Már nálunk is kaphatóak a reborn babák – De kit helyettesítenek az élethű játékok?

Már nálunk is kaphatóak a reborn babák – De kit helyettesítenek az élethű játékok?

Címlap / Életmód / Család / Már nálunk is kaphatóak a reborn babák – De kit helyettesítenek az élethű játékok?

A realisztikus ábrázolásmódnak és elterjedésüknek köszönhetően ezeket a babákat többször is összekeverték a valódi csecsemőkkel, és előfordult, hogy „kimentették” őket a parkoló autókból. Mégis miért jó, ha egy baba ilyen szinten hasonlít egy igazi csecsemőhöz? A kisgyermekek aligha értékelik ezt a művészi munkát, hiszen ők pont úgy tudnak babázni egy Barbieval, mint egy plüss mackóval. Az igazság az, hogy ezek a babák nem is gyerekeknek, hanem felnőtteknek készülnek. 

A reborn babák gyártása már messzire nyúlik vissza, az 1990-es évek elején kezdtek el foglalkozni velük az emberek. Az eredeti cél az volt, hogy minél inkább valósághű babákat gyártsanak a gyűjtőknek – tudtuk meg az angol Wikipediáról. A reborn babák azonban jelenleg is nagy népszerűségnek örvendenek az Egyesül Államokban, Kanadában, de az elmúlt években az Egyesült Királyságban és Európában is egyre jobban elterjedtek.
Maga a gyártási folyamat számos, időigényes lépéssel jár, ezért is van az, hogy a babák ára átlagosan kb. 30 000 forint körül kezdődik, és határ a csillagos ég.

Ahogy bármilyen más babánál, úgy a reborn babáknál is mindenféle kiegészítők, kellékek megvásárolhatóak sőt, egyedi igényeket is teljesítenek a gyártók. A legnépszerűbb talán az, hogy a baba arcát a „szülők”, vagy éppen egy másik gyermek mintájára formálják meg.

Miért babáznak a felnőttek?

Sokaknak bizonyára furcsa, mi visz rá egy felnőttet arra, hogy gyerekeknek való játékokkal játsszon, ám az okok legtöbbször nagyon szomorúak. Sok reborn baba tulajdonos ily módon próbálja feldolgozni meg nem született, vagy elvesztett gyermekének hiányát. Ezek a felnőttek gyakran valóban úgy játszanak a babákkal, mintha azok valódi gyermekek lennének: etetik, fürdetik, tisztába rakják őket, vannak, akik még sétálnak is velük hordozókendő, vagy akár babakocsi segítségével. Ezek után már meg sem lepő, hogy egyes babákat születési anyakönyvi kivonattal, valamint örökbefogadási igazolvánnyal lehet megvásárolni. 

Sok reborn baba-tulajdonos egyszerű gyűjtő, míg mások a vetélést, a halvaszülést, vagy az újszülött gyermek elvesztését igyekeznek a babák segítségével orvosolni.

Vannak olyanok is, akik valamilyen külső körülmény miatt nem fogadhatnak örökbe, de nagyon vágynak a gyermekre. Ők egyfajta terápiaként tekintenek a reborn babákra, hiszen a tanulmányok is azt sugallják, hogy a csecsemők ölelésének hatására olyan hormonok szabadulnak fel, amik segítenek az érzelmi egyensúly megtalálásában. Raj Persaud pszichiáter szerint tény, hogy az újszülött csecsemő látványa, tartása oxitocin hormont termel az anyában, és feltételezi, ez lehet a magyarázat arra, amiért a reborn baba tulajdonosok érzelmileg is ragaszkodnak élethű játékaikhoz. 

A szakértők között sincs egyetértés

A kritikusok vitatják, mennyire nyújtanak nagy segítséget a reborn babák a gyászfolyamatban. A pszichiáterek többsége azt javasolja a gyászoló szülők számára, hogy ne kössenek érzelmi köteléket reborn babáikkal, ne helyettesítsék ily módon elhunyt gyermekeiket, mert ez hosszútávon kifejezetten gátolja a gyógyulás folyamatát. Ebben közrejátszik a dolog furcsasága is: problémává válhat, ha a szülők támaszként használják a reborn babákat, amik miatt mások elítélik őket, ám így előfordulhat, hogy a babák a gyászolók egyetlen társaságává válnak. Ezekre a feltevésekre a szülők válasza többnyire az, hogy nem helyettesítik a gyermekeiket, hanem ezzel emlékeznek rájuk. 

Ugyanakkor nem minden szakértő ért egyet azzal, hogy a reborn babák kifejezetten károsak lennének. Gail Saltz pszichiáter pl. támogatja a reborn babákkal való játszást abban az esetben, ha a leendő szülők úgy érzik, nem igazán tudnak elköteleződni egy valódi gyermek iránt, vagy akkor, ha a babák a gyászfolyamat enyhítésében vesznek részt. Szerinte aggodalom csak akkor merülhet fel, ha a felnőtt túlságosan ragaszkodik a reborn babához, és idővel sem lép tovább. Ebben az esetben Gail szerint is ártalmas lehet a reborn baba

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást