Szerelem / Párkapcsolat

A szerelem elmúlik: 5 fázis, amit minden szakításon áteső pár megél

A szakítás csak nagyon kivételes esetekben váratlan: a legtöbbször a felek pontosan érzik, hogy a kapcsolat sajnos nem fog működni hosszú távon. Lássuk milyen fázisai vannak a párkapcsolat végleges megbomlásának és melyik fázisban mit lehet tenni a folyamat visszafordításához!

Első fázis – idegesítő kis apróságok

Biztos te is hallottál már arról, hogy egy páros órákat veszekedett azon, hogy egyikőjük már megint nem középen nyomta a fogkrémet, vagy nem úgy volt az ülőke, ahogy elméletileg lennie kellett volna. Nos, ez a szakítás első fázisa, ami persze nem jelenti azt, hogy ténylegesen válás lesz az egészből, de arra azért mindenképpen figyelmeztet, hogy már messze nem repkednek körülöttetek a pillangók.

Az apró dolgok is szörnyen idegesítőek tudnak lenni, ám tulajdonképpen csak kiütközési pontok. Gyakran nem a fogkrém, vagy az ülőke a hibás, hanem az a sok felgyülemlett és megoldatlan feszültség, kommunikációs probléma, ami a háttérben húzódik, és amiket nem tisztáztatok.

Ezért aztán, amint van rá mód, ezek az elfojtott problémák felszínre bukkannak, mégpedig sérelmek formájában.

Második fázis – nem figyeltek igazán egymás mondandójára

Ezt mi, nők, hajlamosak vagyunk túlságosan komolyan venni, pedig gyakran semmi ok az aggodalomra. Egész pontosan arról van szó, hogy mi túl sokat fecsegünk, a férfiak pedig túl keveset figyelnek oda – szóval nem feltétlenül a szakítás közeledtét jelzi, ha rajtakapod, hogy nem figyelt rád, miközben egy számodra fontos dolgot ecseteltél.

Más kérdés, ha ez a fontos dolog a kapcsolatotokat, a jövőtöket érinti, vagy neked különösen lényeges, de őt jól láthatóan a legkevésbé sem érdekli – sőt, untatja. Ez sajnos arra is utalhat, hogy eltávolodtatok egymástól, lelkileg nem vagytok egy hullámhosszon és más értékek lettek fontosak számotokra. Ez azért nagy probléma, mert hosszútávon csak ellentéteket szül az, ha nem értetek egyet, esetleg kifejezetten ellentétes nézeteket vallotok.

Olvastad már?  Szerelem vagy barátság? Ezek árulkodnak, ha valami mégsem az igazi

Ennek egyik első, intő jele az, hogy kevésbé figyeltek egymás mondandójára.

Harmadik fázis – háttérbe szoruló érintések

Az elején alig várja mindenki, mikor ölelheti, érintheti meg a szerelmét. Idővel mindez természetessé válik, és ennél fogva háttérbe is szorul. Ez valamilyen szinten normális, de nem feltétlenül annyira alapvető, hogy félévente egyszer csókolóztok – vagy még ritkábban.

Ugyanígy erősen a szakításra utal az is, ha egyre ritkábban érintitek meg egymást „csak úgy”, ráadásul a szexig sem juttok el túl sűrűn. Ha ágyba bújtok, akkor jó, de ha nem, akkor is elvagytok? Ez bizony arra utal, hogy ti is egyre közelebb álltok a teljes eltávolodáshoz, ami azért is nagyon veszélyes, mert ilyen élethelyzetben sokkal könnyebb titeket elcsábítania másoknak, ami egyértelműen a szakítást jelenti a ti kapcsolatotokra nézve.

Szóval, igenis kezdj el foglalkozni azzal, ha nem fontos számotokra az ölelés, az érintés, a csók, vagy akár csak az, hogy kézen fogva sétáljatok.

Negyedik fázis – egyre gyakoribb veszekedések

Persze, ez akár a kapcsolatok elején is előfordulhat, feltéve, hogy egyébként is kellően hevesek és szenvedélyesek vagytok. Azonban egyértelműen a közelgő szakításra utal az, ha már szinte csak veszekedni jártok össze.

Olvastad már?  Csak ezekben az esetekben jó ötlet szünetet tartani egy párkapcsolatban

Mindig, mindenen képesek vagytok összekapni, gyakorlatilag csak a rosszat vagytok hajlandóak meglátni egymásban. Te úgy érzed, a szerelmed alig várja, hogy valamiért beszólhasson, kritizálhasson, de amikor leültök beszélgetni erről az egészről, ő ugyanezzel szembesít.

Egyszerűen nem értitek, hogy miért idegesítitek egymást, de valamiért képtelenek vagytok elvonatkoztatni a vélt, vagy valós hibáktól. Mindez szép lassan odáig fajul, hogy inkább nem is akartok együtt lenni, és kerülitek egymás társaságát – sok kapcsolatban ekkor szokott eljönni az a bizonyos „szünet”, amit akár a szakítás előszobájának is tarthatunk.

Ötödik fázis – beletörődés

Ez tulajdonképpen a kapcsolatok vége, és mindenki eljut ide, aki átesik a szakításon.

Ebben a fázisban két véglet lehetséges: vagy hatalmas ordibálások és tányérdobálások közepette szakítotok, vagy annyira érdektelenné váltok, hogy szép nyugodtan és csendben búcsút intetek egymásnak. Mindkettő lehetséges, és általában attól függ, milyen a vérmérsékletetek, illetve volt-e végül valami konkrét ok, ami rátette a pontot a kapcsolatotok végére.

Bármelyik is legyen igaz rátok, intő jel a szakítás kikerülhetetlen közelségére, ha nemtörődömmé váltok egymással szemben. Annyira semlegesek lesztek egymás számára, hogy ahhoz sincs kedvetek, hogy veszekedjetek. Egyszerűen beletörődtök ebbe az egészbe, elfogadjátok, hogy minden elromlott, és tulajdonképpen csak arra vártok, melyikőtök mondja ki azt, amit ilyenkor ki kell mondani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást