A szex-pozitív párterápia a házasságok megmentője lehet: erről szól az új őrület

A szex-pozitív párterápia a házasságok megmentője lehet: erről szól az új őrület

Címlap / Szerelem / A szex-pozitív párterápia a házasságok megmentője lehet: erről szól az új őrület

A legtöbb ember, amikor a párkapcsolat vonatkozásában meghallja a „kommunikáció” szót, akkor a pénz, a gyereknevelés és hasonló témák körül forgó beszélgetésekre gondol, vagy arra, hogy ideje megvitatni, mikor ki mosogatja el az edényeket. A párok többnyire akkor fordulnak terapeutához, ha egyikük vagy mindketten úgy érzik, hogy a másik nem hallja meg, vagy nem érti őket.

A terapeuta általában arra koncentrál, hogy a pár tagjai hogyan használják a nyelvet, mind verbális, mind nem verbálisan. Ha szexuális probléma merül fel, sok párterapeuta az ügyet hitelesített szexuális terapeutához utalja, és ez sok esetben a legjobb döntés.

De egyre gyakrabban történik meg, hogy a párterapeuták elmélyednek a szexuális terápia elméletének és technikájának ismeretében, hogy a kezelés ezen aspektusát közvetlenül beilleszthessék páros munkájukba. Az ilyen párterapeutával folytatott találkozók során a szexuális problémákra is megoldásokat keresnek, és nem ritkán ezek a találkozók a kihűlőben lévő intim kapcsolatot remek szexuális partnerséggé alakítják.

A verbális kommunikáció elengedhetetlen, de a gátlások feloldására – amelyet szégyen, bűntudat, negatív testkép, alacsony önértékelés és önelégtelenség okozhat – további eszközök szükségesek.

A tapasztalati beavatkozások, például a szenzatív összpontosítás, a vizualizáció és az éberségi meditáció elősegíthetik a változást, amelyet önmagában a beszédterápia nem képes megoldani. Azaz, ha beszéltek a problémákról és vágyakról, az remek első lépés, de van, hogy ennél összetettebb módszerekre van szükség saját magatok és egymás megértésére.

Számos párnak bátorításra és támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megengedjék maguknak a kölcsönös testi öröm megtapasztalását. Az érzelmi és szellemi kapcsolat elengedhetetlen, de a szex is az. A szexpozitív terapeuta feladatai között ott szerepel az ügyfelek intimitás és érzéki társaság megosztására való képességének felmérése és adott esetben fejlesztése. A szexualitásra való összpontosítás nem a többi pártterápiás kérdés – például az alapvető kommunikáció – rovására történik, hanem kiegészíti ezt a munkát.

IgorVetushko/depositphotos.com

Számos nehézség fakad abból, hogy kultúránkban jelen lévő mítoszok aláássák a szexuális önbizalmunkat, és ezeknek semmi köze sincs a páros kommunikáció hiányosságaihoz – magyarázza dr. Martin. Példának hozza fel, hogy a médiában a „jó szex” gyakran úgy jelenik meg, mint valami, ami kizárólag a fiatal és gyönyörű emberek számára releváns. Egy másik gyakran megfogalmazott állítás: a hosszú távú kapcsolatban élők elkerülhetetlenül elveszítik az egymás iránti érdeklődésüket. Az ilyen mítoszok olyan negatív elvárásokat ültetnek a fejünkbe, amelyek mélyen befolyásolják a partnerek hozzáállását és viselkedését.

Azokat a terápiás beszélgetéseket, amelyek megcáfolják ezeket és más szex-negatív mítoszokat, drámai módon pozitív hatással lehetnek a partnerek önértékelésére, és mindkét fél sokkal több potenciált tud látni a meglévő kapcsolatában.

A kölcsönös kielégülés és örömszerzés az egészséges kapcsolat sarokköve lehet, szexuálisan és egyéb módon is. Barry McCarthy szexuálterapeuta szerint amikor a partnerek jól érzik magukat erotikus kapcsolatukat illetően, ez napi figyelemük mintegy 15-20% -át kitölti. Ha a szex nem működik, különösen, ha a partnerek elkerülik a probléma megnevezését és kezelését, a negatív hatást szinte felbecsülhetetlen. Nem ritka, hogy az intimitás és a bizalom érzéseit a hibáztatás, a harag és a csalódás veszik át.

Dr. Martin ezért is tartja fontosnak, hogy a párterápia és a szexuális terápia ne egymástól elkülönülve, hanem együttesen kezeljék a kapcsolatokban kialakult válsághelyzeteket, ezzel elősegítve, hogy a párok ismét egymásra találjanak, és közösen, csapatként próbáljanak megoldásokat keresni egyéb problémáikra is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást