Sorsforduló és a fejlődés kényszere a házasságban

Sorsforduló és a fejlődés kényszere a házasságban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Sorsforduló és a fejlődés kényszere a házasságban

Életünknek több állomása, fejlődési szakasza van, amikor az új problémák változtatásokat kényszerítenek ki belőlünk: fogamzás, születés, gyerekkor, kamaszkor, búcsú a szülői háztól, házasság, a változás kora, halál. Cikkünkben a házasságban lezajló változásokat elemezzük Rüdiger Dahlke Sorsfordulók (Bioenergetic Kft., 2004) című könyvének egyik fejezete segítségével. Az író szerint két ember törvényes összetartozása számtalan személyes fejlődésre ad lehetőséget, mert nehézségek árán, szükségszerű változások lezajlása után, egy közös rezgésszint elérésével biztosíthatja a harmóniát és az örök szerelmet.

Fejlődésünk lépcsői

Időnként válságba kerülünk, ezért a harmónia érdekében változtatnunk kell magunkon és a körülményeinken, és egy új életszakaszba lépünk át. Magasabb szintre kerülésünk egyszer évekig, máskor csak hónapokig tart, esetleg néhány nap alatt lezajlik.
A házasság önmagában nem életválság, de sokszor annak kezdete. Ez alól nem mentesül az sem, aki az első személlyel házasságot köt, aki az útjába akad, és az sem, aki a szerelmével házasodik össze.

A jólétért kötött házasság

Ha a házasságkötéskor valaki önmagával vagy a partnerével nem őszinte, az az évek során nyilvánvalóvá válik, és feszült helyzetet teremt. A számításra alapított házasság, ahol a legvonzóbb tényező a hozomány, a befolyás, a státus vagy más előnyök voltak, hajlamos börtönné válni, és nem segíti a fejlődést, a kibontakozást.
A jólétért kötött házasságokban felületes összhang alakul ki, ahol az a központi igény, hogy a társnak jól menjen a dolga, így az igazi harmónia soha nem jöhet létre.

Az üdvért kötött házasság

Ez a szerelmi házasság. Igazi harmónia inkább itt valósítható meg, még ha nehezen is, mert a fejlődéshez idő kell. Az ilyen kapcsolat Harmónia istennővel van szövetségben, aki Vénusz és Mars gyermeke, és érezhetően a harcból és a szerelemből egyformán él. Minél kevésbé oldotta meg valaki élete korábbi válságait, annál nagyobb terhet hoz a házasságba.
Kezdetben azokba a tulajdonságokba szeretünk bele, amiket magunkban kedvelünk, vagy magunkon is szívesen látnánk. A szerelmi házasságoknál azonban a partneren idővel olyan tulajdonságok is mutatkoznak, amelyeket az ember saját magán elutasít, és amiket a másiknál nem feltételezett volna soha. Személyiségünk árnyoldalát fedezzük fel benne, amit ki nem állhatunk.
Beleszeretni valakibe azt jelenti, hogy belemenni egy rezonanciába, és megtalálni egy közös rezgésszintet. Minél nagyobb utat kell ehhez a megszokott rezgésszintről megtenni, annál határozottabban érezzük a szerelmet, és a kapcsolat is annál üdvösebb lesz számunkra.

Magzat- és gyerekkori hatások

Az egész korábbi életbeli ‒ a születés előtti, a gyerekkori és a serdülőkori ‒ hatások befolyással vannak a partnerkapcsolat alakulására. Ha magzatkorban nem alakult ki az anya iránti ősbizalom, akkor a partner iránti bizalom is csekély lesz. A házasságban keressük az eredendő bizalmat, és kezdetben meg is találjuk. Amikor az árnyék jelentkezik, a felek egymásra vetítik ki bizalomhiányukat.
Ha az eleinte önbizalomtól sugárzó fél elkezdi bátortalan oldalát mutatni, ezzel bizonytalanságba hozza partnerét. Ha a szülőcsatorna szűk voltát és ettől való félelmét valaki nem dolgozta fel, annak számára minden szűkké válik. Ha probléma merül fel, „keresztbe fekszik” vagy ellenáll, csak halogatja a problémák megoldását, és a párjával húzatja ki magát a nehézségekből.

Tanulási feladat

Amikor problémák jelentkeznek a házasságban, a partner önkéntelenül rámutat egy még megoldatlan tanulási feladatra. Nem(csak) a másik felelős a kialakult helyzetért, hanem én magam (is).
A házassági válság döntési kényszer elé állítja a feleket: el akarok menekülni, vagy a nehézségekkel együtt szándékozom fejlődni? A kiállt nehézségek után az ember erősebbnek érzi magát, és a kapcsolatai is érettebbek lesznek.

Az esküvő jelentősége

A házasságban rejlő veszélyeket és esélyeket tekintve nem csoda, hogy már ősidők óta szertartásokat használnak ennek a nagy fejlődési lépésnek az előkészítésére.
Erre való a legénybúcsú és az edénytörés is: ha az esküvő előtt minden pusztító energia kisül, akkor a házasság nyugodtabb lesz.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!