Otthon / Dekor

5 semleges falszín az otthonodba, ami a lakberendezők kedvence, nem véletlenül

Ma már több száz féle színárnyalatból választhatunk, mikor falfestéket vásárolunk. A színkódoknak köszönhetően ráadásul bármilyen szép színű tárgyat bevihetünk és kikeverik nekünk pontosan ugyanazt a tónust, így a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, ha falfestésről van szó.

Ma már szerencsére magunk mögött hagytuk a „ha konyha, akkor sárga” és „ha fürdőszoba, akkor kék” maradi berögződéseket, de a bőség zavara miatt nem könnyű kiválasztani a számunkra legjobban tetsző színt. Ezért kérdeztük meg a profikat, ők mely árnyalatokkal dolgoznak a legszívesebben és az alábbi öt szín végzett az élen, mint a lakberendezők kedvenc falszínei.

1. Klasszikus világos szürke

 

 

 

 

A szakemberek szerint az egyik leghálásabb és legsokoldalúbb árnyalat a falon a klasszikus szürke. Ne a sötét, borongós árnyalatra gondoljunk, hanem a könnyed, szinte meleg tónusú szürkére. Ez a szín minden más színnel jól mutat, így tökéletes háttér bármilyen lakberendezési stílushoz. Egy klasszikus semleges szín, mely világos és könnyed hátteret varázsol a helységnek, nem húzza össze, de mégis több melegséget ad, mint a sima fehér fal. A klasszikus, világos szürke fal szépen megbújik a háttérben és hagyja, hogy a bútorok és a kiegészítők kapják a fontos szerepet. 

Olvastad már?  Pszichológusok szerint ezek a legtökéletesebb színek az egyes szobákba

2. Tópszín (Taupe)

 

 

 

 

A tópszín az elmúlt évek nagy slágere volt a divatban, hiszen mind a ruha- mind a smink-ipar nagyon felkapta. Nem véletlenül, hiszen ez az árnyalat rendkívül sokoldalú. Talán úgy jellemezhetnénk, hogy egy meleg, világos szürkésbarna, lila altónussal. Egyes lakberendezők szerint egy csendes, finom, mégis maszkulin szín, ami minden helységnek jól áll. Akkor is tökéletes megoldás, ha valaki kacérkodik a bíbor színnel, de túl erőteljesnek tartja: ilyenkor a tópszín lesz a befutó. A lila csak utalásszinten van benne, mégis karaktert kölcsönöz a szobának.

3. Szürkéskék

 

 

 

 

A sápadt szürkéskék nem olyan hűvös, mint a kék legtöbb árnyalata, hanem puha és nyugtató árnyalat. Remekül mutat bármelyik más semleges színnel és a krémmel. Nagyon rugalmas is, hiszen minden helységben megállja a helyét. Egyszerre klasszikus és modern, mert egyszerre van meg benne a kék sokoldalúsága és a szürke modern hangulata. Bármilyen hangsúlyos meleg színnek méltó háttere és a fa-bútorokat is szépen emeli ki. Úgy tud nyugtató lenni, hogy közben egyáltalán nem válik unalmassá. 

Olvastad már?  Télen is a világos színek hódítanak! Mutatjuk, hogyan néznek ki a legjobban

4. Bézs

 

 

 

 

A fehér mellett a legnépszerűbb semleges szín, nem véletlenül. Amennyiben világos, levegős hatást szeretnénk elérni, de a fehéret hidegnek és túl megszokottnak találjuk, akkor válasszuk a bézst. Ez az árnyalat olyan, mint egy kaméleon, mert a környezettől függően képes hűvös vagy meleg altónust felvenni. Természetesen minden más színhez remekül passzol, nem véletlenül népszerű sötétebb és világos árnyalataiban is. A helység egy bézs fallal mindig elegáns és levegős hatást kelt.  

5. Mentazöld

 

 

 

 

Egy napos szoba tökéletesen hűvös falfestéke lehet a mentazöld, vagy egy nyugtató hálószobáé. Ez a finom árnyalat behozza a lakásba a természet zöldjét, de csak lágyan, nem erőltetetten. Aki nem szereti a túl erőteljes és direkt falszíneket, de karakteresebb falat szeretne mint egy natúr tónus, annak kifejezetten ajánlott a mentazöld. Kék kiegészítőkkel klasszikus hatást kelt, neutrális színekkel vegyítve pedig nyugtató, lágy hangulatot kölcsönöz. Ez a kellemes zöld árnyalat friss, mégis meleg, ezért bátran használhatjuk a lakás minden helységében.