Számít, hogy a teremben milyen sorrendben végzed a gyakorlatokat?

Számít, hogy a teremben milyen sorrendben végzed a gyakorlatokat?

Címlap / Életmód / Egészség / Számít, hogy a teremben milyen sorrendben végzed a gyakorlatokat?

Bármilyen csábító is lehet csak úgy lemenni edzegetni az edzőterembe, és mindig azt csinálni, ami éppen jólesik, a probléma az, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, mint a komolyan megkomponált, összefüggő edzésterv. Ennek csak az egyik oka az, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen sorrendben végzed el a gyakorlatokat. Az alábbiakban felsorolunk pár aranyszabályt, amelyeket betartva nem hibázhatsz nagyot egy edzésterv összeállításánál sem.

Edzők és szakemberek szerint az egyik legfontosabb faktor egy hatékony edzés összeállításában az, hogy milyen sorrendben végzed el a gyakorlatokat. Ha csak egy dolog marad meg ebből a cikkből, az az legyen, hogy a teljes testes, intenzívebb, komolyabb gyakorlatokat mindig a kisebb izomcsoportokat specifikusan megmozgató gyakorlatok előtt végezd – így maxolhatod ki a hatásukat igazán.

Kardió súlyzós edzés előtt, vagy fordítva?

Ez attól függ, hogy mi a célod. Ha izmot akarsz építeni, akkor bizony először kell kardióznod, méghozzá nem is túl nagy intenzitással, és ebből is elég 5-12 perc, hogy rendesen bemelegedjenek az izmaid.

Ne vidd túlzásba, mert ha elfárasztod az izmaidat az erőnléti edzés előtt, akkor nem tudsz majd olyan keményen dolgozni, mint kellene.

Ha a zsírégetés a cél, akkor inkább válaszd ketté a dolgot, és egyik nap kardiózz, másikon emelgesd a súlyokat. Itt viszont nem olyan fontos a sorrend, így ha tudod, hogy megfelelően tudsz majd edzeni kardió és súlyos gyakorlatok után is, akkor nyugodtan cserélgetheted őket.

Mikor csinálj teljes testes gyakorlatokat?

A robbanékonyságot, gyorsaságot és állóképességet fejlesztő ugrálós, teljes testes gyakorlatokat mindig minden más előtt, de a bemelegítés után végezd! Ez azért fontos, mert itt nagyon számít, mennyire jó formával csinálod őket, és ha fáradtan állsz neki, könnyen lesérülhetsz, de legjobb esetben is csak hatástalanok lesznek az edzések.

Az összetett gyakorlatok mindig az egyszerűek előtt

 Azoknak a gyakorlatoknak, amelyek egyszerre több izomcsoportot mozgatnak meg, mindig az egyszerű, egy-egy izomcsoportot célzó gyakorlatok előtt kell lenniük, mivel az előzőnél sokkal fontosabb a forma, mint az utóbbinál.

Több mindenre kell figyelned, és a fáradt izmaiddal ez nehezebb lesz, mintha rögtön ezzel kezdtél volna.

A végére hagyd a hasizmot!

A legtöbb gyakorlatban a hasizmaid is dolgoznak, ezért felesleges már az elején kifárasztani őket – csak a többi gyakorlatot teszed nehezebbé. Nem véletlen, hogy a hasizomgyakorlatok mindig az edzéstervek végén, vagy egy külön napon vannak – nem érdemes megbolygatni ezt a szabályt.

Kép forrása: 1

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást