és egyébként is, valahogy a bőrünk sem az igazi. Ezeknek sokszor teljesen normális biológiai magyarázata van, úgyhogy ne csüggedj – inkább olvass tovább, hogy megtudd, mit tehetsz ellene!

A vizesedés

Van az úgy, hogy hetek óta egészségesen eszel, aztán egy este úgy döntesz, igenis elmész vacsorázni a csajokkal, nem salátát fogsz enni, aztán még desszertet is kérsz hozzá. Másnap pedig úgy nézel ki, mint a kisgömböc, csak sokkal magasabb kiadásban. Olyan, mintha egy éjszaka alatt visszaszaladt volna rád minden, amit addig leadtál.

Aggodalomra semmi ok – ez csak vizesedés, és másnapra simán leadod mindenféle erőfeszítés nélkül is. Ez az állapot a , víz és szénhidrátok „csodálatos” kölcsönhatásának köszönhető.

Mit tudsz tenni? Igyál sok vizet, és egyél úgy, ahogyan máskor szoktál – egy-két nap múlva már el is múlik.

Menstruációs puffadás

A menzeszt megelőző és a kezdetét követő néhány napban nő legyen a talpán, aki nem érzi magát ducibbnak, mint egyébként. Ilyenkor hisztisebbek és rosszkedvűek is vagyunk, ami még inkább rátesz egy lapáttal a problémára – ez alól csak az igazán szerencsések kivételek.

A felpuffadt hassal és az előzőhöz hasonló vizesedéssel azonban sok mindent nem tudunk kezdeni, azon kívül, hogy meleg borogatást teszünk az alhasra, és várunk, hogy alábbhagyjon a dolog. Az sem árt, ha kicsit pihensz, és nem stresszeled magad azon, hogy nézel ki – ilyenkor csak próbáld meg túlélni ezt a néhány napot!

A súlyzós izmok

Ha új vagy a súlyzózás világában, kicsit ijesztő lehet, ahogyan egy-egy jobban sikerült edzés után kinézel. Tapasztalatból mondom: egy durvább crossfit óra után úgy szoktunk festeni a lányokkal az öltözőben, mint az NDK-s úszónők csúcsszezonban.

Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz a mítoszhoz, hogy a nagyobb súlyoktól túl izmosak lesznek a nők. Ezek az izmok azonban pár órával az edzés után eltűnnek – pontosabban kifut belőlük a rengeteg vér, és normál méretükre csökkennek vissza.

Ezt a jelenséget egyébként „bedurrantásnak” hívják, és a srácok előszeretettel alkalmazzák strandolás előtt – a mozgás hatására az izmaid kicsit megduzzadnak, és tónusosabbak lesznek.

Nincsenek kockáid

Képzeld: alapállapotban még azoknak sincsenek kockák a hasukon, akiknek Instagram-fotói láttán legszívesebben sírva fakadnál. Hacsak nem fitnesz modellnek készülsz, akkor magától semmiképpen nem fog kidudorodni az a hat kocka, csak akkor, ha befeszíted őket.

A modellek pedig ahhoz, hogy úgy nézzenek ki, ahogy, szigorú versenydiétát kell követniük, ami hosszú távon kicsit sem egészséges, és tarthatatlan is (hogy a versenyek előtti vízmegvonásról ne is beszéljünk).

Ha minden álmod a kockás has, tudatosítsd magadban, hogy elég, ha csak befeszítve látszik annak, és nem érdemes vért izzadnod azért, hogy nyugalmi állapotban is előjöjjenek.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!