Ezek a jelei, hogy szociális pillangó vagy – a legnagyobb kihívásaid

Ezek a jelei, hogy szociális pillangó vagy – a legnagyobb kihívásaid

Címlap / Életmód / Lélek / Ezek a jelei, hogy szociális pillangó vagy – a legnagyobb kihívásaid

Szinte mindig kimozdulnál otthonról, imádsz társaságban lenni, és egyedül hamar unatkozni kezdesz? Könnyen lehet, hogy te is a szociális pillangók táborát erősíted!

A szociális pillangó kifejezést elsősorban azokra az emberekre használják, akik nagyon kommunikatívak, imádnak társaságban lenni, és még a számukra ismeretlen személyekkel is néhány perc alatt megtalálják a közös hangot. Ők azok, akik bárkivel, bármilyen élethelyzetben össze tudnak barátkozni, megnyerőek és szórakoztatóak, ezért rengeteg barátjuk van (bár ezen kapcsolatok többsége kevésbé szoros).

Nem érzik jól magukat egyedül, és ritkán maradnak otthon, ezért folyamatosan programokat szerveznek maguknak, lehetőleg minden egyes napra. Ezeket a személyeket általában extrovertáltnak tartják, hiszen abból nyerik az energiájukat, hogy másokkal beszélgetnek, jól érzik magukat, és társaságban vannak. Sikerült magadra ismerned? Akkor viszont tudnod kell, hogy van pár dolog, ami számodra nagy kihívást és nehézséget okoz életed során, ezekkel pedig fontos tisztában lenned!

1. Nehézségeid vannak az időbeosztással

A szociális pillangók olyannyira szeretnek társaságban lenni, és másokkal találkozni, hogy az idejüket sosem tudják hatékonyan beosztani. Hajlamosabbak inkább szórakozni, nehezebben veszik rá magukat a feladatok elvégzésére. A munkában is szívesebben töltik beszélgetéssel az időt, ahelyett, hogy aktívan dolgoznának.

Lehet, hogy a kollégák között népszerűek, de emiatt folyamatos csúszásban vannak, nem csak a melóval, de a házimunkával, otthoni teendőkkel, ügyintézéssel is. Sokszor szándékosan halogatják is ezeket a tennivalókat, és abban bíznak, hogy ha nem foglalkoznak velük, maguktól megszűnnek létezni. Az időbeosztásra nagyon kell figyelned, mert a teendők és a halogatás magad alá temet téged, emiatt pedig folyton azt érzed, hogy sosem tudod, hol áll a fejed!

Időbeosztás szociális pillangóknál
urbazon/istockphoto.com

2. Nem találod a határokat

Mivel folyamatosan túlszervezik magukat programokkal, és egyszerre több emberrel is igyekeznek barátságot ápolni, nehezen tudnak határokat szabni a magánéletükben. Sokszor ők töltik be a lelki támasz és a társaság szerepét, az ismerőseik gyakran nekik panaszolják el az aktuális problémáikat, a szociális pillangók pedig igyekeznek érzelmi támogatást nyújtani.

Emiatt egy idő után lelkileg túlterheltté válnak, pláne, hogy semmire sem tudnak nemet mondani, és mindenkinek ott segítenek, ahol tudnak. Viszont gyakori, hogy ők ebből nem sokat kapnak vissza a környezetüktől. Ha nekik kell egy támasz, nehezen találnak valakit a „baráti” körben. Fontos megtanulnod, hogy néha te is mondj nemet, mert érzelmileg jobban megviselnek ezek a helyzetek, mint ahogy azt kimutatod a külvilág felé.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»