Egy speciális étrenddel örökre eltűnhet a migréned

Egy speciális étrenddel örökre eltűnhet a migréned

Címlap / Életmód / Egészség / Egy speciális étrenddel örökre eltűnhet a migréned

Akinek soha nem volt még migrénje, az nem tudja, milyen szenvedéssel jár – ez nem egyszerű fejfájás, hanem annál sokkal komolyabb, gyakran annyira erős, hogy a mindennapi teendőidet sem tudod tőle végezni. Ha már mindent kipróbáltál, de az erős fejfájás-csillapítókon kívül semmi nem használ, adj egy esélyt a keto étrendnek – kutatások szerint ugyanis segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében.

Még mielőtt a keto, azaz az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírbevitellel járó diéta nagyon trendi lett volna, teljesen másra használták, mint az áhított álomalak elérése: enyhítették vele az epilepsziát, ami egy olyan neurológiai betegség, amely abnormális agyi aktivitással jár együtt. A módszer ugyanezen az alapon működhet a krónikus migrén esetében is.

A migrénes fejfájás enyhítésére az orvosok gyakran egyébként is ajánlanak bizonyos étrendi változtatásokat. Bár egyelőre nagyon kevés a kutatás arra, hogy a keto diéta hogyan befolyásolja a migrént, de ami készült, az eddig mind pozitív eredménnyel zárult.

Mi lehet ennek az oka?

Kép forrása: samael334.gmail.com/Depositphotos.com

A ketogén diéta alapvetően az anyagcserére van hatással. Mivel annyira kevés szénhidrátot fogyaszt az illető, aki ilyen étrenden él, hogy úgynevezett ketogén állapotba kerül a szervezete, ami azt jelenti, hogy az energiáért a zsírraktárakhoz nyúl, nem a bevitt szénhidráthoz. Kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy ez hosszú távon mennyire szerencsés, de most nem is a fogyókúra szempontjából érdemes nézni az étrendet, hanem a migrénes fejfájást illetően.

Az eddigi kutatások szerint ugyanis az, hogy a ketogén diétában egyszerű, feldolgozatlan, tápanyagban gazdag ételeket szabad csak fogyasztani, sokat segít a migrénes fejfájással küzdőknek.

Egy 2017-es kutatás a keto diéta és a migrén megelőzése között talált összefüggést, de nem tárta fel a pontos hatásmechanizmust, így egyelőre a kutatók is csak találgatnak, hogy miért is lehet hatékony egy ilyen diéta a migrén ellen, vagy a migrén megelőzésére. Néhány kutató szerint lehet, hogy ugyanaz a hatásmechanizmus van az epilepszia kezelése és a migrén enyhülése között, mindkét állapot ugyanis az agyi tevékenységhez köthető.

Egyelőre nem tudni tehát, hogy pontosan miért, de úgy tűnik, a ketogén diéta segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében és megelőzésében. Ha ilyen problémáktól szenvedsz, lehet, hogy érdemes adni egy esélyt az alacsony szénhidráttartalmú étrendnek – veszíteni nem fogsz vele, de lehet, hogy hatni fog.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!