Így szépülsz meg, ha leszoksz a cigiről

Így szépülsz meg, ha leszoksz a cigiről

Címlap / Stílus / Test / Így szépülsz meg, ha leszoksz a cigiről

Hiába is próbáljuk szépíteni, a dohányzás az egyik legártalmasabb dolog, amit önként teszel a testeddel. Ezzel persze bizonyára tisztában is vagy, és felnőttként döntesz a szenvedély ellen, vagy éppen mellett. De azt tudod, hogyan válhatsz egyre szebbé, ha leszoksz a cigiről?

Elszíneződött kezek

Valószínűleg te is nagy figyelmet fordítasz kezeid és körmeid ápolására, hiszen ez a terület mindig szem előtt van, és azonnal feltűnik, ha nem ügyelsz rájuk.

Ha dohányzol, számolnod kell vele, hogy ujjaid és körmeid elszíneződnek, sárgásak lesznek. Ennek az az oka, hogy a bőrbe és a körömbe beépülnek a dohány szívása során felszabaduló égéstermékek. Sajnos ezt az elszíneződést eltávolítani nem tudod, akármennyire is sikálod a kezeidet, hiszen nem a bőröd és a körmöd felületén van a probléma, hanem a mélyebb rétegekben.

Szerencsére, ha leteszed a cigit, a tisztulás automatikusan beindul és sokkal szebbek lesznek a kezeid és a körmeid.

Elszíneződött fogak

Ha dohányzol, számolhatsz vele, hogy egyáltalán nem fognak ragyogni a fogaid, és a legerősebb rágó sem fogja maradéktalanul eltüntetni a füst okozta szagokat.

Bár nem mondjuk, hogy feleslegesek a fogaid fehérségéért tett törekvéseid, amint rágyújtasz, az elszíneződést okozó anyagok ismét elkezdenek lerakódni.

A legjobbat egyértelműen akkor teszed a szájhigiéniádnak, ha lemondasz a cigiről!

Gyorsabb öregedés

Mivel a cigarettázás érszűkülethez vezet, a számos negatív hatása mellett azzal is számolnod kell, hogy az oxigéndús vér nem, illetve jóval kisebb mértékben jut el a szerveidhez és a bőrödhöz. Ez okozza, hogy a bőr veszít természetes színéből, fakóvá, szürkévé válik.

Na és hogy mi a helyzet a ráncokkal? Bizony azok is hamarabb megjelennek a dohányosok körében, ugyanis a cigarettában levő mérgek részben lebontják a bőrben levő, feszességért felelős anyagokat.

Hajhullás és színvesztés

Kevésbé ismert tényező, de a hajszálak károsodása is sokszor a dohányzás számlájára írható. A legtöbben nagyon sokat költenek arra, hogy tökéletes frizurával jelenhessenek meg, de mindez jóformán kidobott pénz, ha túl sokat cigizel.

Az erek szűkülete miatt ugyanis a fejlődéshez szükséges tápanyagok nem jutnak el a hajszálakig. 

A füsttel bevitt káros mérgek további mellékhatási közé tartozik, hogy a hajhagymák nem tudnak megfelelően működni, így a hajszál hamarabb elhal, kihullik, emellett pedig az őszülés is előbb beindul.

Hegesedés

Bár leginkább a kamaszok azok, akik komoly összeget hagynak ott a boltokban és a kozmetikában azért, hogy megszabaduljanak a pattanásaiktól, időnként senki sem ússza meg a nyomkodást. Ilyenkor viszont gyakran megesik, hogy kisebb-nagyobb sebekkel terheljük a bőrünket… De hogy függ össze mindez a cigarettázással? Úgy, hogy a dohányzás során nikotin jut a szervezetedbe, és ez az anyag sok más mellékhatás mellett a sebgyógyulást is megnehezíti.

És igen, ismét vissza kell kanyarodunk a már jól ismert érproblémákhoz, ugyanis az összeszűkült erek akadályozzák a vér áramlását, így a sebek még lassabban, és sokszor csak hegek fennmaradásával tudnak begyógyulni. Ha tehát nem szeretnéd tönkretenni a bőröd, a fogaid és a hajad egészségét és szépségét, mielőbb szokj le a dohányzásról!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!