Így süss-főzz a szabadban bográcsban, nyárson, sütőlapon és kövek között

Így süss-főzz a szabadban bográcsban, nyárson, sütőlapon és kövek között

Címlap / Otthon / Háztartás / Így süss-főzz a szabadban bográcsban, nyárson, sütőlapon és kövek között

A nyárson sült vagy bográcsban főtt étel jellegzetes aromája semmihez sem fogható, nem olyan, mint amit otthon, a konyhában sütünk-főzünk. Valahogy benne van a természet, a parázs, a tűz és a társasági élmények zamata. Ha szeretsz a szabadban, tűz mellett ételeket készíteni, akkor cikkünkből ötleteket meríthetsz, esetleg új módszerekkel és receptekkel is találkozhatsz.

Nyárson sütés

Ha te készíted a nyársat: Vágj egyenes ágakat, annyit, amennyi a sütésben résztvevők száma. Hántsd le a kérgét, hegyezd ki, majd néhány órára áztasd be. Fűzd fel rá az ételt, majd süsd meg lassan, izzó parázson, mert nyílt tűz fölött a lángok belekapnának, és megégne.
Természetesen fém nyársakat is beszerezhetsz, így nem kell tartanod tőle, hogy elégnek. Nyáron süthetsz hússzeleteket, szalonnát, rablóhúst, vagy piríthatsz rajta kenyeret.
Ha két vastagabb, villás végű ágat leszúrsz a földbe, akkor egy nyársra húzott nagyobb húsdarabot is megsüthetsz rajta lassú tűzön. Forgasd gyakran, hogy megfelelően átsüljön, és a külső része ropogós legyen.

Bogrács

A felfüggesztésénél ügyelj arra, hogy az edény alja a földtől legalább 35 centiméterre legyen. A túl alacsonyan elhelyezett bogrács alatt a tüzet nehéz táplálni, a lángok irányát pedig szabályozni.
A túl magasra tett bogrács alá nagy tüzet kell rakni, ez viszont gazdaságtalan, ráadásul a láng könnyen belekaphat valamibe, ezenkívül az edény alján nem biztosít mindenhol egyenlő hőmérsékletet. 

Sütőlap / sütőrács

Helyezz három kődarabra, a parázs fölé egy megtisztított lapos követ vagy egy fémlapot/fémrácsot. Miután a lap átforrósodik, süthetsz rajta húst, lepényt vagy alufóliába csomagolva például krumplit, kukoricát vagy almát.
A lap tetejét sütés előtt szalonnával vagy zsírral kend meg, mint amikor serpenyőben sütsz. Homokkövön vagy mészkövön nem lehet sütni, inkább másfajta követ válassz.

Sütés kövek között

Áss egy kisebb gödröt, és az alját terítsd be kövekkel. A kövek tetején rakj tüzet. Miután a kövek alaposan felforrósodnak, a parazsat told odébb, és tegyél a kövek közé alufóliába göngyölt húsokat vagy egész burgonyákat.
Az egészet takard be izzó kövekkel és hamuval, majd egy réteg agyagot is szórhatsz rá. Körülbelül egy órán keresztül hagyd a húsokat sülni, a burgonyát pedig 30-40 percig süsd.

Sajt, gomba és hagyma nyárson

Hozzávalók
30 dkg grillsajt
1 közepes méretű paprika
1 közepes méretű vöröshagyma
4 közepes méretű csiperkegomba
4 koktélparadicsom
Elkészítés
Vágd fel a sajtot, a gombát és a paprikát kb. 2,5 x 2,5 cm nagyságú darabokra, a hagymát karikázd fel. Miután előkészítetted az alapanyagokat, szúrd fel darabonként nyársra, és tűz fölött süsd meg. Hurkapálcára tűzve, alufóliába csomagolva, parázson is alaposan átsülnek. 
Előző este a sajthoz és a gombához készíthetsz pácot: ½ dl olívaolajba tegyél apróra vágott fokhagymagerezdet, kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, petrezselymet vagy mentát, tetszés szerinti kombinációban. Dörzsöld be vele a sajt- és a gombadarabokat, majd tedd éjjelre a hűtőszekrénybe.

Slambuc, ahogy a pásztorok készítik

Hozzávalók (4 személyre)
5 dkg szalonna
25 dkg lebbencstészta
50 dkg krumpli
ételízesítő
pirospaprika
Elkészítés
Vágj fel kis kockákra kb. 5 dkg szalonnát, és süsd meg üvegesre bográcsban. Add hozzá a lebbencstésztát, pirítsd meg a zsírban, majd vedd ki és tedd félre. A krumplit vágd fel kis kockákra, tedd bele a zsírba, és néhányszor forgasd meg benne, hogy párolódjon. Ezután keverd hozzá a pirított lebbencstésztát, és önts hozzá annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Szórj bele pirospaprikát, sót és borsot. Addig főzd lassú tűzön, amíg a krumpli és a tészta a vizet teljesen felszívja, a többi pedig elpárolog. Főzés közben ellenőrizd, hogy elég sós-e az étel íze. Időnként keverd fel az alját, nehogy odaégjen, az viszont jó, ha barnára pirul. Az igazi slambuc száraz, és érződik rajta a pörkölés. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást