Miért együk?
A mangó könnyen emészthető, és a többi gyümölcsnél ugyan kalóriadúsabb, de több béta-karotint és sok C-vitamint tartalmaz. A benne lévő C-vitamin növeli az immunrendszer ellenállását a betegségekkel szemben.
A béta-karotinból a máj A-vitamint állít elő, amely energetizálja a szemet, a légutakat, a bőrt, a hajat, a fogakat és az ínyt. Gyerekek esetében gyorsítja a csontfejlődést. Segít megelőzni a rák kialakulását, mert gátolja a daganatos sejtek elburjánzását.
Érettség, eltarthatóság
A mangó akkor teljesen érett, ha érezzük az illatát, s ha enyhe nyomással puhának érezzük. Érzékenyek esetében a mangó allergiát válthat ki, amely bőrkiütés formájában jelentkezik. Ennek oka a gyümölcsben található egyik vegyület (3-pentadecikatekol).
Szerelem és termékenység
A spanyol és portugál hajósok terjesztették el a világon. Termőhelyén a mangó népélelmezési cikknek számít, mint a banán vagy a rizs. Már milliókat mentett meg az éhhaláltól. Jáván és a Fülöp-szigeteken a mangófa levelét is felhasználják étkezési célra, főzeteket készítenek belőle.
Felvágása, a mag eltávolítása
Négyzethálósan vagdosd be a gyümölcshúst, majd a létrejött kis kockákat vagdosd le a magról.
Mangó ital
Egy frissítő és laktató hatású ital receptje következik. Nyáron lehűtve is nagyon finom!
Mangó ital (2 személyre)Hozzávalók
1 mangó
3 dkg barna cukor vagy 2 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál tejszín
2 dl joghurt
2 dl tej vagy víz Elkészítés A mangót vagdosd kockákra,, majd a többi hozzávalóval együtt tedd turmixgépbe, és pépesítsd össze. Egészségetekre!