Ha a párod így kezd el beszélni, nincs messze a szakítás

Ha a párod így kezd el beszélni, nincs messze a szakítás

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ha a párod így kezd el beszélni, nincs messze a szakítás

Amikor állandósulnak a viták, érezhetővé válik a feszültség, és két ember eltávolodik egymástól, már mindenkinek egyértelművé válik, hogy komoly problémák vannak, és ha így megy tovább, biztos a szakítás. Ha már eljutunk erre a szintre, sokkal nehezebb visszazökkenni, mint amikor még az elején, az apró változásokra figyelünk fel.

Szakértők pedig úgy vélik, van egy bizonyos dolog, ami sokszor hónapokkal megelőzi a szakítást, az emberek többsége mégsem veszi észre. Ez pedig nem más, mint hogy megváltozik a párod kommunikációjában egy apró tényező. A „mi” helyett egyre többször mondja azt, hogy „én”. 

Egy kutatás során több, mint 1 millió posztot elemeztek ki a Redditen (ez egy külföldi közösségi oldal, ahol a felhasználók beszélgetnek, tanácsot adnak, képeket posztolnak, de magyar verziója is van), amelyek szakítás és válás témájával foglalkoztak.

Ekkor vették észre szakértők, hogy azok az emberek, akik úgy érezték, a kapcsolatuk elérkezett a szakítás peremére, nagyjából 3 hónappal előbb kezdték el az „én” szócskát használni a „mi” helyett.

Miért lehet az oka ennek?

A legérdekesebb, hogy ez nem szándékosan történik, és maga az adott fél sem mindig veszi észre a változást. Az egész tudat alatt történik, amikor már kezd boldogtalanabbá válni, de még magának sem vallotta be, hogy ki akar lépni a kapcsolatból. Ennek hatására egyre többet kezd foglalkozni magával, a saját szükségleteivel, és a jövőjéről is E/1-ben kezd beszélni. Már nem annyira tervezget, nem gondolkodik közös programokban. Szép lassan minden, ami történik, nem a kapcsolatról, hanem az egyik félről kezd szólni. 

A szakítás jelei
South_agency/istockphoto.com

Kutatók úgy vélik, erről a szakítás okozta depresszió, letargia is tehet. Természetes jelenség, hogy amikor egy kapcsolat a végéhez közeledik, még az is szomorúvá válik, aki kezdeményezi a különválást. Ez a fajta elkeseredés pedig sokszor arra ösztönzi az embereket, hogy kezdjenek el foglalkozni saját magukkal, az érzéseikkel, azok gyógyításával.

Ez is oka lehet annak, hogy a „mi” helyett az „én” kerül a középpontba; sőt, ez még általában sokáig szakítás után sem változik. Ha két ember már eljutott oda, hogy lezárták a kapcsolatot, hajlamosak még utána átlagosan fél évig kizárólag az „én” szót használni, és teljes belső elemzést végezni, hogy megtalálják újra önmagukat. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást