Pénz és hivatás

Szokatlan, hogy otthonról dolgozol? 5+1 tipp, hogy produktív legyen a home office

Nem mindenki vágyik arra, hogy otthonról dolgozhasson és ennek a fő oka általában az, hogy az emberek szeretik különválasztani a munkát és a magánéletet és azzal, hogy reggel bemegyünk az irodába és este hazajövünk onnan, ez elég könnyen megy. Ha azonban otthon kell lenned egész nap a járvány miatt és még szórakozni sem járhatsz el, a napok hamar egymásba olvadnak és félő, hogy a munka kifolyik a kezedből. Ha szokatlan számodra a home office, mi adunk öt tippet, hogy produktív legyél.

Jelöld ki a munkaterületet

Ha egyedül élsz, ez viszonylag könnyű, hiszen nincsenek zavaró tényezők, de ha másokkal laksz, az otthonod legcsendesebb pontját érdemes kiválasztanod otthoni iroda céljára (de mindenképpen egy olyan sarkot, ahol minimális az „átmenő forgalom”). Lehetőleg legyen ablak a helyiségben, különben úgy érzed majd, mintha egy barlangban lennél, továbbá a természetes fény frissíti az elméd is. 

Kényelmes bútorok

A járvány miatti kényszerű home office csak ideiglenes és remélhetőleg minél hamarabb visszazökkenünk a rendes kerékvágásba, de akkor is fontos hogy a lehető legkényelmesebb legyen az otthoni munkaterület. Erre a pár hétre valószínűleg kevesen fognak beruházni egy rendes irodaszékre, de törekedj arra, hogy minél komfortosabb legyen az ülőalkalmatosságod.

Egy támla nélküli megoldás is jó, csak ügyelj rá, hogy ne görnyedj, hanem mindig egyenes gerinccel ülj.

A monitor lehetőleg fejmagasságban legyen, hogy estére ne fájduljon meg a nyakad. Ha laptopod van, mindenképpen tarts szünetet húszpercenként és tornáztasd meg a nyakad, vállad. Segít, ha az asztalodra teszel növényt, dekoratív tárgyakat és arra is ügyelj, hogy mindig rend legyen, mert ez is segíti a kreativitást.

Olvastad már?  10 munka ami passzol hozzád, ha Föld jegyű vagy

Minimalizáld a figyelmed elterelő tényezőket

Családtagjaiddal értesd meg, hogy ne zavarjanak, amikor dolgozol. A gyerekekkel ez nem könnyű, hiszen ők hajlamosak azt hinni, hogy anya játszik vagy csak facebookozik a gépen, hiszen ők csak erre használják, de légy hatátozott. Vezess be szabályokat erre vonatkozólag, például ha csukva van az ajtó, ne jöjjenek be hozzád, vagy ha egy térben vagy velük, akkor a fülhallgató jelezze azt, hogy anyát most nem szabad zavarni. 

Toa Heftiba/unsplash.com

Határozd meg a munka menetét

A home office legnagyobb hátránya az úgynevezett motivációs környezet hiánya, mert nagyon könnyű azon kapni magunkat, hogy inkább minden mást csinálunk, minthogy dolgozzunk, hiszen senki nem szól ránk. Nem nehéz belefeledkezni a házimunkába, vagy a főzésbe, esetleg elmerülni a közösségi média bugyraiban és ezzel észrevétlenül órák mennek el.

Ezért fontos, hogy lehetőleg ne aludj délig, hanem kelj időben és tarts be továbbra is a reggeli rutinod.

Ne legyél egész nap pizsamában és ne hagyd, hogy a munkaidőd az estébe nyúljon: határozd meg előre, hogy mettől meddig ülsz a gép előtt. 

Olvastad már?  Stresszel jár a nőknél, ha csak férfiakkal dolgoznak együtt

Írj listát a teendőkről és tűzz ki célokat

Ha nem noszogatnak minket, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a tennivalóinkat és észre sem vesszük, de pár nap múlva már túl sok elmaradt munkát görgetünk magunk előtt. Sokat segít, ha fontossági – és esetleg nehézségi – sorrendben felírjuk tennivalóinkat egy sorba, veszünk egy nagy levegőt és nekiállunk a legnehezebb feladatnak. Ha ezzel kezdjük, lendületet fog adni, ha a legnagyobb munkával végeztünk és megkönnyebbülés lesz kihúzni a listáról. A többi teendő ezek után már megy majd, mint a karikacsapás.

Ha úgy állsz neki valaminek, hogy ezt márpedig ma – vagy egy órán belül, stb. – elvégzed, a határidő ösztönözni fog.

Mikor megtervezed az aznapi munkát, célszerű időintervallumokra osztani, melyik feladattal mennyi időt tervezel eltölteni. Ne szabj irreálisan szűk határidőket, mert ha mindegyikkel csúszol, az csak demotiváló. Adj mindenre ésszerű időkorlátot és ha valamivel mégsem sikerült végezni, kezdj egy következő projektbe. Így folyamatos lesz a munkamenet és nem akadsz meg, ami fontos a produktivitás szempontjából. Amikor később visszatérsz a problémás feladathoz, sokkal könnyebben megtalálod majd a megoldást.