A szerelem és termékenység gyümölcse: az illatos mangó

A szerelem és termékenység gyümölcse: az illatos mangó

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A szerelem és termékenység gyümölcse: az illatos mangó

Már látványnak is étvágygerjesztő színes, sárgás-pirosas héjával, világos narancssárga húsával! Az érett gyümölcs aromája egészen különleges: fűszeres, enyhén savanykás, és sokféle gyümölcsre emlékezet ‒ mintha a zöldcitrom, a narancs, a kivi és az alma illat- és ízkompozíciója lenne. 

Miért együk?

A mangó könnyen emészthető, és a többi gyümölcsnél ugyan kalóriadúsabb, de több béta-karotint és sok C-vitamint tartalmaz. A benne lévő C-vitamin növeli az immunrendszer ellenállását a betegségekkel szemben.
A béta-karotinból a máj A-vitamint állít elő, amely energetizálja a szemet, a légutakat, a bőrt, a hajat, a fogakat és az ínyt. Gyerekek esetében gyorsítja a csontfejlődést. Segít megelőzni a rák kialakulását, mert gátolja a daganatos sejtek elburjánzását. 

Érettség, eltarthatóság

A mangó rövid ideig tarható csak el, és nem viseli jól a hideget. Ezért a gyümölcsöt éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú hajóutat, érett mangó csak repülőgéppel szállítható. Ez persze ennek megfelelően drágább is. Ha nyersen szereted fogyasztani, meg kell várnod, amíg teljesen megérik. Az Európában kapható mangó esetében ez ritkán fordul csak elő.
A mangó akkor teljesen érett, ha érezzük az illatát, s ha enyhe nyomással puhának érezzük. Érzékenyek esetében a mangó allergiát válthat ki, amely bőrkiütés formájában jelentkezik. Ennek oka a gyümölcsben található egyik vegyület (3-pentadecikatekol).

Szerelem és termékenység

A mangófát Indiában szentnek tartják, és már i. e. 2000 óta ismerik. A szerelem és a termékenység fája. Akár 30 méter magasra is megnő. Sűrű lombozata, hatalmas levelei gömb alakot formáznak, termése kocsányon lóg. Mangót minden trópusi országban termesztenek, több mint 1000 fajtája létezik, a gyümölcsök alakja, színe és minősége akár jelentős mennyiségben is eltérhet egymástól.
A spanyol és portugál hajósok terjesztették el a világon. Termőhelyén a mangó népélelmezési cikknek számít, mint a banán vagy a rizs. Már milliókat mentett meg az éhhaláltól. Jáván és a Fülöp-szigeteken a mangófa levelét is felhasználják étkezési célra, főzeteket készítenek belőle.

Felvágása, a mag eltávolítása

A mangó magját nehéz eltávolítani, mert a gyümölcshús erősen hozzátapad. A következőképpen járj el: Először mosd meg a gyümölcsöt, és hámozd le a héját. Aztán egy kis éles késsel hosszában vágd be, amíg a kés a magnak ütközik.
Négyzethálósan vagdosd be a gyümölcshúst, majd a létrejött kis kockákat vagdosd le a magról. 

Mangó ital

Egy frissítő és laktató hatású ital receptje következik. Nyáron lehűtve is nagyon finom!
Mangó ital (2 személyre)Hozzávalók
1 mangó
3 dkg barna cukor vagy 2 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál tejszín
2 dl joghurt
2 dl tej vagy víz Elkészítés A mangót vagdosd kockákra,, majd a többi hozzávalóval együtt tedd turmixgépbe, és pépesítsd össze. Egészségetekre!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!