A tartós párkapcsolatok alappillérei

A tartós párkapcsolatok alappillérei

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A tartós párkapcsolatok alappillérei

Sokan próbálták már megfejteni, hogy melyek az ideális párkapcsolat alappillérei, vagyis hogy mely tényezők meglétével tudhatjuk nagy valószínűséggel biztonságban a kapcsolatunkat. Persze nincs biztos recept, de néhány dologra azért biztosan megéri odafigyelni a mindennapokban.

Kommunikáció

Fontos, hogy a páron belül ha nem is azonosság, de legalább komoly hasonlóság legyen a világgal szemben támasztott elvárásokban, különösen az emberi értékek terén.
Az esetleges eléréseket pedig meg kell tudni beszélni egymással ugyanúgy, mint az évek alatt óhatatlanul felvetődő problémákat is. A boldog párkapcsolat alatt feltűnő akadályok megfelelő kommunikáció nélkül hosszú távon leküzdhetetlenek.  

Kölcsönös tisztelet

A kölcsönös tisztelet fontosságát valószínűleg minden szakértő és laikus egyaránt megemlíti, ha a jól működő párkapcsolatok legfontosabb elemei a kérdés.
Nem véletlenül, hiszen tisztelet nélkül hamar felborul az egyensúly, elveszik a szeretet és kizárólag negatív érzések lépnek ezek helyére. Mindez olyan helyzetet teremt, amelyben valószínűleg egyik fél sem érzi jól magát sokáig.

Szabadság

A kölcsönös tisztelet egyik legalapvetőbb megnyilvánulási formája az, ha szabadságot adnunk egymásnak akkor is, ha házasságban, komoly kapcsolatban élünk.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindent szabad, de érdemes tiszteletben tartani a másik fél azon programjait, ahol nélkülünk vesz részt. Valószínűleg még egy kapcsolatnak sem segített a túl szoros együttlét, illetve a külön-programokra reagáló féltékenység.

Hasonlóság

A hasonlóság nagyon hasznos eleme egy kapcsolatnak, de nem jelenti azt, hogy teljesen azonos szokásokkal, gondolatokkal és érdeklődéssel kell rendelkeznie a két embernek.
Az azonban elengedhetetlen, hogy néhány otthoni szokásban, szórakozásban, a szabadidő eltöltésével kapcsolatos elképzelésekben megegyezzen a pár, hiszen ezek nélkül nem tudnak ideális közös programokat csinálni.

Kiegyenlítődés

A hasonlóság fontos, ám kiegészítve azzal, hogy néhány tulajdonságban, jellemvonásban egyáltalán nem árt, ha a felek nem egyeznek, viszont kiegészítik egymást. Vagyis ha az egyik fél gyengébb valamiben, akkor jó, ha a másik ezt ki tudja pótolni, és viszont.
Ezáltal könnyebbé válik a feladatmegosztás, így alkot igazi egységet egy pár hosszú távon, és mindez nagyban hozzájárul az összetartozás érzéséhez is.

Egészséges énkép, önbizalom

Sajnos hiába a hasonló érdeklődés, az összetartás és a tisztelet, ha a pár egyik – vagy akár mindkét – tagja nem rendelkezik megfelelően érett személyiséggel.
A lelki problémák nagyon rossz irányba befolyásolják a kapcsolatok jövőjét, ha valamelyik félnek hibás énképe van, nem rendelkezik egészséges önbizalommal, az az erőviszonyok eltolódását, hosszú távon pedig a kapcsolat végét jelentik.

Szexualitás

Természetesen a szexualitás is az egyik alappillére egy hosszú távon jól működő párkapcsolatnak. A kezdeti aktív együttlétek után a pároknál beáll a szexuális élet rendszeressége egy olyan mennyiségre, amely mindkét fél számára ideális.
Ha bármelyiküknek ennél lényegesen kisebb vagy nagyobb az elvárása, vagy egészen más dolgokat szeret, az hosszú távon általában megcsaláshoz, majd szakításhoz vezet.

Közös hobbi

A közös hobbi a legjobb lehetőség arra, hogy az együtt eltöltött időben folyamatosan pozitív élményeket szerezzünk. Természetesen nincs szükség arra, hogy minden egyes kisebb-nagyobb hobbitevékenységet együtt végezzünk a párunkkal, de a rendszeres közös programnak óriási összetartó ereje van.
Megerősíti a kapcsolatot, enged kiszabadulni a hétköznapokból, és emlékeztet bennünket arra az emberre, akit évekkel ezelőtt megismertünk.

Humor

A humor nem elengedhetetlen egy jól működő kapcsolatban, de mindenképpen jó, ha hasonló dolgokat találnak viccesnek a felek.

Ellenkező esetben ugyanis a másik könnyen fárasztó lesz a számunkra, sőt társaságban akár szégyenkezni is kezdhetünk miatta.
Az eseteges problémák megoldására is jó eszköz, ha humorosan fogjuk fel. A hasonló humorérzék hiánya a kapcsolat kiegyensúlyozottságát azonnal csorbítja, ami pedig már egy nélkülözhetetlen pillér minden jól működő viszonyban.  

Pénzhez való viszony

Kár lenne tagadni, hogy a pénzhez való viszony is lehet egy pár hosszú távú kapcsolatának összetartója, vagy rosszabb esetben megrontója. Nem feltétlenül a pénz mennyisége a döntő, sokkal inkább az, hogy a pár min, mire és hogyan spórol.
Ha ebben nincsen egyezés, akkor az hosszú távon biztosan megrontja a kölcsönös tiszteletet és a kapcsolaton belüli egyenjogúságot. Nem baj, ha az egyik fél kevesebbet keres, de ha a közös vagyonról nem gondolkoznak hasonlóan, az könnyen a kapcsolat végét okozhatja.  

Emlékek

Ha a fenti 10 pont javarészt érvényesül egy kapcsolatban, akkor mindezekhez hozzáadódik a 11. is. A kiegyensúlyozott, egymás tiszteletére, megértésre alapozott kapcsolat két egészséges személyiségű ember esetén annyi jó emlékkel tölti meg az éveket, amennyi már elég ahhoz, hogy tényleg jó kapcsolatról beszéljünk.
A közös programok, a közös nevetés és nem utolsó sorban az, hogy saját személyiségünket is megőriztük, olyan érték, amelyet a felek valószínűleg már nem akarnak elengedni többé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást