5+1 praktika, hogy beépítsd a minimalizmust az otthonodba

5+1 praktika, hogy beépítsd a minimalizmust az otthonodba

Címlap / Otthon / Dekor / 5+1 praktika, hogy beépítsd a minimalizmust az otthonodba

A minimalista otthon egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyű benne rendet tartani. Eleve nincs szem előtt túl sok holmi, de a kupit is gyorsan el lehet tüntetni, köszönhetően a sok-sok rejtett tárolónak. De milyen alapelvekre és praktikákra kell odafigyelned, ha kedveled ezt a stílust?

Ne dekoráld túl a falakat

A minimalista otthonban mindennek helye és célja van, ezért nem fordulhat elő, hogy telepakolod és túldíszíted a falakat, az asztalokat, vagy bármi mást. Természetesen nem arról van szó, hogy minden felületnek csupasznak kell lennie, de alapszabály, hogy a kevesebb több.

Egyértelműen olyan kiegészítőket kell válogatnod, amikor harmonizálnak a környezetükkel, és önmagukban tekintve sem túldíszítettek.

Jó, ha a korábbiaknak megfelelően funkciójuk is van: ilyen dekoráció lehet egy tükör, egy polc, vagy éppen egy táblafestékkel díszített falrész.

Szögletes formákkal dolgozz

Bár nincs kizárva az sem, hogy kerek formákat, ívelt vonalakat használj, a minimalista otthonra azért jellemzőbbek a szögletes kiegészítők. Ezek egyúttal nagyon modern külsőt is kölcsönöznek a lakásnak, ami különösen fontos a minimalista helyiségekben.

Bútorok esetében viszonylag könnyű ennek a feltételnek eleget tenni, és persze polcokból, kiegészítőkből sem nehéz bevásárolni ezt az alapelvet figyelembe véve.

Annak érdekében, hogy ne legyen minden téglalap, vagy négyzet formájú, érdemes szemezgetned a hat-és nyolcszögekkel, továbbá a rejtett vonalakkal, mint amilyen pl. a lebegő polc.

 

Egyszerű színeket válassz

A minimalizmusban nincs olyan, hogy lehetetlen, így a színeket illetően sincsenek kizárt árnyalatok. Azonban nagyon lényeges, hogy a túlzsúfoltság itt sem állja meg a helyét.

Az alapnak mindenképpen egyszerűnek és semlegesnek kell lennie. Ez lehet barna, de manapság jóval népszerűbb a szürke, a fehér és a fekete.

Ezekhez az alapszínekhez választhatsz egy, maximum két árnyalatot, amikkel feldobhatod a teret. Fontos, hogy a kiegészítők passzoljanak egymáshoz, nem csak a korábban említett formákat, hanem a színeket illetően is.

 

Próbálj a modern vonalra hagyatkozni

A minimalizmus fontos alapeleme a modernitás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél inkább egyszerű, letisztult bútorokat kell vásárolnod, illetve csak azokat szabad megvenned, amiknek tényleg funkciójuk is van.

Ennek a stílusnak sok egyéb mellett az is az előnye, hogy nagyon szellősnek mutatja a helyiségeket. Ez nem csak a világos színeknek, a nagy ablakoknak köszönhető, hanem annak is, hogy nem zsúfolunk semmit a szobákba.

Egy hálóba bőven elegendő az ágy és két éjjeliszekrény, esetleg egy polc, vagy kép a falra. A stílus szerint minimalizálni kell azoknak a kiegészítőknek a számát, amiknek csupán díszítő értékük van.

 

Lágyíts a vonalakon

Sokan nem szeretik a modern vonalakat az otthonaikban, mert túlságosan sterilnek tűnik. Ez részben igaz, de egyrészt valakinek pont ez tetszik, másrészt nem muszáj ridegnek hatnia a nagyon minimalista otthonnak sem.

Sokat lágyít a látványon pl. némi csillogás, vagy éppen puhaság, így jó ötlet lágy, hosszúszálú szőnyegeket beszerezni, esetleg ezüst-, vagy bronzcsillámos csillárokat, kiegészítőket. Sokat dobhat a helyiségek összképén az is, ha itt-ott elrejtesz néhány kedves kelléket. Pl. különleges kaspóba ültetett pozsgásakat, családi fotókat.

Ezektől otthonosabb lesz az összkép – de továbbra is lényeges, hogy ne ess túlzásba!

 

+1: Használj élő virágokat

A kiegészítőket illetően jó választásnak bizonyulnak az élő virágok, és nem csak a már szóba hozott pozsgásak.

Utóbbiak azért is népszerűek, mert szinte el lehet feledkezni róluk: sok vizet tárolnak a leveleikben, és nem igényelnek gyakori átültetést, foglalkozást. Ez az elv pontosan illik a minimalista stílusra is!

Hasonlóan közkedveltek – éppen emiatt – a kaktuszok is, de persze bármilyen virágot választhatsz otthonra.

Természetesen itt sem az a lényeg, hogy mindent ellepjen a zöld, de néhány jól eltalált és megkomponált szobanövény felteheti az i-re a pontot.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást