7 tanács, amivel azonnal jobb kedvre derítheted magad

7 tanács, amivel azonnal jobb kedvre derítheted magad

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tanács, amivel azonnal jobb kedvre derítheted magad

Már egy ideje hideg van és sötét, ez pedig még a legvidámabbaknak is a kedvét szegi időről-időre. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kicsit begubózni, és borúsan szemlélni a dolgokat, pedig ebben az időszakban is történnek szuper dolgok, csak pozitívan kell hozzáállnod a napjaidhoz. Íme néhány Bien tipp, amitől hipp-hopp jobb kedved lesz – görgess lejjebb!

Kis boldogságfoltok

Amikor valamilyen okból – család, kapcsolatok, munka – rossz kedved van, vagy egyszerűen csak bal lábbal keltél fel reggel, jó módszer, ha olyanokkal töltesz egy kis időt, akikből árad a boldogság.

A legjobb társaság ilyenkor egy kisállat, aki mindentől függetlenül szeret téged, bújik hozzád és játszani szeretne veled. Ha neked nincs kisállatod, akkor menj át a barátnődhöz vagy a szüleidhez, és tölts el egy órát egy pihe-puha kisállattal, hidd el, ez a program biztosan felvidít majd. 

Hasonló hatást érhetsz el, ha egy kisgyerekkel találkozol. Ők a legőszintébbek, a legcukibbak és a legboldogabbak a világon, ebből biztos rád is ragad valami, miközben egy kicsit játszol velük.

Rázd meg magad

Amikor nagyon lent vagy, nincs kedved felkelni vagy kimozdulni sem. Ha nincs programod – mert kellenek ilyen napok, amikor csak otthon teszel-veszel a lakásban – akkor is szánj egy kis időt magadra! Egy zuhany vagy egy forró fürdő, egy hajmosás és egy kis smink pillanatok alatt változtat a hangulatodon. 

Valamiért varázserővel bírnak ezek a tipikusan reggeli fürdőszobai műveletek: olyan mintha a rossz gondolataid a vízzel együtt eltűnnének a lefolyóban és lemosnál magadról mindent, ami bánt. Az is segít ilyenkor, ha egy kicsit rendezkedsz a lakásban, hiszen ha a dolgok a helyükre kerülnek, azzal a gondolataidat is egyszerűen rendezni tudod. Az már csak extra, hogy ha végzel, mindent újnak és szebbnek látsz majd!

Foglald le magad

Azaz találj magadnak programokat, amik nem csak lefoglalnak, mint a sorozatnézés vagy egy izgalmas könyv, hanem motiválnak is. Ez bármi lehet a festéstől, a zenélésen át bármilyen sportig, lényeg, hogy találd meg benne a kihívást. Lásd meg, hogy fejlődni tudsz tőle. Ez sikerélményt ad, és egy kis idő után biztosan jobban fogod érezni magad attól, ahogy veszed az akadályokat.

Ezen kívül az is hasznos, ha előre betáblázod a napjaidat, így nem az aznapi hangulatod fogja meghatározni, hogy elmész-e egy programra vagy sem. Ha megvan előre, hogy hétfőn edzés, kedden csajos vacsi, szerdán bevásárlás, csütörtökön mozi, pénteken pedig buli – persze hagyj magadnak néha egy-egy pihinapot is – akkor mozgásban maradsz, ami garantáltan jobb kedvre derít majd.

Edd boldoggá magad

Úgy érzed, rád férne egy kis hangulatjavítás? Akkor a konyhában keresd a boldogságot! Ha szeretsz sütni-főzni, akkor nézz ki egy izgalmas receptet, és kísérletezz. Az alkotás ilyenkor mindig segít, a végén pedig biztosan valami szuper fog kisülni a dologból, amire büszke lehetsz! Ha nem vagy egy igazi konyhatündér, akkor se fordulj ki a konyhából, hiszen van egy rakás olyan étel, amik jobb kedvre derítenek.

Elég, ha csak egészségesen étkezel, a szervezeted egy-két nap után jelezni fog és hálás lesz a törődésért. Persze ilyenkor nem kell sanyargatnod magad, tehát az egészséges étrendbe abszolút belefér egy kis csoki, ami csökkenti a stresszhormonokat a szervezetedben és tele van antioxidánssal. 

Nyúlj vissza a kedvencekhez

Ha rossz a kedved, hajlamos vagy totál lehangoló zenét hallgatni, az esőben sétálgatni és bezárkózni a gondolataiddal? Hidd el, ez nem jó taktika! A téli depresszió elkerülése érdekében jobb, ha ilyenkor előveszed azokat a dolgokat, amiket igazán szeretsz.

Nézd meg a kedvenc filmed vagy sorozatod újra, hiszen minden alkalommal új, izgalmas részletekre figyelhetsz fel! Kezdd újra a kedvenc könyved vagy könyvsorozatod, amiben abszolút elmerülhetsz és elterelődhet a figyelmed a szürke hétköznapokról. A szomorú számok csak lehúznak az életről, sokkal jobb, ha készítesz egy mosolygós lejátszási listát a telefonodra, így csak egy gombnyomásra lesznek a vidító ritmusok.

Ne zárkózz be

Ha rossz kedved van, folyton kifogásokat keresel, hogy lemondd az előre megbeszélt programjaidat és hajlamos vagy bezárkózni. Ez ezzel csak tovább menetelsz a lejtőn: hidd el, senkin sem segített még, ha a gondolataiba zuhanva búslakodott otthon.

Még ha azt is gondolod, hogy nincs kedved beszélgetni vagy bulizni, akkor is tarts a többiekkel hétvégén! Nem kell beleszólnod a beszélgetésekbe, nem neked kell a legnagyobb parti királynőnek lenned és nem neked kell kitalálnod, hogy hova menjetek legközelebb – bőven elég, ha ilyenkor csak részt veszel a programokon és egy kicsit kizökkented magad. Kis lépésekben, de hidd el, javulni fog a hangulatod!

Gondolkodj hosszútávon

Azaz ne azt nézd, hogy mi történt tegnap, milyen a mai napod és mi fog történni holnap, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk csak a szürke hétköznapokat látni magunk előtt.

Gondolj arra, hogy mit fogsz csinálni tavasszal, nyáron vagy a következő egy-két évben. Ha tervezgetsz egy kicsit és távlatokban gondolkozol, akkor hirtelen kizökkensz a rutinból, amitől sokkal jobb kedved lesz.

Tervezz meg egy tavaszi hosszú hétvégét, egy nyári nyaralást vagy a lakásod redesignját!

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!