Hozzávalók:
1kg friss ricotta sajt
1 kg friss spenót, sós vízben megfőzve, lecsöpögtetve és finomra vágva
1 tojás
1 cső cannelloni tészta
1 üveg Ricotta mártás (pl. a hagyományos olasz Barilla márkából)
½ teáskanál őrölt szerecsendió
100g reszelt Grana Padano keménysajt
2 evőkanál fenyőmag
extra szűz olívaolaj
A besamel mártáshoz:
1l tej
60g vaj
60g liszt
Só és bors
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180C-ra. Elkészítjük a besamel mártást. Forraljuk fel a tejet. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet és alacsony lángon pirítsuk pár percig. Öntsük hozzá folyamatos keverés mellett a tejet és keverjük simára.
2. Forraljunk fel sós vizet és adjuk hozzá a cannelloni tésztát. Főzzük a csöveket 4 percig. Csöpögtessük le és hagyjuk kihűlni. Tartsuk külön a csöveket, hogy ne ragadjanak össze. Ne öblítsük le hideg vízzel.
3. Keverjük össze a ricotta sajtot és a spenótot. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a tojást, Grana Padano sajtot. Töltsük meg a keverékkel a csöveket.
4. Egy kisebb tepsiben öntsük bele a fele besamelt, terítsük el egyenletesen. Helyezzük el a cannellonikat, majd öntsük rá a maradék besamelt.
5. Oszlassuk el egyenletesen a tetején a ricotta mártást. Szórjuk meg a fenyőmaggal. Süssük 20 percig. Hagyjuk hűlni 10 percig tálalás előtt.