Pénz és hivatás

5 pszichológiai trükk, amivel tündökölhetsz bármelyik állásinterjún

5 pszichológiai trükk, amivel tündökölhetsz bármelyik állásinterjún

Ha volt már aktív álláskereső időszakod, akkor biztosan tudod, milyen nehéz lehetőséget kapni egy interjúra. Több tucat kiküldött önéletrajz után végre megcsörren a telefonod, de még ez sem garantálja azt, hogy te leszel a szerencsés jelölt, aki betöltheti a pozíciót. Mostantól növelhetsz az esélyeiden, ugyanis mutatunk néhány pszichológiai trükköt, ami segíthet abban, hogy jól szerepelj az állásinterjún és megszerezd álmaid munkáját!

A másolás rejtett ereje

A “tükrözés” technikáját már régóta használják a pszichológia világában.

Ez azt jelenti, hogy beszélgetés közben észrevétlenül lemásolod a partnered mozdulatait, hangszínét, gesztusait, sőt, még a légzési ritmusát is. És hogy ennek milyen előnyei lehetnek?

Szakértők szerint így sokkal könnyebben elnyerheted mások bizalmát, és azt éreztetheted velük, hogy teljesen egy hullámhosszon vagytok. Nem véletlen, hogy a kereskedők és ingatlanosok is gyakran vetik be ezt a módszert, hogy hamarabb üzletet kössenek az érdeklődőkkel.

A lényeg a gyakorlás

Ez pedig azért is kifejezetten fontos, mert bizonyos források szerint a szavaid a kommunikációnak mindössze 7%-át alkotják – a többi már a testbeszéden és a hangszíneden múlik.

És bár elsőre könnyűnek hangzik lemásolni az interjúztató személy mozdulatait, érdemes előtte időt szánnod a gyakorlásra, például a barátaidon, vagy akár idegeneken.

Figyelj oda, hogy ne 100%-osan utánozd le a másik személyt; ha például a bal kezével megérinti az orrát, te használd inkább a jobb kezed.

Pozitív csend

Amikor az interjúztató személy feltesz egy kérdést, ne érezd úgy, hogy azonnal elő kell állnod egy válasszal. Nyugodtan adj magadnak egy kis gondolkodási időt – ez nem számít “rossz pontnak”, sőt, bizonyos helyzetekben még javíthat is az esélyeiden.

Ezzel ugyanis magabiztosságot sugárzol: olyan személynek tűnsz majd, aki nem sieti el a dolgokat, hanem időt szakít rájuk, és alaposan átgondolja őket.

Arra viszont mindenképpen figyelj oda, hogy ne várj túl sokat a válaszadással, és ne tarts gondolkodási szünetet minden kérdés után – ettől ugyanis sokkal idegesebbnek és bizonytalanabbnak tűnhetsz.

Meleg kézfogás

A fentieken kívül akad még néhány apró trükk, amikkel javíthatsz az esélyeiden. Szakértők szerint nem csak az számít, milyen erős a kézfogásod, hanem az is, mennyire hideg a tenyered.

Miután megérkeztél az épületbe, menj ki a mosdóba, és melegítsd fel a kezeidet meleg vízzel vagy szárítógéppel. A száraz, langyos kézfogás ugyanis magabiztosságra utal, míg hideg tenyérrel épp az ellenkezőjét érheted el.

Játssz a színekkel!

Ne becsüld alá a színek erejét! A megjelenéseden nagyon sokat dobhat az, milyen árnyalatú ruhát választasz; az pedig köztudott, hogy a piros egy rendkívül vibráló szín, ami hatalmas erőt sugároz magából.

Persze egy állásinterjúra nem ajánlott talpig vörösben érkezni (ezt inkább hagyd meg a bulis szombat estéknek), de mindenképpen érdemes ebben az árnyalatban választanod egy-két kiegészítőt – például egy karkötőt vagy nyakláncot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást