A kettes típusú cukorbetegség tünetei

A kettes típusú cukorbetegség tünetei

Címlap / Életmód / Egészség / A kettes típusú cukorbetegség tünetei

A szénhidrát-anyagcsere zavarán alapuló, kettes típusú cukorbetegség minden korosztályt fenyeget. A tünetek annyira hétköznapiak, hogy három érintettből egy nem is tud róla: sürgősen kezelésre lenne szüksége. A magas vércukorszint szívpanaszok, látási problémák és idegrendszeri károsodás okozója lehet.

Szomjúság

A hirtelen megugrott folyadékigény szájszárazsággal, étvágynövekedéssel és gyakori vizeléssel párosulva figyelmeztető jel lehet. Fontos azonban, hogy a kánikula vagy a rendszeres edzés miatt jelentkező vízigénytől ne ijedj meg! Ezek révén akár az óránkénti mosdótúra is normális lehet.

Fejfájás

Az állandóan magas vércukorszint fejfájást, homályos látást és folyamatos fáradtságérzetet eredményezhet.

Lassú gyógyulás

Ha a sebeid lassan gyógyulnak, folyton viszket a bőröd, és évente többször is makacs húgyúti fertőzésen esel át, felmerül a diabétesz veszélye.

Szexuális zavarok

A magas vércukorszint károsítja az ereket és az idegvégződéseket, így hátrányosan befolyásolja a nemi életet. A cukorbeteg férfiak csaknem 70%-a tapasztalt már valamilyen intim problémát, nőknél ez az arány egyharmad.

Tegyél a megelőzésért!

A túlsúly – elsősorban deréktájon –, az ülő életmód, a dohányzás, a zsírban és cukorban gazdag étrend, a 35 mg/dL alatti HDL-szint és a 250 mg/dL feletti triglicerid-szint a vérképedben mind kockázati tényező. Utóbbiakat helyes táplálkozással és testmozgással befolyásolhatod.

Amit nem befolyásolhatsz

Bizonyos népcsoportok tagjai, úgymint a spanyolok, az afrikaiak, az amerikaiak és az ázsiaiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Cukorbeteg szülő vagy testvér esetén is fokozott veszélyről beszélünk, akárcsak 45 éves kor fölött.

Női veszélyforrások

A terhességi cukorbetegség sajnos növeli a kettes típusú változat kialakulásának esélyét. A 4 kg-nál nagyobb babát világra hozó kismamák is emelkedett kockázattal számolhatnak, illetve a policisztás petefészek szindróma (PCOS) szintén befolyásolhatja a szervezet inzulintermelését.

Miért alakul ki?

Egészséges szervezet esetén ez a hormon segít a bevitt táplálék energiává alakításában. A gyomor a szénhidrátokat cukrokká bontja, köztük a glükózt is. A glükóz a véráramba kerülve éppen megfelelő mennyiségű inzulin termelésére serkenti a hasnyálmirigyet. Az inzulin teszi lehetővé, hogy a glükóz a sejtekbe épülve „üzemanyaggá” váljon. A felesleges glükóz a májban bomlik le. A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők sejtjei nem tudják hasznosítani a glükózt, mivel testük nem reagál megfelelően a cukorbevitelre – így az fölhalmozódik a vérükben.

Hogyan állapítják meg?

Egyszerű vérvétellel. Fordulj bizalommal a háziorvosodhoz, amennyiben az említett tüneteket tapasztalod, s cukorbetegségre gyanakszol!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást