A tánc gyógyító tulajdonságai

A tánc gyógyító tulajdonságai

Címlap / Életmód / Egészség / A tánc gyógyító tulajdonságai

Annyi lelki és testi problémával találkozhatunk manapság, amelyek számtalan ember életét keserítik meg – akár a sajátunkat is. Nem csak egészséges életmóddal tudjuk felvenni a harcot ezek ellen, de van egy egyszerű, mindenki számára elérhető módszer is, ami mindig használ: perdüljünk táncra!

Önfeledtség

A táncolás során önfeledtek lehetünk, átadhatjuk magunkat a zenének és a mozdulatok szépségének. Ne szégyelljünk tehát naponta akár csak néhány percre táncra perdülni.
A legönfeledtebb táncot akkor járjuk, amikor egyedül vagyunk, így mintegy kikapcsolódásnak is kiváló lehet!

Boldogság hormon

Az önfeledt táncolás során számtalan érzékszervünk dolgozik: hallgatjuk a zenét, átadjuk magunkat a ritmusának, a ritmikus mozdulatok pedig egész testünket átmozgatják.
Nem csoda tehát, hogy néhány perc táncolás után annyi boldogsághormon szabadul fel bennünk, amely akár napokra is feltölt bennünket jó kedvvel, energiával.

Mozgás

A tánc természetesen mozgásnak sem utolsó. Egyáltalán nem kell profi táncosoknak lennünk és betanult mozdulatokat végeznünk: adjuk át magunkat a zenének és testünk önkéntelenül jelezni fogja, hogy milyen mozdulatok tesznek jót neki.
Így testünk minden izmát átmozgathatjuk úgy, hogy közben még remekül szórakozunk is!

Szervi hatások

A tánc hatására sok szervi problémának is elejét vehetjük, fitten tarthatjuk vele egész testünket. A tánc közben erősödik a légzés, javul a keringés, nem utolsó sorban erősödnek a csontok és főleg az egész izomzat.
Ha a derekunk fáj, akkor a hajolgatós jellegű táncok az ajánlatosak, de bármilyen formáját is választjuk, az jót fog tenni nekünk.

Mint a gyerekek

Érdemes megfigyelni, hogy azok a kisgyerekek, akikben még nem alakult ki szégyenérzet és nem nézik magukat mások szemével, ezért nem is szeretnének senkinek megfelelni, milyen önfeledten tudják átadni magukat a zenének.
Sokszor vicces mozdulatokat végeznek, és látványosan kimutatják, hogy mindezt mennyire élvezik. Térjünk kicsit vissza mi is ebbe az állapotba!

Önkifejezés

A tánc nem csak művészi szinten jelent önkifejezést. Ha csak magunkban ugrálunk, táncolunk a kedvenc zenénkre, már az is sokat segít akár olyan érzések kifejezésében is, amelyekre korábban talán nem is voltunk képesek.
A tánc mindig is a kreativitásunk, azon keresztül önmagunk kifejezése volt, amely sokat segít az egészséges személyiség megtartásához.

Tudatalatti

A tánc valószínűleg egyidős az emberiség történetével. Egyfajta transz élményt jelentett és jelent ma is az ősi kultúrákban, amikor az emberek kicsit magukon kívül kerülnek.
Éppen ez a tudattalan, a szokásosnál kevésbé kontrollált állapot segít abban, hogy olyan érzelmek, feszültségek is kijöhessenek, amelyekre talán nem is gondoltunk. Tánc alatt igazán önmagunk lehetünk, főleg a tudatalatti énünk aktivizálódik ilyenkor.

Depresszió

Igaz, hogy a komoly depresszióban szenvedőket gyakorlatilag lehetetlen otthoni körülmények között táncra bírni, de ha úgy érezzük, hogy inkább csak fenyeget bennünket a depresszió, lehangoltak és közönyösek vagyunk, akkor egy önfeledt táncolással jó kedvre deríthetjük magunkat. Néhány perc után már egészen biztosan más színben fogjuk látni a világot!

Ha úgy érezzük, hogy néhány problémát nem tudunk megoldani, akkor is nagyon jó választás a tánchoz fordulni segítségért. A világháború után például amerikai katonákat kezeltek táncterápiával szakemberek, hogy fel tudják dolgozni a körülöttük történteket. Náluk sikeres volt a módszer, és bátran kipróbálhatja mindenki, a tánc tényleg segít túllépni a gondokon.

Stressz

A stressz korunk népbetegsége és számtalan szervi probléma háttere is. Nem véletlen, hogy minden egészséges életmódot ajánló elmélet része a rendszeres mozgás.
A tánccal úgy mozoghatunk rendszeresen, hogy még lelkünkre is jó hatással van. Különösen az ugrálás jó arra, hogy a felgyülemlett stresszt levezessük, szinte kiugráljuk magunkból.
A tánc egyértelműen jó hatással van testünkre és lelkünkre egyaránt. Felszabadít, átmozgat, oldja a stresszt és segít átlendülnünk a nehézségeken. Nem utolsó sorban azt biztosítja, amit a jelen világunkban olyan kevésszer találunk meg: egy rövid, önfeledt szünetet, amikor megszűnhet körülöttünk a világ, mert csak a zene és a mozgás van, és mellette a táncoló, egyre boldogabb önmagunk.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást