Egészség / Életmód

Női rémálom, a hüvelyi fertőzés – Így előzheted meg

Női rémálom, a hüvelyi fertőzés – Így előzheted meg

A hüvelyi fertőzéseknek még manapság is túlságosan rossz hírük van, sokan szégyellnek orvoshoz fordulni a problémájukkal. Éppen ezért fontos tisztázni, milyen kiváltó okai lehetnek a fertőzéseknek, s hogy olykor éppen a túlzásba vitt higiénia gyengíti a természetes védekező folyamatokat.

Mi válthat ki fertőzést?

Fertőzés bármikor felléphet, amikor megváltozik a természetes hüvelyflóra pH értéke. Ez bekövetkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, tisztálkodó szerek alkalmazásakor, más, a problémától teljesen független betegség (pl. cukorbaj) következményeként. 
Nyilvános illemhely használatánál, uszodalátogatás során, és természetesen állandó partnerváltás esetében is felléphet a fertőzés bakteriális és gombás formában egyaránt.
A fertőzések gyakori oka a túlzásba vitt higiénia éppúgy lehet, mint a hiányos tisztálkodás. 

Higiénia pro és kontra

Nem csupán a hétköznapi tusfürdők, szappanok boríthatják fel a hüvely védekezőképességét, hanem az erre a célra kifejlesztett termékek is, ugyanis több intim mosakodó gélt csak és kizárólag külső használatra írnak elő. Ennél fogva azok, akik belsőleg is alkalmazzák a termékeket, többet ártanak, mint használnak
Az eltúlzott higiénia mellett a hiányos odafigyelés is káros lehet, a hátulról előre történő törlés a végbél tájékáról a hüvelybe juttatja a baktériumokat, a műszálas fehérneműk pedig táptalajt biztosítanak a fertőzéseknek.

A menstruáció és a fertőzések

Különösen nagy fertőzésveszélyt jelent a menstruáció alatt időszak, ekkor sokkal könnyebb valamilyen betegséget összeszedni, hiszen a méh a havonta jelentkező néhány nap során sokkal több kihívásnak van kitéve, mint egyébként.
A fertőzés szempontjából veszélyes lehet a betétben túl sokáig álló vér, de még rosszabb helyzetet teremthet a túl sokáig bennhagyott tampon
Utóbbi esetében a gyakori csere is problémákat szülhet, hiszen felsértheti a hüvely falát; éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig a menstruációdnak megfelelő, lehető legkisebb tampont használd.

A nemi élet és a fertőzések

Mindenki, aki nemi életet él, fokozott fertőzésveszélynek van kitéve. Nem csupán azok, akik hétről hétre váltogatják partnereiket és védekezés nélkül szeretkeznek, monogám kapcsolatban is könnyen kialakulhat a fertőzés. 
 

Egyeseknek olyan érzékeny a hüvelyflórájuk, hogy a spermiumok pH értéke irritációt vált ki náluk. Emellett minden szeretkezés során jelentkeznek mikroszkopikus sebek, amik többségükben maguktól gyógyulnak, de a hiányos előjáték vagy éppen a túlságosan vad szeretkezés is kellemetlen folyást eredményezhet másnapra.

Mit lehet tenni?

Kerülni kell a házi praktikákat, mert általában többet ártanak, mint használnak (pl. joghurtos tampon).
Érdemes inkább áldozni két-háromezer forintot egy vény nélkül kiváltható, helyreállító (nem feltétlenül gombaölő) krémre, ami általában a kisebb fertőzéseket néhány nap alatt gyógyítja, viszont ha nem múlnak el a tünetek, ajánlatos orvoshoz fordulni
Mivel több betegség, kiváltó ok is állhat a háttérben, sokszor elengedhetetlen a konzultáció, ami bár sokak számára kínos, komoly problémákat előzhet meg.

Mire figyelj még?

A táplálkozás, életmód ebben az esetben is kulcsszerepet játszik. Bár lehet megfelelő óvintézkedéseket tenni (az előbb említett veszélyforrásokat minél nagyobb arányban kikerülni), ez sajnos nem mindig elég. 
 

A cukorban, szénhidrátokban gazdag táplálkozás nem csupán a cukorbetegség jelentős kockázati tényezője, hanem a gombák kiváló táptalaja is. Ezek a problémák nem csupán látható bőrtünetekkel, belső gombásodással is járhatnak, ami természetesen a hüvelyt is érinti. 
Az egészséges táplálkozással és a kiegyensúlyozott mennyiségű mozgással ez a betegség jelentős mértékben visszaszorítható.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást