Újrakezdés a házasságban: ez a 3 lépés kell a sikerhez

Újrakezdés a házasságban: ez a 3 lépés kell a sikerhez

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Újrakezdés a házasságban: ez a 3 lépés kell a sikerhez

1. lépés: Ha új esélyt adsz, új szabályokra lesz szükséged

Válóperes ügyvédek szerint számtalan esetben hangzik el a tárgyalóteremben a “miért nem mondtad? “ kérdés. Utalva arra, hogy ha szabályos mederben folyt volna a felek között a kommunikáció, elkerülhető lett volna a válás. Miért nem mondtad, hogy többet szeretnél eljárni otthonról? Vagy, hogy néha akaratomon kívül megbántottalak? Miért nem mondtad, hogy legyek türelmesebb?

Újrakezdésnél az első és legfontosabb dolog egy olyan szabályrendszer kialakítása, amely mindkét fél vágyait és fájdalmait figyelembe veszi. Tiltólistára kerülnek azok a dolgok, amiket egymás ellen követnek el a házastársak és be kell illeszteni a mindennapokba azt, ami segíti az egymásra találást. 

Ezek olyan kis apróságok lehetnek, mint a mindennapi ölelés, a nyugodt, esti beszélgetések. Mondjátok el egymásnak bátran és őszintén, hogy mire vágytok egy kapcsolatban. Azt se hallgassátok el, hogy mi az, amit nagyon nehezen viseltek el és jó lenne, ha kikerülne a bőröndből. 

Kiderülhet, hogy a számodra banálisnak tartott szokásaid egy része kicsapja a biztosítékot a párodnál és fordítva is igaz lehet.

Ismerek olyat, aki a hosszú évek alatt valósággal meggyűlölte azt, ahogyan a párja a joghurtot eszi. „Már előre féltem, amikor kinyitotta a hűtőszekrényt”- mesélte egy kávézásunk alkalmával. „Felrázta a dobozt, utána nekiesett kiskanállal a joghurtnak, mint aki két napja nem evett semmit, végül a kiürült dobozt még percekig kaparászta belülről és cuppogva nyalta le a kiskanálról az utolsó utáni gramm joghurtot. Imádom a férjemet, de ettől a látványtól mindig felment bennem a pumpa. Többször kértem, hogy hagyja ezt abba, de nem vette komolyan. Több más ok miatt párkapcsolati tanácsadónál kötöttünk ki és csak akkor jött rá, hogy ez valóban fontos nekem. Szerencsére le tudott szokni róla, azóta is együtt vagyunk.

Angelina and Antoius Antoniou/unsplash.com

2. lépés: Légy türelmes

A berögzült szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Még akkor sem, ha komoly elhatározás van mögötte. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor alacsonyabb lenne a válások aránya. Az is előfordulhat, hogy túl sokat kérsz egyszerre vagy nem adsz elég időt a párodnak arra, hogy változtasson a megszokott dolgain. Légy türelmes. 

Egy jó asszony mindent megbocsát – tartja az örökzöld sláger, de egy percig se gondold, hogy ennek a való életben is így kell lennie. Ne hagyd magad belesodródni az állandó megalkuvásba. Légy határozott. Sok párkapcsolatban alakul ki hierarchia, ahol a fölérendelt fél elvárja a párjától, hogy mindent elnézzen neki. 

Studio4/istockphoto.com

3. lépés: Ismerd fel a hibákat és ne hagyj teret nekik

Mindannyian követünk el hibákat nap mint nap, kár lenne tagadni. Ha egy kapcsolat gyors léptekkel halad a válás felé, az szinte mindig két emberen múlik. Hazavisszük a munkahelyi gondokat, elhanyagoljuk a párunkat, nem érdeklődünk a hogyléte felől, elfelejtjük, amit kért, semmibe vesszük a problémáját. Ha ezek egyszer-kétszer előfordulnak, az még áthidalható. A negatív attitűd azonban a legszebben induló kapcsolatokat is aláássa. 

Az újrakezdés arról szól, hogy a korábbi hibákat nem követjük el ismételten.

Ehhez tudnunk kell, mi számít hibának a másik szemében. A legjobb módszer erre a kommunikáció, a rendszeres, mély diskurzus. A házasság tele van bakival, botlással, melléfogással. Az egymás iránt érzett tisztelet és szeretet jele, hogy nem hagyjuk ezeket elharapózni. Ha mégis elromlik a megszentelt kapcsolat, akkor közös erővel kell megjavítani. Egyedül nem megy.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást