Szexuális fájdalom és vágy: A kapcsolati dinamika kezelése

Szexuális fájdalom és vágy: A kapcsolati dinamika kezelése

Címlap / Szerelem / Szex / Szexuális fájdalom és vágy: A kapcsolati dinamika kezelése

Ha megégeted a forró tűzhelyen, elrántod a kezedet. Amikor megszúrod az ujjadat, elhúzod a kezét a tűtől. Mi az, ami a szexuális fájdalomban arra készteti az embereket, hogy túllépjenek a „hagyd abba!” jelzésen? Mi késztet minket arra, hogy felülbíráljuk a test természetes önvédelmi rendszerét?

Martha Kauppi terapeuta szerint több tényező is közrejátszik abban, hogy a fájdalom ellenére folytatódjon az együttlét:

  1. Kulturális mítoszok: A nőket gyakran arra tanítják, hogy az örömük nem fontos, hogy a szexnek nem kell élvezetesnek lennie, vagy, hogy normális, ha a szex fáj. Az is lehet, hogy úgy szocializálják őket, hogy azt hiszik, az ő felelősségük, hogy szexuálisan kielégítsék a partnerüket, függetlenül attól, hogy valójában akarnak-e szexelni vagy sem. Bármilyen szomorú is ez, ez egy gyakori történet. 
  2. Az én alacsony differenciáltsága: A „nem” vagy „ez nem esik jól” vagy „próbáljunk ki valami mást” kimondása nem mindig könnyű. Különösen, ha nincs sok gyakorlata benne valakinek, vagy a téma érzékeny. Az én differenciálása az a készség, amely mind a beleegyezés megadása, mind a beleegyezés visszavonása mögött áll. Az egyre differenciáltabbá válás egy életen át tartó folyamat, nem pedig egy egyszerű viselkedési lépés.
  3. Kapcsolati dinamika: Az én differenciálása különösen nagy kihívást jelent, ha a partnered kissé rámenős, vagy hajlamos bezárkózni, illetve drámaian reagálni, ha olyasmit mondasz neki, amit nem akar hallani. Könnyebbnek tűnhet csak összeszorítani a fogakat és túlesni a fájdalmas együttléten, ha úgy érzed, hogy az alternatíva egy olyan interakció, amely tönkreteszi az egész estét.
  4. Tabuk a szex körül: Még azoknak is, akik az életük más területein meglehetősen differenciáltak, nagy nehézséget okozhat kitalálni, mi a fontos számukra, és ezt megosztani a partnerükkel, amikor a szexről van szó! Egyszerűen annyi jelentés, mitológia és szégyen kötődik ehhez a témához, hogy hajlamos az érzelmi erőnlétünk határára sodorni minket.
  5. Átvitel és ellenátvitel: A szexszel, a szexuális élvezetekkel és a szexuális fájdalommal kapcsolatos téves információk vagy szégyenérzet annyira elterjedt, hogy a legtöbbünk, kliensek, terapeuták és egészségügyi szolgáltatók egyaránt ki vagyunk téve ennek. És sajnos a reparatív tapasztalatok és a pontos információk nehezen hozzáférhetőek.
Elitsa Deykova/istockphoto.com

A kapcsolati oldal: a dinamikával való munka

A szexuális fájdalom megoldása nem csak az orvosi kezelésről szól. Hanem az érzelmi, társadalmi és kapcsolati dinamikák feloldásáról is. Erre Kauppi az alábbiakat javasolja:

  1. Ellensúlyozzuk a félretájékoztatást: Az első lépés az, hogy tudjuk, hogy a nemi fájdalom nem normális. Ez nem a szex elvárható része, amit csak el kell viselni. Ez egy potenciálisan komoly probléma jele. Ugyanakkor szinte mindig kezelhető. 
  2. Építs differenciálódást: Az én differenciálásának segítése a kliensek számára szinte minden terápiás munka középpontjában áll. Ez alól pedig a szexuális fájdalom sem kivétel. 
  3. Az egészségesebb kapcsolati dinamika ösztönzése: Ez kéz a kézben jár az én differenciálásának kialakításával. A differenciálás ugyanis olyan alapvető készségek összessége, amelyek támogatják az egészséges kommunikációt egy kapcsolatban. Különösen oda kell figyelni a szexre irányuló bármiféle nyomásra, beleértve a finom nyomást és a belső nyomást.
  4. Normalizálni az őszinte kommunikációt a szexről: Ez olyasmi, amit elkezdeni nagyon nehéz, a vele érkező változás miatt azonban gyorsan jön a pozitív megerősítés is.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!