Nem várt pszichológiai hatásai vannak a szülővé válásnak – Rád is igazak? 

Nem várt pszichológiai hatásai vannak a szülővé válásnak – Rád is igazak? 

Címlap / Életmód / Család / Nem várt pszichológiai hatásai vannak a szülővé válásnak – Rád is igazak? 

Ennyit a nyitott gondolkodásról?

Azt gondolhatnánk, hogy amikor szülők leszünk, akkor azzal kitárul előttünk egy új világ. Ez részben igaz, én legalábbis azt tapasztaltam, hogy nagyon sok mindenre másként gondolok. Megváltozott a prioritás, és jóval türelmesebb, kitartóbb lettem, mint korábban voltam. Azt vettem észre, hogy az anyaság toleránsabbá tett és jobban tudtam általa a céljaimra koncentrálni, jobban hittem magamban, abban, hogy képes vagyok rá – mindegy, miről volt szó. Lehetséges, hogy sokan járnak hasonló cipőben, azonban a mostani tanulmány teljesen más szemszögből vizsgálta ezt a témát. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az értékrendszerünk, minként alakulnak át a nézeteink pszichológiai szempontból azután, hogy szülők leszünk.

Kiderült, hogy nagyobb eséllyel válunk konzervatívvá, mint voltunk, sőt, minél több gyerekünk születik, ez annál inkább igaz lesz. Most talán azt gondolod, a hozzáállásunk nem feltétlenül a gyermekvállalással függ össze, hanem sokkal inkább a korral, de nincs igazad. Ezt nem csak az említett, többgyermekes eredmény cáfolja. Azt is megtudták az elemzésekből a szakértők, hogy az azonos korú, gyermektelen felnőttek éppolyan eredményeket produkáltak, mint a fiatalok, akik a legkevésbé bizonyultak konzervatívnak. Ráadásul már azok is konzervatívabb nézeteket vallottak, akik csupán tervezték, hogy majd családot alapítanak a közeljövőben – szemben azokkal, akik nem gondolkoztak a gyermekvállaláson. 

A szülővé válásnak olyan pszichológiai hatásai is lehetnek, amelyekre nem számítasz” – mondta Damian Murray, a tanulmány vezető szerzője. „Gyakran téma az, a szülők hogyan nevelik majd gyermekeiket, milyen nézeteket adnak át nekik. Közben el kell ismernünk, hogy már a gyermekvállalás puszta gondolata is formálja a hozzáállásunkat, nézeteinket.

evgenyatamanenko/istockphoto.com

Miért leszünk konzervatív szülők?

Alapvetően evolúciós, szociális okai vannak ennek, bár manapság már nem feltétlenül állja meg a helyét mindaz, ami a konzervativizmus nyomán gyökeredzik bennünk. A konzervatív értékek társadalmi szinten látszólag biztonságot, stabilitást nyújtanak, és úgy tűnik, hogy a családot helyezik a központba, az előtérbe. Azt feltételezzük, hogy akkor leszünk jó szülők, ha mi is ezeket az elveket valljuk, és lényegében ebben van valami.

Nagyon lényeges a gyermekek számára a biztonságérzet, az, hogy stabil kereteket kapjanak és persze fontos, hogy a jövőjüket tartsuk szem előtt.

A szülői státusz, illetve a szülők által nyújtott gondoskodás motivációja erősen összekapcsolódott a társadalmi konzervativizmussal. Ráadásul kiderült, hogy a szülő-konzervatív kapcsolat világméretű, tehát nem csak egy-egy országot érint, hogy az eredményeket esetleg ráfoghassuk a helyi politikára. 

vgajic/istockphoto.com

Te egyetértesz a tanulmánnyal?

Számos szülő nem gondolja magát konzervatívnak, éppen ellenkezőleg, úgy érzi, hogy liberálisan neveli a gyermekét. Manapság persze már ott tartunk, hogy a „liberalizmus” kifejezés is szinte szitokszó lett. Úgyhogy talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy vannak szülők, akik „szabadon felfedező” elveket vallanak, legalábbis a tanulmányban voltak olyanok, akiket ebbe a csoportba soroltak a kutatók.

Azonban a végeredmény így is-úgyis az lett, hogy aki anya-, vagy apaszerepet tölt be, az automatikusan hajlik arra, hogy konzervatívabb legyen, még, ha nem is feltétlenül vall politikailag jobboldali nézeteket. 

Több vizsgálaton keresztül teszteltük a szülők konzervatív nézeteit és megpróbáltuk bebizonyítani, hogy az elképzelés, az eredmény helytelen. Minden változót ellenőriztünk, amelyek a szülői hovatartozás és a társadalmi konzervativizmus közötti kapcsolatot magyarázhatnák, de a kapcsolat végig megmaradt” – zárta a nyilatkozatot Damian Murray.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!