Fókuszban / Háztartás / Otthon

A 10 legnagyobb ruhamosással kapcsolatos baki

A 10 legnagyobb ruhamosással kapcsolatos baki

1. A foltokat megpróbálod dörzsöléssel kiszedni

Bármennyire ez lenne az első reakció csípőből, ne tedd: egyrészt jobban beledörzsölöd a foltot, másrészt károsíthatod az anyagot is. Helyette minél gyorsabban vizezd be, és tegyél rá mosóport, mosószappant – itt az idő számít, nem az, hogy mennyire erősen dörgölöd.

2. Túl gyűröttek, amikor kiveszed a mosásból

A mosott ruhák több okból is lehetnek túlságosan gyűröttek. Egyrészt nem mindegy, mennyi ruhával pakoljuk meg a mosógépet, másrészt a mosógépünk technikai adottságain is rengeteg múlik. Akkor is nehezítheted a saját dolgodat, ha sokáig hagyod benn a cuccaitokat a mosógépben, hiszen gyűrötten kezdenek el megszáradni.

Gorenje gőzmosógép

Bien tipp:

Ha gyakran jársz így, válassz vasalásbarát mosógépet! A Gorenje gőzmosógépek amellett, hogy csodálatosan tiszta ruhákat varázsolnak neked és semlegesítik a szagokat és a baktériumokat, a gőz erejével frissebbé és simábbá teszik a ruhákat, így a vasalással is kevesebbet kell foglalkoznod.

Speciális gőzprogramjuk gőzgenerátor segítségével nagy mennyiségű gőzt állít elő, ezért számottevően könnyítik a vasalást.

Gorenje gőzmosógép

3. Túl sok mosószert használsz

A jóból is megárt a sok: a túl sok habban például megmaradhatnak a szennyeződések, ezáltal visszakerülhetnek a ruhákra is. Ez nemcsak a koszosodás miatt lehet problémás, de azért is, mert így a kórokozók is felgyülemlenek olyan helyeken, mint például az ingujj vagy a gallér alatti terület, amit ritkábban tisztítunk.

Szerencsére manapság már a közép és felső kategóriás mosógépekben van úgynevezett Doise Aid funkció, ami pont ebben segít: a bepakolt ruhamennyiséghez kiírja a szükséges mosószer mennyiségét.

4. Nem húzod fel a cipzárakat

Egyrészt kilazulhatnak a sok mosástól a cipzár fogai, így vagy teljesen húzd le, vagy teljesen húzd fel őket – mi utóbbira szavazunk, ugyanis ellenkező esetben a többi ruhadarab szövete sérülhet, ha beleakad a lehúzott cipzárba.

5. Begombolod az ingeket

Jó ötletnek tűnhet, de nem az: sokkal jobban jársz, ha kigombolod őket, ugyanis a gyakori huzavona a mosógépben azzal járhat, hogy előbb meglazulnak és leesnek a gombok, mint egyébként tennék. Inkább gombold ki az összes olyan ruhadarabodat, aminél ezt megteheted.

Gorenje gőzmosógép

6. Vársz a szárítások között egy órát

Sokan kivárnak a szárítógéppel két adag ruha között egy órát azért, hogy pihentessék az eszközt, pedig erre az égvilágon semmi szükség nincsen. Sőt, sokkal hatékonyabb a folyamat, ha a szárító ki tudja használni az előző körből maradt hőt, így nem kell annyira felfűtenie a belső dobot. Inkább egymás után, rövid kihagyással száríts kétszer!

7. Rosszul válogatod ki a ruháidat

Az alap, hogy a sötéteket, világosakat és színeseket külön mossa az ember, de tudtad, hogy hatásos, ha anyagonként is válogatsz? A strapabíróbb, vastagabb anyagú dolgokat, mint a farmerek vagy a vastag, durvább kötött felsők, mosd együtt, és társítsd össze a finomabb, érzékenyebb ruháidat is egymással! Így megnövelheted az élettartamukat.

Gorenje gőzmosógép

8. Nem szellőzteted ki a mosógépet használat után

Öreg hiba, ha valaki azonnal becsukja használat után a mosógépét, a pára ugyanis benn maradhat, és penészedéshez, rossz szagokhoz vezethet. Néhány óra alatt kiszellőzik és megszárad, ekkor vissza lehet már csukni, de ne zárd le azonnal mosás után, ha nem szeretnél utána ezzel vesződni.

9. Nem takarítod gyakran a mosógépedet

Ahhoz, hogy ne legyen penészes, gombás, rossz szagú, vagy kevésbé hatékony a mosásban, a mosógépet bizony gyakran kell takarítani. A legtöbbnek elég, ha saját magát tisztító programját indítod el, és a gumi illesztéseknél kézzel kitisztítod az oda ragadt szennyeződést, így akkora munkát nem kell belefektetni – de arra figyelj, hogy rendszeresen végezd el azért.

10. Nem fordítod ki a ruháidat

Néhány ruhát jobb kifordítva mosni: ilyenek az érzékenyebb anyagok, és a kötöttek is, utóbbiak kevésbé bolyhosodnak a megoldástól. A farmerek és nadrágok zsebeit is fordítsd ki, hogy ezeket is kimossa a gép – így legalább biztosan nem marad bennük semmi, ami problémát okozhatna mosás során.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást