Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mit tegyél, ha fogyókúrázol, de úgy érzed, semmi sem változik?

Mindannyiunknak vannak „duci napjai”: amikor mindegy, mennyit eszünk, úgy látjuk, hogy kerekedik a poci, narancsbőrös a fenék, és egyébként is, valahogy a bőrünk sem az igazi. Ezeknek sokszor teljesen normális biológiai magyarázata van, úgyhogy ne csüggedj – inkább olvass tovább, hogy megtudd, mit tehetsz ellene!

A vizesedés

Van az úgy, hogy hetek óta egészségesen eszel, aztán egy este úgy döntesz, igenis elmész vacsorázni a csajokkal, nem salátát fogsz enni, aztán még desszertet is kérsz hozzá. Másnap pedig úgy nézel ki, mint a kisgömböc, csak sokkal magasabb kiadásban. Olyan, mintha egy éjszaka alatt visszaszaladt volna rád minden, amit addig leadtál.

Aggodalomra semmi ok – ez csak vizesedés, és másnapra simán leadod mindenféle erőfeszítés nélkül is. Ez az állapot a , víz és szénhidrátok „csodálatos” kölcsönhatásának köszönhető.

Mit tudsz tenni? Igyál sok vizet, és egyél úgy, ahogyan máskor szoktál – egy-két nap múlva már el is múlik.

Menstruációs puffadás

A menzeszt megelőző és a kezdetét követő néhány napban nő legyen a talpán, aki nem érzi magát ducibbnak, mint egyébként.

Ilyenkor hisztisebbek és rosszkedvűek is vagyunk, ami még inkább rátesz egy lapáttal a problémára – ez alól csak az igazán szerencsések kivételek.

A felpuffadt hassal és az előzőhöz hasonló vizesedéssel azonban sok mindent nem tudunk kezdeni, azon kívül, hogy meleg borogatást teszünk az alhasra, és várunk, hogy alábbhagyjon a dolog. Az sem árt, ha kicsit pihensz, és nem stresszeled magad azon, hogy nézel ki – ilyenkor csak próbáld meg túlélni ezt a néhány napot!

A súlyzós izmok

Ha új vagy a súlyzózás világában, kicsit ijesztő lehet, ahogyan egy-egy jobban sikerült edzés után kinézel. Tapasztalatból mondom: egy durvább crossfit óra után úgy szoktunk festeni a lányokkal az öltözőben, mint az NDK-s úszónők csúcsszezonban.

Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz a mítoszhoz, hogy a nagyobb súlyoktól túl izmosak lesznek a nők. Ezek az izmok azonban pár órával az edzés után eltűnnek – pontosabban kifut belőlük a rengeteg vér, és normál méretükre csökkennek vissza.

Ezt a jelenséget egyébként „bedurrantásnak” hívják, és a srácok előszeretettel alkalmazzák strandolás előtt – a mozgás hatására az izmaid kicsit megduzzadnak, és tónusosabbak lesznek.

Nincsenek kockáid

Képzeld: alapállapotban még azoknak sincsenek kockák a hasukon, akiknek Instagram-fotói láttán legszívesebben sírva fakadnál. Hacsak nem fitnesz modellnek készülsz, akkor magától semmiképpen nem fog kidudorodni az a hat kocka, csak akkor, ha befeszíted őket.

A modellek pedig ahhoz, hogy úgy nézzenek ki, ahogy, szigorú versenydiétát kell követniük, ami hosszú távon kicsit sem egészséges, és tarthatatlan is (hogy a versenyek előtti vízmegvonásról ne is beszéljünk).

Ha minden álmod a kockás has, tudatosítsd magadban, hogy elég, ha csak befeszítve látszik annak, és nem érdemes vért izzadnod azért, hogy nyugalmi állapotban is előjöjjenek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást