5+1 szokás, amiről nem is gondolnád, hogy káros az egészségedre

5+1 szokás, amiről nem is gondolnád, hogy káros az egészségedre

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 szokás, amiről nem is gondolnád, hogy káros az egészségedre

Számtalan jó tanács kering a neten, amelyek segíthetnek, hogy kialakítsd a számodra tökéletes életmódot. Azonban nem biztos, hogy minden információ hiteles, amivel szembetalálkozol, sőt könnyen lehet, hogy amit igazán egészségesnek gondolsz, az sokkal inkább káros rád nézve.

Smoothie reggelire

Azt gondolhatod, attól leszel igazán fitt és friss, ha már a reggelt is valamilyen szuper smoothie-val kezded, hiszen egy hatalmas adag vitamin biztosan nem árthat.

Pedig tévedsz!

Ha túl sok gyümölcsöt teszel bele, az már kora reggel megdobhatja a vércukorszintedet, arról nem is beszélve, hogy a dietetikusok szerint a tej sem jó választás reggelire.

Válassz inkább lassan felszívódó szénhidrátot, amely egész délelőttre ellát energiával, és hagyd a smoothie-t tízóraira vagy uzsonnára.

 

Csalónap

Sok diéta szerint a folyamatos önmegtartóztatás mellett belefér néha egy-egy úgynevezett csalónap, amikor azt eszel, amihez csak kedved van.

Ez a felfogás hatalmas tévedés, nemcsak azért, mert ha folyamatosan koplalsz, aztán egyszer csak befalsz mindent, akkor a szervezeted teljesen összezavarodik, hanem azért is, mert eleve hibás felfogás a diétára úgy gondolni, mint valamire, ami megvon tőled dolgokat.

Diéta helyett nevezd életmódnak, sok-sok tudatossággal kapcsold át az agyad és találd meg benne azokat az ételeket is, amik örömet szereznek.

Egy jól kialakított étrend nem éhezést jelent, hanem egyensúlyon alapszik, amelynek minden fontos alapanyag a részét képezi.

 

Hétköznap vs. hétvége

Hátköznap teljesen megtartóztatod magad, nem iszol alkoholt, korán kelsz, és egészségen étkezel.

Hétvégén azonban, mint aki börtönéből szabadult, mindent megengedsz magadnak? Rosszul teszed!

Nemcsak azzal ártasz a szervezetednek, ha hétvégén próbálod pótolni a hétköznapi alváshiányt, hanem azzal is, ha ezeken a napokon össze vissza eszel és a káros szenvedélyeidnek is teret engedsz, túl sokat iszol és még pár cigi is belecsúszik a buli hevében.

Próbálj meg következetes lenni – egy pohár bor igazán belefér hétköznap is, de hétvégén se szaladjon el veled a ló.

A cigaretta? Azt pedig felejtsd el örökre!

 

Olívaolaj főzéshez

Te is már mindent olívaolajjal készítesz?

Pedig nem mindig ez a legjobb választás!

Salátaöntetnek továbbra is tökéletes, illetve a közepes hőmérsékleten készült ételekhez is, ha azonban magas hőfokon készítesz valamit, akkor inkább egyszerű olajat válassz.

Az egyes olajoknak, beleértve a különféle típusú olívaolajokat is, eltérő lehet az úgynevezett füstpontja, így ha efölé hevíted, már nemcsak veszít a tápanyagtartalmából, de még kellemetlen mellékízt is hagyhat maga után.

 

Mentes étkezés – ha nem is vagy érzékeny

Annyit hallottál a különféle cukormentes, laktóz- és gluténmentes diétákról, hogy azt gondolod, talán neked is érdemes ezt az életmódot követned, hiszen rengeteg szuper termék van már a boltok polcain, amelyekről észre sem venni, hogy valamelyik hozzávalójukat helyettesítik.

Soha ne kezdj bele úgy egy mentes diétába, hogy nem jársz utána, valóban szükséged van-e rá.

A laktózmentes termékek nagyon szuperek azoknak, akik valóban nem tudják megemészteni a tejtermékeket, de nem biztos, hogy jót tesznek valakinek, aki valójában nem érzékeny rájuk.

 

Őrült edzés egy bizonyos cél eléréséig

Mindent beleadsz, majd megszakadsz, hogy a nyaralásra tökéletes legyen az alakod és büszkén viselhesd a fürdőruhát, azonban nem biztos, hogy ez a legjobb motiváció.

Ne egy adott célért küzdj, sokkal inkább azért, hogy általánosságban jól érezd magad a bőrödben és élvezd a sportot, a mozgást, azt, hogy fitt és energikus leszel általa.

Ha csak egy bizonyos időpontot hajszolsz, könnyen lehet, hogy nem sikerül megfelelő edzést felépítened, túl sokat vállalsz, és nem figyelsz a fokozatosságra.

Ráadásul amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is veszítheted a motivációdat.

Törekedj az egyensúlyra és ne várj magadtól túl gyorsan olyan eredményt, ami nem biztos, hogy reális.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást