Ez a szín csökkenti az étvágyat – 5 pszichológiai trükk, ami fogyaszt

Ez a szín csökkenti az étvágyat – 5 pszichológiai trükk, ami fogyaszt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a szín csökkenti az étvágyat – 5 pszichológiai trükk, ami fogyaszt

A kék szín ereje

Elsőre talán furcsának hangzik, de ha megpróbálod körülvenni magad minél több kék színű holmival, csökkentheted az étvágyadat! Egy felmérés szerint ugyanis azok, akik ilyen árnyalatú szobában ettek, 33%-kal kevesebbet fogyasztottak; tehát jó ötlet lehet lecserélni a tányérjaidat és evőeszközeidet (vagy akár az asztalterítőt) kékre.

Ezen kívül próbáld meg kerülni a narancssárga, piros vagy citrom árnyalatokat, ezek ugyanis épp ellenkező hatást érnek el!

Tükörrel szemben

Szintén hatásos trükk a fogyásnál az, ha egy tükörrel szemben eszel. Egy felmérés nemrég bebizonyította, hogy harmadára csökkenti az étvágyadat ez a megoldás; mivel úgy tartják, hogy ha szemtől-szemben látod magadat, sokkal objektívebben hozol meg döntéseket – így könnyebben irányítod az étvágyadat is.

Ugyanezt a módszert bevetheted akkor is, ha nem tudtál ellenállni a gyorskajának – ha a tükörrel szemben ebédelsz meg, kevesebbet eszel belőle!

Fények fel, zene le

A legtöbb étterem a kellemes, hangulatos atmoszférával „veszi rá” a vendégeket arra, hogy minél többet egyenek. Ebben pedig jelentős szerepet tölt be a lágy háttérzene (amitől gyorsabban rágsz) és a félhomályos világítás (amitől kényelmesebben érzed magad).

Épp ezért, ha otthon vacsorázol, próbálj meg másfajta környezetet teremteni magad körül: kapcsold fel a világítást, és mellőzd a zenét.

Vanília gyertyák

Gondoltad volna, hogy a semleges, édes illatok képesek eloszlatni az éhséget és a sóvárgást? Épp ezért a vanília aroma szintén hatásos trükk lehet a fogyókúra során. Egy felmérés során 160 ember evett illatosított gyertya mellett, és az eredmények bebizonyították, hogy ennek köszönhetően kb. 2 kilót vesztettek a súlyukból – így ugyanis kevésbé érezték éhesnek magukat.

Legközelebb egyszerűen csak gyújts meg egy vaníliás gyertyát ebéd közben, és garantáltan nem kívánod majd a desszertet!

Lassú falatok

A lassabb rágás előnyeit már rengeteg felmérés során tanulmányozták. Minél lassabban eszel, annál inkább elmúlik az étvágyad, így sokkal kevesebb kalória bevitelnél érzed úgy, hogy máris jól laktál.

Persze ez eleinte nem lesz egyszerű feladat, mert a gyors rágás mindenkinél rossz szokás, de egy kis gyakorlással te is könnyen belejöhetsz!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!