A sikeres lakberendezés titka: kontraszt és textúra

A sikeres lakberendezés titka: kontraszt és textúra

Címlap / Otthon / Dekor / A sikeres lakberendezés titka: kontraszt és textúra

Hajlamosak vagyunk a szőnyeget, kanapét, drapériát ugyanolyan színűre választani, pedig a kontrasztok kellemesek a szemnek, különösen ha a megfelelő textúrájú berendezéssel párosulnak.

A piros szín nem idegesítő

Még a tüzes piros sem megrázó szín, ha foltokban tűnik fel a lakásban. Egy bársony, szőrme vagy egyéb bolyhos textúrájú anyag a vörös különböző árnyalatait adja, minden simítással mást.
Egyéb dekoratív textúra, amely jól mutat pirosban, az a hímzés, foltvarrás, zsinórozás.

Természet

Egy másik módja, hogy tompítsd a szobában levő kontrasztok hatását, ha egy kis természetet csempészel be a helyiségbe. A szobanövények pihentető hangulatot adnak a szobának. Nagyszerűen mutatnak a natúr (nem lakkozott) fekete vagy ében fabútorok.
A természetes tölgy, fenyő és egyéb faanyagok is tompítják a szoba kontrasztjait, egyensúlyt teremtve a színek közt. A szárított növények is olcsó, jó megoldást biztosítanak a természet és a harmónia megteremtésében.

Harmónia

Az egyensúly megteremtése kulcsfontosságú a szoba berendezésénél. Egy helyiség attól válik harmónikussá, ha ismétlődő elemek jelennek meg a térben.
A legjobb példa erre, ha egy szett dekórelemet vásárolunk (pl. szett váza három méretben) és a szoba különböző pontjaira helyezzük el. Ettől az egész tér összefüggővé, harmónikussá válik. A hasonló képkeretek, textíliák, textúrák (pl. fonott, rattán bútork) ismétlésével is hasonló egyensúlyt teremthetünk a szobában.

Kontrasztos színek

Ne félj a kontrasztos színektől, mert ettől lesz drámai és különleges a szoba. Viszont mindent tegyél meg annak érdekében, hogy a szemnek megnyugtató hatást válts ki.
Például ha kedveled a vörös falat, csak egy fókuszban levő falat fess vörösre, és ellensúlyozd hideg vagy kontrasztos zöld dekórelemekkel.
Mindig határozd meg a szoba fókuszpontját (lehet ez egy egyedülálló művészeti dísz, kávézóasztal, stb.) és innen kiindulva bővítsd a dekorációt az ezzel találó kontrasztos dekórelemekkel.  

Színfolt

Lehet világos és letisztult egy szoba, de lennie kell benne néhány visszatérő karakteres színfoltnak.
Lehet ez egy csokor élénk virág, díszpárna, dekorációs elem vagy képkeret – a lényeg, hogy karaktert adjon a térnek, és színnel töltse meg a letisztult teret.

Finom sikk

A kontrasztos lakberendezés nem az élénk ellentétes színek kombinációját jelenti. A képen látható vintage-stílusú nappali finom kontrasztokkal játszik.
A halványkék fal ellensúlyozza a sötétbarna bútorokat, míg a különböző pasztellszínű párnákon ellentétes minták és textúrák jelennek meg, mégis minden egyensúlyban van egymással.

Ellentétes színek

Mindig figyeljünk arra, hogy mely színeknek melyek a komplementer színei, ugyanis ezek párosításai alkotják a legszebb kontrasztokat.
Így a piros mellé válaszd a zöldet, a sötétkék mellé a narancssárgát, a világoskék mellé a homokszínt és így tovább. Egy kis szépérzékkel saját magad is rátalálhatsz a legszebb párosításokra.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!