Két süteményrecept kávé mellé

Két süteményrecept kávé mellé

Címlap / Életmód / Receptek / Két süteményrecept kávé mellé

A keksz és a torta remekül illik a kávéd mély, sötét, édes-kesernyés aromájához.

1. Fantázia keksz

Hozzávalók

14 dkg liszt 5 dkg reszelt mandula só 1 tojássárgája 5 dkg kristálycukor 10 dkg étcsokoládé 8 dkg vaj 1 vaníliarúd

Elkészítés

A vajat szobahőmérsékleten hagyd megpuhulni. Főzd a mandulát forró vízben 3 percig, majd pirítsd egy serpenyőben magas hőfokon, állandóan kevergetve, 10 percig. Tedd félre és hagyd kihűlni. Utána aprítógépben őröld finomra. 

Az étcsokoládét tördeld szét, és olvaszd fel vízgőz felett, közben kevergesd fakanállal. Ezután hagyd kihűlni, de ne várj addig, amíg megkeményedik. 

A lisztet tedd bele egy tálba. A vaníliarúdból kapard ki a magokat. Keverd össze a lisztet a kristálycukorral, a mandulaporral, a vaníliamagokkal és egy csipet sóval. A megpuhult vajat, a tojássárgáját, az olvasztott étcsokoládét külön keverd össze, majd add a lisztes keverékhez, és dolgozd össze vele alaposan. Miután sima lett a tészta, sodrófával nyújtsd ki 1 cm vastagságúra, és szaggass ki belőle tetszés szerinti formákat. 

A sütőt melegítsd elő 190 fokosra. Egy sütőlemezt kenj ki vajjal, majd szórd meg liszttel. A kekszeket rendezd el rajta, majd süsd 10-15 percig.

Miután megsültek és langyosra hűltek, szórd meg őket porcukorral. Azonnal tálalhatod.

2. Csokis-mogyorós torta

Hozzávalók

12 dkg liszt 1 kis pohár maraschino likőr 15 dkg sárgabarack lekvár 1 evőkanál méz 5 dkg mogyoró 1 dl tejszín 3 tojássárgája 6 egész tojás 1 vaníliarúdból a kikapart magok 28 dkg cukor 20 dkg tejcsokoládé 20 dkg tejbevonó csokoládé 2 lapzselatin 8 dkg burgonyakeményítő 14 dkg vaj

Elkészítés

Gőz fölött verd fel együtt a tojássárgákat és az egész tojásokat. Keverj hozzá 25 dkg cukrot, a tejszínt, a mézet, a lisztet és a keményítőt. A maradék 3 dkg cukrot és a mogyorót tedd serpenyőbe, és pirítsd néhány percig.

A pirított dióval elkeveredett olvasztott cukrot tedd egy tálba, és adj hozzá 12 dkg vajat, a vaníliamagokat, 8 dkg tortabevonót gerezdekre törve és a tojásos masszát. 

Egy serpenyőt kenj ki vajjal és szórj meg liszttel, majd öntsd bele a masszát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd tedd bele a tésztát, és süsd kb. 35 percig. Miután megsült, vedd ki és hagyd, hogy kihűljön. Ezután vágd félbe vízszintesen, és locsold meg maraschinóval. 

A maradék bevonót és a tejszínt keverd össze elektromos habverővel. A torta egyik felére kend rá, majd borítsd rá a másikat. 

A lapzselatint mártsd vízbe, majd add hozzá a sárgabaracklekvárt, és a kettő elegyét kend rá a torta tetejére. Az étcsokoládét olvaszd meg, és kend a torta tetejére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást