Kiderült! A fogamzásgátló tabletták legújabb mellékhatása

Kiderült! A fogamzásgátló tabletták legújabb mellékhatása

Címlap / Hírek / Kiderült! A fogamzásgátló tabletták legújabb mellékhatása

Legalábbis erre az eredményre jutott egy friss tanulmány – eszerint azok, akik fogamzásgátló tablettát használnak a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében, nehezebben ismerik fel a nonverbális kommunikációt, mint azok, akik más védekezési módszert használnak. Persze nem kell kétségbeesni, nem komoly változásról van szó, de az biztos, hogy nehezebben olvasod le a párod arcáról az érzelmeket, ha tablettát szedsz.

Ahogy egyre jobban megismerjük az emberi test működését, annál inkább értjük, milyen szerteágazó hatással van a női szervezetre a fogamzásgátló tabletta szedése. Mivel én is a tablettát használom, néha kicsit szorongva figyelem, milyen mellékhatással rukkolnak elő éppen az orvosok. Legutóbb azt tudtam meg, hogy nem is kellene hétnapos szünetet tartanom a tabletták között, de az is kiderült már, hogy a bogyók akár még az agyam formáját is megváltoztathatják, meg az is, hogy gyakrabban kalandozom el a tabletta szedése miatt.

Nem nagy meglepetés hát, hogy újabb mellékhatást hoztak nyilvánosságra: az antibébi-tablettát szedő nők állítólag nehezebben ismerik fel az érzelmeket a másik arcáról, mint azok, akik más módszerrel védekeznek.

Rosszabbul ismered fel a másik érzelmeit, ha fogamzásgátló tablettát szedszKép forrása: KateNovikova/Depositphotos.com

A Greifswaldi Egyetem kutatói nőket kértek meg arra, hogy vegyenek részt érzelemfelismerő tesztekben, amelyek során képeket kaptak bizonyos érzelmeket kifejező arcokról. Kiderült, hogy az összetettebb, nem teljesen egyértelmű érzelmeket azok a nők nehezebben ismerték fel, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. Különösen nehéz dolguk volt akkor, ha nem az egész arcot, csak a szemeket látták.

Bár az egyszerű érzelmeket mindegyik csoport, a fogamzásgátlót szedő és a más módon védekező is képes volt felismerni, a bonyolultabb érzelmek során már 10 százalék volt az eltérés, és nem a tablettát használók javára.

Egy korábbi német kutatás már foglalkozott a témával, és hasonló eredményre jutott, de abban nagyon kevés nőt vizsgáltak, mindössze 94-et, ami tudományos szempontból elhanyagolható. Az új vizsgálat is csak 95 fős volt. A két kutatás együtt viszont már megállhatja a helyét, és megmutathatja, hogy ezen a területen is érdekes tovább vizsgálódni, még akkor is, ha nem jelenthető ki egyértelműen, hogy minden fogamzásgátlót szedő nőre igaz, amit találtak.

A kutatók a tanulmányukat a Frontiers in Neuroscience tudományos folyóiratban hozták nyilvánosságra, felhívva benne a kutatótársaik figyelmét arra, hogy érdemes lenne tovább vizsgálni a fogamzásgátló tabletta és a nők szociális kapcsolatai közötti összefüggéseket.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!