Otthon / Dekor

Profi lakberendezői trükkök a fehér színnel

Rengeteg helyen használtunk fehéret a házunk megtervezése során, mert élni szerettünk volna ennek a színnek az előnyeivel: a térnagyítás, a helyiségek világosabbá tétele és a tiszta felületek mind-mind csábítóak voltak. Bár egyszerűnek tűnik a fehérrel való dekorálás, valójában nem az – gondoltad volna például, hogy nem minden fehér egyforma, és attól függően is változik egy teljesen fehér helyiség hangulata, hogy a világ melyik részén van?

Meleg kontra hideg

Bár ránézésre a legtöbb fehér festék egyforma, valójában mindegyiknek egyedi „hangulata” van. Természetes, hogy más és más hatása van a tört fehérnek és a fényesnek, a csontszínbe hajló fehérnek és annak is, amelyik már-már vakítóan világos. Amiben azonban a legnyilvánvalóbban különböznek a fehér színek, az a meleg és a hideg „fényük”. Ennek felismerése egyáltalán nem könnyű, és nem is igazán lehetséges a palettákat szemlélve.

A fehér szín ugyanis teljesen másként fest annak függvényében, milyen éghajlaton, milyen fényviszonyok mellett alkalmazod, és természetesen az adott helyiségben használt izzók is rengeteget változtatnak rajta. A berendezési tárgyak, de még a parketta vagy a feltett függöny is hatást gyakorol a fehér színre, így aztán tényleg nincs könnyű dolgod, ha egészen konkrét elképzeléseket szeretnél megvalósítani.

Ezért van az, hogy a tervezők szerint az adott helyiségben, egy nagyobb felületen ki kell próbálni a választott festéket, festékeket, és csak ezután érdemes dönteni a végleges árnyalat mellett.

Luxusérzet könnyedén

A fehér egy nagyon semleges és tiszta szín, ezért igazán könnyű a segítségével luxusérzetre szert tenni. Elegendő, ha csillogó árnyalatokkal, fémes színekkel ötvözöd és máris a profi lakberendezők nyomába léptél. Az arany, az ezüst, a rosé gold, és az összes fényes felület exkluzív megjelenést és hangulatot kölcsönöz a fehér alapnak, függetlenül attól, hogy az meleg, vagy éppen hideg alapszínű. 

A túl sok sterillé teszi a környezetet

Bármennyire is semleges szín a fehér, sajnos, ha túl nagy mennyiségben használod, akkor sterilnek és már-már zavaróan vakítónak hathat tőle a helyiség. Ez intézményi szinten akár hasznos is lehet, de otthonra nem a legideálisabb választás. A saját lakásunkban szeretjük a kényelmet, a praktikumot és persze az otthonos hangulatot, ám ezt nagyon nehéz a túl sok fehér segítségével megteremteni. Minden lehetőség adott, ha fehér alapszínre építenéd a helyiség hangulatát, de mindig ügyelj rá, hogy megtörd valamivel az egyhangúságot.

A semlegesebb, barátságosabb hangulat érdekében érdemes meleg fehéret választanod alap gyanánt, és ugyancsak semleges hatású színekkel párosítanod: a barna, a szürke, a krémes és pasztellszínek egyaránt csodásan mutatnak a fehérrel.

Ha inkább vagány, fiatalos és bohém összképre vágysz, akkor pedig az élénk és feltűnő árnyalatok között kell keresgélned. Ilyen lehet a piros, a sárga, a zöld, a türkiz, vagy éppen a pink. A fehér és a sötétebb színek párosa pedig akkor lesz ideális választás számodra, ha eleganciára vágysz: a padlizsán, a sötétkék vagy a sötétzöld kifejezetten exkluzív választás, különösen akkor, ha a korábban említett ragyogásról sem feledkezel meg.

A fehér nem talp alá való

A fehér padló, járólap – amellett, hogy a legkevésbé sem praktikus választás – könnyedén segíthet elérni a céllal éppen ellentétes hatást. Ugyan hozhat magával némi luxusérzetet, egyúttal kényelmetlenséget okozhat és ridegnek mutathatja a lakást, a helyiséget. A fehér falak és bútorok gyakran otthonos, hívogató hangulatot árasztanak magukból, a fehér padló ezzel szemben kicsit taszítóvá válhat, különösen akkor, ha a fehér sok más felületen is megjelenik. Amennyiben a fehéret a talpad alatt szeretnéd látni, akkor érdemes színezett, márványozott járólapokat, nyomott laminált padlókat vásárolnod, már ezzel is sokat javíthatsz a túlságosan hűvös összképen. Ha pedig mégis ragaszkodsz a hófehérhez, és biztosra akarsz menni a lakberendezési bakik elkerülését illetően, akkor inkább a kisebb méretű, fehér szőnyegek mellett voksolj. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW