Dekor / Egészség / Életmód / Otthon

Karantén idején: Segítenek a szobanövények a mentális egészség javításában

Karantén idején: Segítenek a szobanövények a mentális egészség javításában

Egy friss kutatás eredményei

A közelmúltban japán kutatók elemezték a shirin-yoku, avagy az „erdei fürdés” mentális előnyeit, és megállapították, hogy az erődben tett séta nem csupán javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, hanem még a vérnyomást is ideális tartományba juttatja, miközben az immunrendszert erősíti. Az tehát egyértelmű, hogy a növények közelsége, a friss, erdei levegő az egészségmegőrzés kulcsmomentuma. De mit tehetünk akkor, ha a pandémia miatt nem juthatunk el a szabadba?

Alternatív megoldásként – és udvar esetén – ott van a kertészkedés, a hideg hónapokban, valamint lakásban pedig a szobanövényekkel való foglalatoskodás.

ronstik/istockphoto.com

A növények több szinten javítják a mentális egészségünket is

A kertészeti terápia nem új keletű dolog, már a 19. század vége óta alkalmazzák, amikor Dr. Benjamin Rush dokumentálta a növényekkel végzett munka pozitív hatásait a mentális betegségben szenvedő páciensek esetében. A 20. században azonban a kertészeti terápia már messze nem kizárólag a mentális betegségek kezelését jelentette, viszont egyértelmű visszatérését a háborús veteránok hozták meg az 1940-es és 1950-es években. A növényi trendek jöttek-mentek, de mindig közös maradt bennük, hogy pozitív hatást gyakorolnak ránk.  De mégis hogyan? 

Kevesebb szorongás és stressz: Több kisebb tanulmány elemezte a beltéri növények közelében való tartózkodás és az alacsonyabb stressz szint közötti kapcsolatot. Ez tehát azt jelenti, bizonyított, hogy a szobanövényekkel való foglalatoskodás csökkenti a stresszt.

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy már az is csökkenti a szorongást, ha munka közben rendszeresen rátekintünk a szobanövényünkre az asztalunkon.

Jobb koncentráció és memória: Számos tanulmány azt sugallja, hogy a növényeknek nyugtató hatása lehet az emberekre. Segítenek abban, hogy összpontosítsunk a feladatokra, a memóriánk megfelelően működjön. Egy michigani tanulmány szerint pl. a növények körüli ténykedés akár 20 százalékkal is javíthatja a memóriánkat. 

1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást