Spórolj környezetbarát módon: csodálatos karácsonyi dekorációk és ajándékok

Spórolj környezetbarát módon: csodálatos karácsonyi dekorációk és ajándékok

Címlap / Otthon / Dekor / Spórolj környezetbarát módon: csodálatos karácsonyi dekorációk és ajándékok

Néhány apró döntéssel és megoldással rengeteget javíthatunk az ünnep által gyakorolt káros hatásokon. A kisebb figyelmességek nem csak a környezetet védhetik, hanem akár spórolhatunk is a segítségükkel.

Elsődleges kérdés, a karácsonyfa

Egyesek egyáltalán nem rajonganak a műfenyőkért, mert bár manapság már igazán jó minőségű darabokat lehet vásárolni, mégsem érzik általuk az ünnepi hangulatot.
Szerencsére ma már nem csupán ez a lehetőség áll a rendelkezésünkre, hiszen az évek alatt csodásra nevelt szobafenyő lehet a legtökéletesebb megoldás a környezetbarát karácsony során. Ha ennél kreatívabb vagy, készíthetsz falra szerelhető, plafonról lógatható, igazán modern, fenyőformájú dekorációt, ami nagyszerűen helyettesítheti az „élő” fát.

Az ajándékozásról

Mostanában az ünnepek gyakran a tucat holmik irreális árú továbbításáról szólnak, nem ritka, hogy akár negyed annyiért megveheted ugyanazt a terméket karácsony után. Ennélfogva, ha az adott meglepetés nem hihetetlenül sürgős, érdemes kicsit várni a beszerzésével.
Ami pedig még ennél is jobb, ha kreatív vagy, és megpróbálod legalább az ajándékok egy részét saját készítésű holmikkal, ételekkel, italokkal kiváltani, így nem támogatod a tömegtermeléssel járó összes szörnyűséget.
A nagybevásárlást jó, ha egy alkalommal letudjátok, így nem kell ötször-hatszor visszamenni a boltba, ezáltal pénzt és időt spórolhattok. Továbbá ne szégyellj túladni azokon a tárgyakon, amiket te nem használsz. Persze arra ügyelj, hogy ne ugyanannak a családnak add vissza, de nincs értelme új doboz csokit venni, ha a másik is már hetek óta ott áll a szekrényben.

Környezetbarát csomagolás

Hihetetlen mennyiségű papírt használunk fel a csomagolás során, ami aztán pontosan addig tart, míg a gyerekek szét nem tépik pár másodperc alatt. Mivel így drágán veszünk, tulajdonképpen szemetet, érdemes minimálisra csökkenteni az erre irányuló költségeket.
Csomagolhatsz sálba, textilbe, ami már önmagában is az ajándék része lehet. Ha ez nem szimpatikus, vásárolj újrahasznosított papírt, hiszen a natúr dekoráció manapság rendkívül divatos és látványos. Ha papírtáskát használsz, akkor ne csomagold be külön az ajándékokat, bőven elég az egyik megoldás is.

Díszek saját kezűleg

Annyi, de annyi kreatív karácsonyfadíszt találni az interneten, hogy csak az nem tud elkészíteni néhány darabot, aki nem akar. Bár tény, hogy sokszor ezekhez is fel kell használnunk némi kevésbé környezetbarát matériát, ez még mindig jóval kellemesebb megoldás, mint a műanyagból, gyakran káros anyagokkal festett díszek megvásárlása.
Készülhet dísz papírból, mézeskalácsból, újrahasznosított anyagokból, palackokból, termésekből, sógyurmából, megmaradt nikecellből…

Személyes üdvözlőlapok

Manapság már nem nagy divat üdvözlőlapot küldeni, vagy személyesen átadni, de ha még élsz ezzel a hagyománnyal, akkor sokkal kedvesebb a két kézzel készített meglepetés. Ily módon nem csak üdvözlőlapokat, hanem ajándékkártyákat is készíthetsz.
Csupán némi maradék kartonra, kevés szalagra, esetleg festékre lesz szükséged. Na meg egy jó adag fantáziára! Az így átadott meglepetés sokkal kedvesebb és környezetbarátabb, mint a több millió példányban legyártott papírocska.

Felesleges fényáradat

Sokan nem hajlandóak lecserélni a karácsonyi fényfüzért, és talán nem is kell, de érdemes elgondolkozni más megoldásokon is. Az izzókat ki lehet cserélni alacsonyabb energiafogyasztású termékekre, de ezeket is érdemes csupán addig égve hagyni, amíg a helyiségben tartózkodtok.
Emellett (bár hazánkban szerencsére nem túl nagy divat), felesleges kivilágítani az egész házat, vagy akár az udvart. Éjjel ti nem látjátok, az a néhány ember, aki pedig hajnalban megy haza, a legkevésbé sem fog foglalkozni vele. Továbbá érdemes kicsit visszahozni a régmúlt időket, amikor izzósor helyett csupán gyertya és csillagszóró állt az emberek rendelkezésére.

Mielőtt kidobnád

Az ünnepek elteltével érdemes átgondolnod, mit tudsz újrahasznosítani, és mit nem. A szalagok, csomagolópapírok szinte kivétel nélkül felhasználhatók valamilyen formában. A megkopott díszt sem kell egyből kidobnod, hiszen előfordulhat, hogy egy kis festékkel pár forintért újjá varázsolhatod.
Azt a hulladékot, amit végképp nem tudsz felhasználni, vidd el a szelektív hulladékgyűjtőkbe, hogy legalább te levegyél némi terhet Földünk válláról.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást