Egészség / Életmód

5 rossz reggeli szokás, ami az egész napodat tönkreteszi

5 rossz reggeli szokás, ami az egész napodat tönkreteszi

Azt már senkinek sem kell ecsetelni, milyen fontos a reggeli, ezzel az alapvető információval az is tisztában van, aki nem igazán foglalkozik az egészséges életmód kérdésével. Mégis, akadnak olyan rossz szokások a nap kezdeti szakaszában – az első étkezés elmulasztásán kívül –, amik teljesen tönkretehetik az egész napodat.

Idegesít az ébresztőd

Ha nehezen kelsz fel, akkor sem jó ötlet olyan ébresztőt választanod, ami hangos és ijesztő, esetleg rezgő funkcióval is párosul. Ennek az eredménye egyértelmű: zaklatottan, idegesen ébredsz fel, és rosszkedvűen kelsz ki az ágyból.

Az egyszeri felriadásnál már csak az a rosszabb, ha órákon át nyomkodod a szundit, hiszen így elveszed a tartalmas pihenéstől az időt. Ideje áttérned egy másik módszerre! Válassz kényelmes, halk zenét, a rádiód csendes üzemmódját vagy a telefonod villogó fényét ébresztő gyanánt! Ha attól tartasz, erre nem ébrednél fel, nyugodtan biztosítsd be magadat a hagyományos és megszokott módszereddel, de ne add fel első nap a próbálkozást. A nyugodt, kiegyensúlyozott ébredés az egész napodat meghatározza!

Azonnal a hírekre kattintasz

Fogadjunk, hogy reggeli közben te is a telefonodat bújod és a híreket böngészed. De mi ezzel a bajjal? Először is úgy repül el a reggelid, hogy észre sem veszed!

Több kutatás bizonyította, hogy sokkal előbb megéhezünk, ha evés közben valami másra is koncentrálunk.

Emellett sajnos a legtöbb hír negatív, pesszimista, elkeserítő és szenzációhajhász, márpedig ezek az infók nem csak a reggeledet, hanem az egész napodat elronthatják.

Egyből a munkáddal foglalkozol

Manapság már kevés olyan ember van, akinek ne kellene rendszeresen böngésznie a postafiókját, ne lenne szüksége arra, hogy szinte állandóan készenlétben legyen. Itt az ideje mérlegelned!

Vajon tényleg muszáj, hogy már az ágyban is azzal foglalkozz, mi történt este, éjjel a cégnél, és ennek következtében mi mindent kell ma elintézned? A legtöbbször nem múlik semmi azon a fél-egy órán, amit egyébként nyugalomban eltölthetsz az otthonodban, és kényelmesen összeszedheted magadat, felkészülhetsz a nap nehézségeire. A nyugodt reggel azért is fontos, mert közvetlenül ébredés után még képtelen vagy átlátni a dolgokat, és nem csak feleslegesen idegeskedhetsz, hanem elhamarkodott döntéseket is jóval könnyebben hozhatsz.

Kihagyod a reggelit

Sokan ráfogják a rohanó életmódra, amiért kihagyják a reggelit, de az igazság az, hogy ha egy kávét el tudsz iszogatni, akkor egy szendvicsre, vagy zabkására is van időd. Kevés olyan reggeli van, amit muszáj hajnalban elkészítened, a legtöbbet – időhiány esetén – délután, este is összeállíthatod.

A tudatosan megválasztott reggeli nem csak azért fontos, mert a nap első étkezéseként felelős az anyagcsere elindításáért, és bizonyítottan segít az elhízás elleni küzdelemben. Különféle kutatások támasztották alá, hogy ha reggel nem eszel, akkor sokkal nagyobb eséllyel nyúlsz szénhidrát-dús, hizlaló ételek után a nap folyamán, és jóval több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint ahogy szükséges lenne.

Azt hiszed, reggel mindent lehet

A reggeli étkezés nagyon fontos, és az is lényeges, hogy bőséges legyen, feltöltsön energiával. Ám óriási tévhitbe ringatod magadat akkor, ha azt hiszed, ilyenkor bármiből, bármennyit ehetsz!

Természetesen sokkal jobb, ha többet reggelizel, mint ha többet vacsoráznál (azt is későn), de a kalóriák bevitele szempontjából nem tekinthetsz úgy a reggelire, mintha nem is létezne. Az egész napot vizsgálva az összbevitel rengeteget számít, ugyanakkor tény, hogy a nap kezdetén kicsit engedékenyebb lehetsz magaddal.

A hangsúly a kicsin van! Ha túlságosan bőséges reggelit fogyasztasz minden nap, akkor csaknem hiábavaló a későbbi odafigyelésed, legalábbis fogyni ezzel a módszerrel aligha tudsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást