Pedikűrözés otthon, lépésről-lépésre

Pedikűrözés otthon, lépésről-lépésre

Címlap / Stílus / Test / Pedikűrözés otthon, lépésről-lépésre

A lábbelik is egyre nyitottabbá válnak az elkövetkezendő időszakban. Bizonyára te sem szeretnél ápolatlan körmökkel és repedezett sarkakkal mutatkozni… Itt az ideje egy kis otthoni pedikűrnek!

Győzd le a problémákat!

Amit mindenképpen ki kell küszöbölnöd a pedikűrözés előtt, azok a különböző bőrbetegségek. Bármennyire is gondosan vannak formázva a körmeid, ha gombásodással, vagy tyúkszemmel küszködsz, esetleg komolyabb betegséged is van (pl. kalapácsujj), mindenképpen el kell látogatnod az orvosodhoz.
Az ortopédiai problémákon sokkal jobb, ha még a strandszezon előtt túlesel, hiszen amennyiben nem szánod rá magadat időben, a fürdés jelentős részéről is le kell mondanod. A többi, kisebb betegséget a bőrgyógyászod segítségével könnyen leküzdheted. Érdemes ezekkel is minél előbb foglalkoznod, hiszen nem komolyak, de gyógyulásuk sokszor nagyon is időigényes.

Lábáztatás

Ha egészséges és szép lábakat tudhatsz a magadénak, akkor rögvest nekiláthatsz a további szépítkezésnek, hiszen a jó alappal már könnyű dolgod lesz.
Első lépésként célszerű forró vízben áztatnod a lábaidat, amit megtehetsz akár egy szimpla esti, kádban történő fürdőzés során is, de ebben az esetben nem használhatsz olyan koncentrált mennyiségben bőrpuhító készítményeket, amiket direkt a láb bőrének ápolására fejlesztettek ki.
Éppen ezért érdemes egy lavórban áztatnod a végtagjaidat és – problémádtól függően – különböző kozmetikumokat, gyógynövényeket bevetned.

Bőrreszelés

A felpuhult, elhalt bőrt már könnyedén eltávolíthatod egy sarokreszelő segítségével. Ha annyira nem súlyos a helyzet, hogy ezt elő kelljen venned, akkor is jól jön egy lábradír, amit házilag szintén elkészíthetsz, durva szemű tengeri só, és különböző olajok, vagy krémek segítségével.
Utóbbival nem csak a talpadat érdemes átdörgölnöd, hiszen a lábfejedet ugyancsak végigmasszírozhatod a segítségével. Így onnan is könnyedén el tudod távolítani az elhalt hámsejteket, ráadásul egyúttal a vérkeringésedet is élénkítheted.

Hidratálás

Ha valódi nagygenerálra van szükséged, akkor jó, ha az első alkalommal nem is foglalkozol a körmeiddel, hanem sokkal inkább a hidratálásra fekteted a hangsúlyt. Így egyrészt több türelmed marad a körömfestésre, másrészt a bőröd frissebb lesz és megújul a következő alkalomra.
Ennek nyomán jó, ha vastagon bekrémezed a lábfejedet, a legszerencsésebb, ha zsíros krémeket választasz erre a célra. Amennyiben nagyon száraz a lábad, használj faggyútartalommal bíró kenőcsöket, amikből készíthetsz pakolást is, akár egész éjszakára.
Mindössze annyi a teendőd, hogy a krémezés után betekered folpackkal a lábaidat, felhúzol egy zoknit, majd amíg időd engedi, lepihensz.

A körmök vágása

A lábkörmök vágása során egyetlen fontos dolgot kell figyelembe venned, még pedig azt, hogy nem szabad ugyanúgy lekerekítened a széleket, mint ahogy azt a kézfejen gyakran tesszük. Logikusnak tűnhet ez a módszer a lábkörmök esetében is, de így sajnos sokkal könnyebben benőhet a körmöd, ami ugyebár mindig fájdalmas gyulladással jár.
A lényeg tehát az, hogy egyenesre vágd a lábkörmeidet anélkül, hogy a szélüket kicsit is lekerekítenéd. Ne vágd túl rövidre a körmeidet, mivel ez is fájdalmat és különböző problémákat válhat ki. A lábujj végétől számítva nagyjából 1 mm az a hossz, ami a friss vágás után ideálisnak mondható.

És a festés?

Nyáron bátran válassz színes körömlakkokat, hiszen ezek vidám megjelenést biztosítanak számodra, ha pedig még arra is ügyelsz, hogy passzoljanak az öltözékedhez, vagy a kiegészítőidhez, tökéletes összhangot teremthetsz a megjelenésedben. Furcsa lehet, de nyáron a lábkörmökön a festés jóval tartósabb, hiszen ekkor nem súrlódik annyit a felület, nem kopik folyamatosan, mivel gyakran hordunk papucsot, szandált.
Ha gyengék a lábkörmeid, használhatsz gél lakot, vagy akár műkörmöt is ezen a területen éppúgy, mint a kezeiden, viszont ebben az esetben sokkal gyakrabban kell látogatnod a pedikűrösödet, ugyanis a túl ritkán frissített körömápolás gombásodást, vagy gyulladást idézhet elő.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást