Életmód / Egészség

3 szexszabály, amit nyugodtan megtörhetsz: az orvosok is rábólintottak

Mindenki tud róluk, mindenki hallotta őket az anyukájától, a szomszédjától, a barátnőjétől, de tényleg olyan szigorúan be kell tartanod őket? Nem mindegyiket! Mondjuk, mi az, ami az orvosok szerint sem feltétlenül úgy működik, ahogy azt a legtöbben gondolják.

1. „Ha antibiotikumot szedsz, kiegészítő fogamzásgátlásra van szükség”

Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, így az együttes alkalmazásuk mellett mindig szükség van valamilyen más fogamzásgátló módszerre, például óvszer használatára is – hangzik a szabály.

A valóság az, hogy a legtöbb antibiotikumnak nincs hatása a fogamzásgátló tabletta működésére, és csak néhány ritkán használt változat – például a tuberkolózisra használt rifampin és rifabutin – csökkentheti a hatékonyságát.

A közszájon forgó szabály tehát ebben a formában nem feltétlenül igaz, de ha egészen bizonyosan és minden kétséget kizáróan szeretnéd elkerülni a terhességet, akkor persze egy második védelmi vonal sosem árt.

Az pedig továbbra is igaz, hogy minden egyes új gyógyszer szedése előtt ki kell kérned az orvosod vagy a nőgyógyászod véleményét, ha fogamzásgátló tablettát szedsz. Ha nem vényköteles gyógyszert vásárolsz, akkor a gyógyszerészt tájékoztasd arról, hogy antibébi tablettát szedsz – ha nem is minden antibiotikum, más gyógyszerek valóban csökkenthetik a fogamzásgátló hatékonyságát!

Olvastad már?  Megdöbbentő, milyen barbár módszerekkel védekeztek az őseink!

3 szexszabály, amit nyugodtan megtörhetsz: az orvosok is rábólintottak
2. „Akkor fordulj orvoshoz, ha egy évig nem sikerül teherbe esned”

Hiába hallgattad egész kamaszkorodban azt, hogy már a gondolattól is teherbe eshetsz, a fogantatáshoz azért szerencsés csillagegyüttállásra van szükség. Ezért is tartja magát az a nézet, hogy nem kell aggódnod, ha az első egy-két vagy sokadik alkalommal nem jönne össze a dolog, és csak egy év után érdemes orvoshoz fordulnod – vagy 6 hónap után, ha már elmúltál 35 éves, és mintha kicsit gyorsabban ketyegne a biológiai órád.

Az orvosok azonban ma már egyre inkább azt mondják, hogy jobb félni, mint megijedni, és érdemes már a babatervezés előtt felkeresni a nőgyógyászodat egy rutin kivizsgálás céljából. Ilyenkor elvégzik a rákszűrést, megnézik, hogy sehol nem bújik-e meg ciszta, így sok olyan kellemetlen meglepetést ki tudnak szűrni, ami egy teherbeesés után már problémákat okozhatna. Egy jó orvos ki fog kérdezni a menstruációdról, a családodban esetlegesen jelentkező korai menopauzáról, panaszokról, korábbi betegségekről.

Bár abban mindenki egyetért, hogy a fogantatás esélyei akkor a legmagasabbak, ha nem görcsölsz rá túlságosan a dologra, mégis jól jöhet, ha már az első lépésekben kizártok olyan esetleges komplikációkat, amelyek megakadályozzák a teherbeesést, így sok későbbi csalódástól tudod megkímélni magadat.

Olvastad már?  Hüvelygyűrű, spirál és társai: Az 5 legnépszerűbb fogamzásgátló működése

3. „A HPV a fiatal nők legfőbb ellensége”

A szabály az, hogy a HPV-től kell a legjobban tartani, de az orvosok szerint korántsem liheged túl a dolgot akkor sem, ha más, nemi úton terjedő betegségeket is rendszeresen monitorozol.

A human papilloma vírus, ami szexuális úton terjed, és a méhnyakrák kialakulásának kockázatát növeli, valóban minden fiatal, szexuális aktív nő radarján ott kell, hogy legyen, hiszen jobb félni, mint megijedni. A HPV ellen létezik védőoltás is, az orvosok azonban óva intenek attól, hogy ha ezt megkaptad, vagy a HPV-re rendszeresen ellenőrizteted magadat, akkor elégedetten hátradőlj, és másra ne is figyelj.

A gonorrhoea vagy a klamídia olyan bakteriális fertőzések, amelyek a kismedence gyulladásához és akár meddőséghez is vezethetnek, és bár kevesebbet beszélünk róluk, napjainkban kiugróan magasan fordulnak elő, ráadásul sokszor tünetmentesek.

Ha több szexuális partnered van, akkor három vagy hat havonta javasolt a szűrés, különösen, ha védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítettél – amit egyébként nagyon nem javaslunk. Ha monogám vagy, a szűrés elvégzése akkor is évente ajánlott. Egy tünetmentes partner talán nem is tud róla, hogy évekkel korábban elkapta a betegséget, így akarata ellenére is megfertőzhet vele.