A pozitív gondolkodás alapjai

A pozitív gondolkodás alapjai

Címlap / Életmód / Egészség / A pozitív gondolkodás alapjai

Kutatások bizonyítják, hogy akik optimistán állnak az élethez, könnyebben veszik az akadályokat, és minőségi emberi kapcsolatoknak örülhetnek. Igen ám, de mit tehetsz, hogy a hétköznapi hajtás ne rombolja le a kedvező hozzáállást?

Legyenek érzelmi támogatóid!

Az első lépés a pozitív gondolkodás felé, ha olyanokkal veszed körül magad, akik maguk is nyitottak a napos oldalra. Az ismerőseid egy részével talán csak a közös panaszkodás vagy elégedetlenkedés tart össze – velük igyekezz témát váltani, vagy ha nem megy, búcsúzz el tőlük!
Koránt sem azt tanácsoljuk, hogy hagyd magára a mélypontra került barátnőd: nem hullámvölgyekről beszélünk, hanem olyan kapcsolatokról, amelyeket állandó negativitás tart össze.

Kezeld a stresszt!

A feszültség elkerülése lehetetlen, éppen ezért nem is tűzheted ki magad elé célul. Nem az a fontos, mi történik veled, hanem az, hogy miként éled meg!
Sajátíts el olyan stresszkezelési praktikákat, mint a meditáció, a jóga, a relaxáció vagy a rendszeres edzés. Akármilyen nagynak is tűnik egy probléma az adott pillanatban, őszintén hidd el: meg tudod oldani!

Legyenek céljaid!

Minden cselekedet valamilyen cél motivál, legyen az rövid- vagy hosszú távú. A lényeg, hogy mindig tudd, mit akarsz, és a vágyaidat szabd minél reálisabbra!
Ha nem a fizetésed duplázódásáról álmodozol rögtön, hanem mondjuk egy húszezer forintos emelésről, máris jobb kedvvel állsz neki a megvalósításnak, mivel érzed, hogy tényleg valóra válhat.

Tanulj a hibákból!

Hibát követtél el? Kicsit vagy nagyot? Mindegy, ha levontad a következtetést és tanultál belőle, ne filózz rajta többet!
Természetesen a hasznodra válik, ha átgondolod, mi vezetett a rossz döntéshez, és a jövőben tudatosan megpróbálod kiküszöbölni az ilyet. De ha hagyod, hogy non-stop ezen kattogjon az agyad, megfosztod magad a fejlődés lehetőségétől.

Fogadd el a változást!

A világban semmi sem állandó, kivéve a változást. Ne félj tőle, mert jó eséllyel valami kellemeset tartogat a számodra!
Sokan rutinokba süppedve próbálják élni az életüket, és nagyon kényelmetlenül érzik magukat, ha valamilyen oknál fogva ki kell szakadniuk a saját sémáikból. Kíméld meg magad az emiatt jelentkező feszültségtől, s inkább fogadd örömmel az újdonságokat!

Koncentrálj az erősségeidre!

Felejtsd el azt a mondatot, hogy „nem tudom megcsinálni”! Kit érdekel, hogy az iskolai tesiórán nem volt tökéletes a bukfenced, matekból nem brillíroztál, vagy néha véletlenül odaégeted a vacsorát?
Akár hiszed, akár nem, vannak olyan erősségeid, amelyek sikeresség és boldoggá tehetnek. Talán már eszedbe is jutott miben vagy ügyes…

Ismerd a gyengeségeidet!

Feketelevesnek érezheted, amikor szembesülsz vele, hogy nem vagy tökéletes. Jó hírünk, hogy senki sem az. A rossz pedig: kénytelen vagy így elfogadni magad, esetleg változtathatsz rajta. A személyiségfejlődés alapja, hogy ne akard magad másnak látni, mint amilyen vagy. Ne frusztráljanak a saját gyengeségeid, inkább vedd őket tudomásul, és próbálj meg belőlük előnyt kovácsolni!
A pozitív gondolkodás lényege, hogy ne akarj mindig, mindenáron, erőltetett módon optimista lenni. Adj hálát a sorsnak azért, amid van, és ha valami nem adatik meg, húzd ki magad és küzdj tovább érte! Senki sem várja el tőled, hogy mosolyogva tűrd el az élet pofonjait. Csak vedd észre: nincs az a helyzet, amiben ne lehetne megtalálni az előrelépés lehetőségét!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!