A gyorskaja újabb káros következményét fedezték fel

A gyorskaja újabb káros következményét fedezték fel

Címlap / Hírek / A gyorskaja újabb káros következményét fedezték fel

Az rendben van, hogy a tinédzsereknek gyakran hangulatingadozásaik vannak, és hogy kifejezetten kiállhatatlanok tudnak lenni – az elmúlt években azonban egyre több tini vált depresszióssá, ami viszont már komoly, kezelésre szoruló mentális probléma. Egy friss kutatás most összefüggést talált a tinédzserek gyorskaja-fogyasztása és a mentális problémák között.

Azt régen tudjuk, hogy a gyorséttermek nem éppen a legegészségesebb ételeket árulják, és hogy általában még azok a fogások is tele vannak zsírral és cukorral, amiket egészségesként reklámoznak.

Az elhízáson, cukorbetegségen, szív- és érrendszeri panaszokon kívül most még valamit felírhatunk az ilyen éttermeknek: a depresszió terjedését, főleg a tinédzsereknél.

Az Alabamai Egyetem kutatói középiskolások vizeletmintáit elemezték, és megállapították, hogy amelyekben kevés volt a kálium, és magas a nátrium mennyisége, azok gazdái fél éven belül nagyobb eséllyel lettek depressziósak. A magas nátriumtartalom általában az olyan egészségtelen ételek fogyasztására utal, mint a gyorskaja, a fagyasztott ételek vagy az édességek. Az alacsony káliumtartalom pedig a zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintjéről árulkodik.

A kutatók szerint az eredmények egyértelműek: a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás és az egészségtelen ételek rendszeres evése nemcsak a fizikai, de mentális állapotunkra is kihat.

Az eredmények tartották magukat akkor is, ha igazították őket nemhez, életkorhoz és egyéb más faktorokhoz.

Az eredmények már csak azért is ijesztők, mert az általános- és középiskolások közötti depressziósok száma világszinten növekedni látszik. Az Egyesült Államokban friss adatok szerint a 12 és 17 év közöttiek esetében előforduló depresszió megjelenési esélye 52 százalékkal megnövekedett 2005 és 2017 között. Ennél már csak az idősebb tinédzserek és a fiatal felnőttek jártak rosszabbul, közöttük a depresszió és az öngyilkos gondolatok előfordulása 63 százalékkal növekedett meg.

A trendért persze nemcsak a rossz étkezési szokások tehetők felelőssé, bár jócskán hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok rosszul érezzék magukat. Ugyanilyen faktorok például a kevés alvás, a szociális közeg hiánya, a közösségi média vagy a klímaváltozástól való félelem – utóbbi lassan saját besorolást kap, a klímaszorongás már létező fogalom.

Bár korábbi kutatások is bebizonyították a depresszió és a rossz étkezés közötti kapcsolatot, szakértők szerint többet kell foglalkoznunk még a témával ahhoz, hogy pontosan fel tudjuk tárni az ok-okozati összefüggéseket.

Képek forrása: lightsource/Depositphotos.comstokkete/Depositphotos.com

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!