Szerelem / Szex

A szex-pozitív párterápia a házasságok megmentője lehet: erről szól az új őrület

A legtöbb ember, amikor a párkapcsolat vonatkozásában meghallja a „kommunikáció” szót, akkor a pénz, a gyereknevelés és hasonló témák körül forgó beszélgetésekre gondol, vagy arra, hogy ideje megvitatni, mikor ki mosogatja el az edényeket. A párok többnyire akkor fordulnak terapeutához, ha egyikük vagy mindketten úgy érzik, hogy a másik nem hallja meg, vagy nem érti őket.

A terapeuta általában arra koncentrál, hogy a pár tagjai hogyan használják a nyelvet, mind verbális, mind nem verbálisan. Ha szexuális probléma merül fel, sok párterapeuta az ügyet hitelesített szexuális terapeutához utalja, és ez sok esetben a legjobb döntés.

De egyre gyakrabban történik meg, hogy a párterapeuták elmélyednek a szexuális terápia elméletének és technikájának ismeretében, hogy a kezelés ezen aspektusát közvetlenül beilleszthessék páros munkájukba. Az ilyen párterapeutával folytatott találkozók során a szexuális problémákra is megoldásokat keresnek, és nem ritkán ezek a találkozók a kihűlőben lévő intim kapcsolatot remek szexuális partnerséggé alakítják.

A verbális kommunikáció elengedhetetlen, de a gátlások feloldására – amelyet szégyen, bűntudat, negatív testkép, alacsony önértékelés és önelégtelenség okozhat – további eszközök szükségesek.

A tapasztalati beavatkozások, például a szenzatív összpontosítás, a vizualizáció és az éberségi meditáció elősegíthetik a változást, amelyet önmagában a beszédterápia nem képes megoldani. Azaz, ha beszéltek a problémákról és vágyakról, az remek első lépés, de van, hogy ennél összetettebb módszerekre van szükség saját magatok és egymás megértésére.

Olvastad már?  8 érdekes kérdés azoknak a pároknak, akik régóta együtt vannak: ezeket biztosan nem tudtátok eddig egymásról

Számos párnak bátorításra és támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megengedjék maguknak a kölcsönös testi öröm megtapasztalását. Az érzelmi és szellemi kapcsolat elengedhetetlen, de a szex is az. A szexpozitív terapeuta feladatai között ott szerepel az ügyfelek intimitás és érzéki társaság megosztására való képességének felmérése és adott esetben fejlesztése. A szexualitásra való összpontosítás nem a többi pártterápiás kérdés – például az alapvető kommunikáció – rovására történik, hanem kiegészíti ezt a munkát.

IgorVetushko/depositphotos.com

Számos nehézség fakad abból, hogy kultúránkban jelen lévő mítoszok aláássák a szexuális önbizalmunkat, és ezeknek semmi köze sincs a páros kommunikáció hiányosságaihoz – magyarázza dr. Martin. Példának hozza fel, hogy a médiában a „jó szex” gyakran úgy jelenik meg, mint valami, ami kizárólag a fiatal és gyönyörű emberek számára releváns. Egy másik gyakran megfogalmazott állítás: a hosszú távú kapcsolatban élők elkerülhetetlenül elveszítik az egymás iránti érdeklődésüket. Az ilyen mítoszok olyan negatív elvárásokat ültetnek a fejünkbe, amelyek mélyen befolyásolják a partnerek hozzáállását és viselkedését.

Azokat a terápiás beszélgetéseket, amelyek megcáfolják ezeket és más szex-negatív mítoszokat, drámai módon pozitív hatással lehetnek a partnerek önértékelésére, és mindkét fél sokkal több potenciált tud látni a meglévő kapcsolatában.

Olvastad már?  Ilyenkor a legjobb szeretkezni a tudomány szerint: meglepődsz, de nem éjszaka!

A kölcsönös kielégülés és örömszerzés az egészséges kapcsolat sarokköve lehet, szexuálisan és egyéb módon is. Barry McCarthy szexuálterapeuta szerint amikor a partnerek jól érzik magukat erotikus kapcsolatukat illetően, ez napi figyelemük mintegy 15-20% -át kitölti. Ha a szex nem működik, különösen, ha a partnerek elkerülik a probléma megnevezését és kezelését, a negatív hatást szinte felbecsülhetetlen. Nem ritka, hogy az intimitás és a bizalom érzéseit a hibáztatás, a harag és a csalódás veszik át.

Dr. Martin ezért is tartja fontosnak, hogy a párterápia és a szexuális terápia ne egymástól elkülönülve, hanem együttesen kezeljék a kapcsolatokban kialakult válsághelyzeteket, ezzel elősegítve, hogy a párok ismét egymásra találjanak, és közösen, csapatként próbáljanak megoldásokat keresni egyéb problémáikra is.