A szakorvos tippjei a szemed egészségének megőrzéséért

A szakorvos tippjei a szemed egészségének megőrzéséért

Címlap / Életmód / Egészség / A szakorvos tippjei a szemed egészségének megőrzéséért

A monitor és a mobiltelefon kijelzőjének állandó bámulása könnyen szemroblémákhoz vezethet. A rövidlátók aránya minden eddiginél magasabb – mondja Dr. David Allamby, a londoni Focus Clinics lézeres szemsebészeti specialistája. Az ő tanácsait tolmácsoljuk most neked, hogy megúszd a bajt.

A 20-20-20 szabály

A szemszárazság és –fáradtság megőrzéséhez rendszeres szünetekre van szükséged.

A tripla 20-as szabály annyit tesz, hogy 20 percenként 20 lábnyi (azaz nagyjából 6 méteres) távolságra kell fókuszálnod 20 másodpercig. Persze, ennek betartása eleinte nehézkes lehet, ha korábban sohasem próbálkoztál vele.

A szakorvos szerint már az is sokat jelent, ha kezdetben napi néhány alkalommal észbe kapsz, hogy így „megtornáztasd” a szemed.

A tornát talán nem is kellene idézőjelbe tenni, hiszen szó szerint a szem apró és hiperérzékeny izmainak átmozgatásáról van szó.

„A betegeim hajlamosak megfeledkezni erről a szabályról, ezért öntapadós jegyzetlapon ragasztják a képernyőre maguk elé” – teszi hozzá Dr. Allamby.

Ne e-mailezz irodán belül!

Biztosan tudod, hogy a szemszárazság hátterében a pislogás elmaradása áll.

„Normál esetben három másodpercenként pislogunk, a számítógép előtt azonban 12 másodpercesre nyúlik ez az időintervallum. Ez már önmagában is szemszárazságot eredményez, főleg, ha hozzátesszük az irodai szellőztető berendezés levegőjének alacsony páratartalmát.

Azok a pácienseim jönnek a legsúlyosabb tünetekkel, akik 8 órán keresztül adatot rögzítenek” – magyarázza a szemorvos, aki emiatt javasolja, hogy ha személyes beszélgetésre nem is nyílik lehetőség, legalább telefont használj e-mail helyett a közvetlen kollégákkal való kommunikációhoz.

Egyél szusit!

Mr. Allamby meggyőződése, hogy a modern kori látásproblémákért a nyugati társadalmakban elterjedt étrendi normák is felelősek.

A testnek ugyanis omega-3 és 6 zsírsavakra is szüksége van, amelyeket kizárólag étrendi úton lehet bevinni, mivel hiszen sejtjeink nem tudják előállítani.

Míg őseink nagyjából egyenlő arányban fedezték a szükségleteiket e kettőből, manapság már tizenhatszor annyi omega-6 kerül a szervezetünkbe, mint 3. Előbbi elsősorban a feldolgozott élelmiszerekben, utóbbi pedig a friss halakban és magvakban található meg.


Megéheztél? 7 étel a listádra, ami omega-3 zsírsavakat tartalmaz


Az egyensúly eltolódása negatívan hat a szemre, mivel az éles látáshoz megfelelő mennyiségű omega-3 kell – nélküle a könnytermelés sem működik rendesen.

„Lazacot, tonhalat, heringet és makrélát ajánlok, a vegetáriánusoknak pedig lenmagolajat” – teszi hozzá az orvos.

Sétálj egyet ebédszünetben!

Kutatások bizonyítják, hogy minél iskolázottabb valaki, s minél több végzettsége van, annál nagyobb eséllyel tölti a szabadidejét a számítógép előtt vagy könyvek társaságában.

A tanulás és a rövidlátás között tehát tagadhatatlan összefüggés húzódik meg.

Dr. Allamby szerint idejétmúlt a nézet, miszerint az állandó közelre fókuszálás áll a jelenség hátterében, hiszen sokkal valószínűbb, hogy a bölcs baglyokat érő fényhiány hat így a szemre.

„Az olvasás, a tanulás és a számítógépezés egytől egyik beltéri tevékenységek, amelyek során kevesebb természetes fény éri a szervezetet” – fejtegeti a szakember, aki éppen ezért naponta legalább tíz perc sétát javasol a természetben.

Végszükség esetén: szemcsepp

A szemfáradáshoz vezető szárazság felszámolására igen hatékony lehet a megfelelő szemcsepp – Dr. Allamby szerint főleg azok számára, akik kontaktlencsét viselnek.

„A szárazságérzet jelentkezésekor érdemes azonnal tartósítószer nélküli szemcsepphez nyúlni, mivel ezek a fajták nem irritálják a szemet. A vénykötelesek a legjobbak, ám természetesen a többi között is akadnak minőségi termékek” – taglalja a szakorvos, aki szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a szemcsepp bármilyen szintű függőséget okoz.

Te is szemproblémával küzdesz? Mit teszel ellene?

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!