Szentiván-éj mágikus éjszakája

Szentiván-éj mágikus éjszakája

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szentiván-éj mágikus éjszakája

Június 24-én ünnepeljük a nyári napfordulót, vagyis azt, hogy ilyenkor a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Ehhez a csillagászati eseményhez kapcsolódik a Szent Iván éj ünnepe, amit már több ezer éve ünnepelnek az emberek.

Naptárreform miatti csúszás

A nyári napforduló június 21-én van, de ez a nap korábban június 24-re, vagyis Szent Iván napjára esett.
A naptárreform és az ezzel kapcsolatos korrekciók miatt azonban a napok mára már elcsúsztak egymástól, így a korábban egy napra eső két esemény között mára már 3 nap különbség lett. Ez azonban a megünneplést szerencsére nem befolyásolja.

Termékenység csúcsa

Ilyenkor nem csak a Nap áll az égen a legmagasabb delelési ponton, de a Föld északi félteke is bővelkedik ilyenkor terményekben.
Ezen a napon ezért nem csak a Szent Iván ünnepet tartják, de egyben a Föld termékenységét, az életet és nem utolsó sorban a napfényt is éltetik.

Természetközeli hagyományok

A kereszténység előtti, a miénknél lényegesen természetközelibb gondolkodással rendelkező népek úgy tartották, hogy a sötétség és a világosság, az éjjel és a nappal folyamatos harcban állnak egymással.
Szent Iván éjjelén ezért tüzeket gyújtottak, hogy így ünnepeljék meg azt, hogy ezen a napon a küzdelemben a világosság győzedelmeskedett.

Rontások

Úgy tartották, hogy Szent Iván éjjelén nem csak a sötétség, de annak hatására a rontások is elveszítik erejüket.
Többek között ezért is alakult ki az, hogy az éjszaka látott álmoknak különösen nagy szerepet tulajdonítottak, mivel ezen az éjszakán tisztábban, a rontások alól felszabadulva lehet a jövőbe látni az álmok segítségével.

Kapcsolat a holtakkal

Nem csak a hagyományos álmoknak tulajdonítottak nagy jelentőséget ezen az éjszakán.
Több pogány vallás vezetője tartotta úgy, hogy ezen az éjszakán olyan önkívületi állapotba kerülhet, amelynek során találkozhat a holtakkal és kikérdezheti őket a jövőben várható eseményekkel kapcsolatban.

Magyar népszokások

Magyarországon is népszerűek voltak a Szent Iván napi játékok, jóslások. A földeket körbefutották égő fáklyával, hogy a termést biztosítsák.
Majd tüzet raktak és a tűzbe fűszereket, ételeket dobtak, amiket később felhasználtak. Úgy tartották, hogy aki ezt fogyasztja, az egészséges lesz egész évben.

Párválasztás

Természetesen a szerelemben, párválasztásban is fontos szerep jutott a Szent Iván éjnek. A lányok kisebb tüzeket választottak le a közös máglyából, majd azt átugrották, hogy a párválasztásban és a gyerekáldásban szerencsések legyenek.
A fiúk pedig eközben megfigyelték, hogy melyik lánynak milyen a mozgása és ennek alapján próbálták kiválasztani maguknak a legideálisabbat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást